Κορονοϊός: “Ξεχάστε τα Χριστούγεννα που ξέρετε” – Η πρόβλεψη καθηγητή για αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων

Μοιραστειτε το

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του καθηγητή νανοτεχνολογίας Στέργιου Λογοθετίδη για τον αριθμό των διασωληνωμένων και των νεκρών τις επόμενες εβδομάδες. Σημειώνεται ότι οι ερευνητές του εργαστηρίου νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ μελετούν, αναλύουν και προβλέπουν την πορεία της πανδημίας με μαθηματικά μοντέλα.

“Ο κορονοϊός, είναι ένα φυσικό, βιολογικό φαινόμενο. Αν το αφήσεις ελεύθερο, ακολουθεί τους φυσικούς νόμους, παίρνει τη νομοτελειακή του πορεία. Φυσικά, όταν επεμβαίνει ο άνθρωπος, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Στην προκειμένη περίπτωση επενέβη ο άνθρωπος, παίρνοντας μέτρα προστασίας και μέσω lockdowns. Εμείς, συλλέγουμε όλα αυτά τα δεδομένα, και χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία, διάφορα μαθηματικά μοντέλα, τα οποία τα κατέχουμε καλά, μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει στο μέλλον, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την υδρόγειο” αναφέρει ο κ. Λογοθετίδης στο GRTimes.gr. Ο κ. Λογοθετίδης, εξηγεί, ότι όπως μπορεί κανείς να προβλέψει την πορεία της πανδημίας, μελετώντας τα δεδομένα που έχει (τη φύση του ιού αφενός και τις ανθρώπινες παρεμβολές για τον περιορισμό των μολύνσεων αφετέρου) και χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα, έτσι μπορεί να ορίσει και το που θέλει να καθοδηγήσει την πανδημία.

“Είναι εφικτό να θέσεις έναν αριθμό κρουσμάτων-στόχο και να τον πετύχεις. Γίνεται. Βλέπεις τα στοιχεία που έχεις και δημιουργείς στρατηγικές. Για παράδειγμα λες, θέλω τον τάδε αριθμό κρουσμάτων ενώ παράλληλα θέλω να ανοίξω αυτόν τον επαγγελματικό κλάδο, και χαράσσεις στρατηγικές ώστε να το πετύχεις” σημειώνει.

Ερωτηθείς για το πόσο εφικτό είναι να ακολουθήσει κανείς μία στρατηγική, στοχεύοντας σε ακριβή νούμερα ο κ. Λογοθετίδης απαντά: “Γι’ αυτό και χρειάζονται οι γνώστες, οι ειδικοί. Να μπορούν να προβλέψουν και να δημιουργήσουν στρατηγική για κάθε ενδεχόμενο χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που έχουν. Δυστυχώς η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι αναφέρει συνεχώς πως έχουμε πόλεμο, δεν έχει συγκεντρώσει όλες της τις δυνάμεις. Όταν έχεις πόλεμο, επιστρατεύεις όλη σου την αριστεία. Επιστρατεύεις όλους τους ανθρώπους σου. Δεν συνεργάζεσαι μόνο με τέσσερα-πέντε άτομα. Χρειάζονται περισσότερες ειδικότητες στην επιστημονική ομάδα που συνεργάζεται με την κυβέρνηση”.

Οι εκτιμήσεις

Ερωτηθείς για το τι να περιμένουμε τις επόμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Λογοθετίδης λέει: “Τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη δείχνουν μία σταθερότητα. Δεν αυξάνονται εκθετικά. Την επόμενη εβδομάδα, περιμένουμε πτώση των κρουσμάτων στα 300-400. Όμως, θα εκτοξευθούν οι διασωληνωμένοι και θα αυξηθούν οι θάνατοι. Δεδομένου ότι η χώρα είναι μία υγειονομική περιφέρεια, στο τέλος της εβδομάδας, ή στις αρχές της επόμενης, θα έχουμε γύρω στους 580 διασωληνωμένους. Ακριβώς δηλαδή, όσες ΜΕΘ έχουμε. Η επόμενη εβδομάδα είναι η εβδομάδα που θα δοκιμαστεί το ΕΣΥ”.

«Να ξεχάσουμε τα Χριστούγεννα που ξέραμε»

Τα κρούσματα ωστόσο δε θα εξαλειφθούν, διότι όπως αναφέρει ο κ. Λογοθετίδης, πρέπει να λειτουργήσει η οικονομία. “Όταν σε δύο εβδομάδες θα ξεκινήσουν να αίρονται τα μέτρα, με γνώμονα να σώσουμε την οικονομία, τότε ξανά ξεκινά μία αντίστροφη πορεία, που θα αυξάνονται οι μολύνσεις. Πρέπει να γίνει σταδιακή άρση του lockdown. Αν κάνουμε Χριστούγεννα όπως κάναμε το 2019, όλη η Ελλάδα θα φτάσει στους αριθμούς που ήμασταν την προηγούμενη εβδομάδα. Να ξεχάσουμε τα Χριστούγεννα που ξέραμε. Θα πρέπει να προσέξουμε για να προφυλαχθούμε. Αν ανοίξουν μόνο συγκεκριμένα μέρη της αγοράς, γίνεται καθολική και σωστή χρήση μάσκας, τότε το χάος θα ελεγχθεί. Αλλιώς, πάλι θα ξεφύγει το πράγμα και θα είναι αναπόφευκτο ένα επόμενο Lockdown”.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το τέλος αυτής της παγκόσμιας δοκιμασίας θα έρθει μετά το καλοκαίρι. “Ακόμη και τα εμβόλια να έχουμε από τον Ιανουάριο, ο αντίκτυπός τους θα φανεί μετά τον Μαϊό. Μέχρι τότε, ενδεχομένως να έχουμε και τρίτο κύμα της πανδημίας”.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...