Κοροναϊός: Πιο κοντά στο lockdown η Αττική – Επιχείρηση «πλατεία» από την ΕΛ.ΑΣ.

Μοιραστειτε το

Τι εισηγούνται οι ειδικοί μετά και τα 174 νέα κρούσματα την Δευτέρα – Ο σχεδιασμός για την αποτροπή συναθροίσεων

Ορατό το ενδεχόμενο lockdown στην Αττική βλέπουν οι ειδικοί, μετά την κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού τις τελευταίες εβδομάδες.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στον ρ/σ Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ της προέδρου της ΕΙΝΑΠ και αντιπροέδρου της ΟΕΝΓΕ, Ματίνας Παγώνη, η οποία είπε ότι «αν σε 15 ημέρες, από αυτά που βλέπω στην Αττική, που έχει πρόβλημα, δεν υπάρξει μείωση κρουσμάτων κατά 50%, θα παρθούν αναγκαστικά αυστηρότερα μέτρα». Συμπλήρωσε δε, ότι «εγώ, που ξέρω τι γίνεται στο σύστημα, θα πρότεινα ακόμη και lockdown για 10-15 ημέρες. Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεπεράσει τους εαυτούς μας και αντιμετωπίζουμε την κατάσταση».

Σύμφωνα με την ίδια, η κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας στην Αθήνα είναι οριακή. Πρόσθεσε δε, ότι αυτή την στιγμή μπαίνουν στη μάχη με τμήματα αποκλειστικά για τον covid-19 άλλα τρία νοσοκομεία στην Αττική, το Γεννηματά, το Ιπποκράτειο και το Λαϊκό. Σύμφωνα με τον τ/σ Mega, τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται σε Πετράλωνα, Κυψέλη, Περιστέρι, Σεπόλια, Πλατεία Αττικής, Φάληρο και Καλλιθέα.

Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή του σταθμού Live News, μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων είναι αλλοδαποί και ενδεικτικό είναι, ότι στο «Σωτηρία» 25% κλινών Covid-19 καταλαμβάνεται από αλλοδαπούς, ενώ στον «Ευαγγελισμό» το αντίστοιχο ποσοστό είναι 50%-55%. Όπως αναφέρθηκε ακόμα, η κυβέρνηση εξετάζει τη λύση των ξενοδοχείων καραντίνας, καθώς στην πλειοψηφία τους οι αλλοδαποί που νοσηλεύονται, δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα και οι γιατροί τους κρατούν στα νοσοκομεία, για να αποφύγουν την εξάπλωση του κοροναϊού.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αποφυγή συνωστισμών

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Ελληνική Αστυνομία έχει καταρτίσει σχέδιο για αποφυγή συνωστισμών στις πλατείες, καθώς η συγκέντρωση σε αυτές μεγάλου αριθμού πολιτών σε αυτές μετά το κλείσιμο των μπαρ και των κλαμπ τα μεσάνυχτα, προκαλεί προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Αστυνομία θα αναλάβει τον ρόλο της επιβολής ενός ιδιότυπου lockdown σε πλατείες, όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει:

  • συχνές περιπολίες
  • συγκέντρωση πληροφοριών για σημεία με συνωστισμό
  • αστυνομικοί θα παροτρύνουν κυρίως με μεγάφωνα (από την Τρίτη και με νέο ηχητικό μήνυμα), είτε να απομακρυνθεί ο κόσμος, είτε να λάβει τις απαραίτητες αποστάσεις
  • θα ενημερώνεται άμεσα το κέντρο επιχειρήσεων και όπου χρειάζεται, θα μεταβαίνει και ο επικεφαλής
  • στην περίπτωση που δεν συμμορφωθεί ο κόσμος, θα φτάνουν ειδικά κλιμάκια της αστυνομίας, για να εφαρμοστούν τα μέτρα
  • όπου χρειαστεί, θα ακολουθεί υποχρεωτική απομάκρυνση

Έχει γίνει επίσης μια χαρτογράφηση με τις «κόκκινες» περιοχές. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα Εξάρχεια, το Παγκράτι (πλατεία Βαρνάβα), η Κυψέλη, το Γκάζι, η Καλλιθέα, η Αγία Παρασκευή (πλατεία Αγίου Ιωάννου) και η Νέα Σμύρνη. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ήδη από το βράδυ της Κυριακής, μετά τις 12:00 όταν έκλεισαν τα καταστήματα, έγινε η πρώτη επιχείρηση σε πλατεία.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται η ΕΡΤ, στην πλατεία του Αγίου Νικολάου στα Εξάρχεια συγκεντρώθηκαν περίπου 300 άτομα, όπως συνέβαινε καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, προκαλώντας και τη δυσφορία κατοίκων, με έναν οργανωμένο τρόπο.

Διαβάστε ΕΔΩ  όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...