Κοροναϊός : Η αρχή του τέλους ίσως έρθει πριν από τα Χριστούγεννα | in.gr

Μοιραστειτε το

Στον απόηχο των ενθαρρυντικών ανακοινώσεων για τουλάχιστον τρία υποψήφια εμβόλια κατά της Covid-19, ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η πολυαναμενόμενη έκτακτη αδειοδότηση θα μπορούσε να έρθει πριν από το τέλος του έτους.

«Οι πρώτοι ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να εμβολιαστούν πριν από το τέλος του Δεκεμβρίου» δήλωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για πρώτη φορά, η επικεφαλής της Κομισιόν έκανε λόγο για «φως στην άκρη του τούνελ».

H πρόεδρος της Κομιζιόν ζήτησε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ετοιμαστούν για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού (Reuters)

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξασφαλίσει πλέον συμβόλαια με έξι εταιρείες. Οι πρώτοι ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να εμβολιασθούν ήδη πριν από το τέλος Δεκεμβρίου. Υπάρχει επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ» είπε.

Συμβόλαια με φαρμακοβιομηχανίες

Η φον ντερ Λάιεν αναφερόταν στα συμβόλαια που έχει υπογράψει η ΕΕ με έξι παρασκευάστριες εταιρείες: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Sanofi/GSK, CureVac και Jansssen.

Οι τρεις πρώτες εταιρείες έχουν ήδη παρουσιάσει δεδομένα αποτελεσματικότητας, σύμφωνα με τα οποία τα υποψήφια εμβόλια αποτρέπουν το 70 έως 95 τοις εκατό των κρουσμάτων κοροναϊού.

Αυτό που εκκρεμεί είναι η έγκριση των εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ), η οποία άρχισε να εξετάζει τα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας πριν ακόμα υποβληθούν αιτήσεις έγκρισης από τις φαρμακοβιομηχανίες.

Από την Κομισιόν το τελικό πράσινο φως

Η ΕΜΑ, με έδρα το Άμστερνταμ, είναι αρμόδια για την αδειοδότηση και τον έλεγχο των φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τελικό πράσινο φως δίνεται πάντως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επικεφαλής της υπηρεσίας εκτίμησε την Τετάρτη ότι η διαδικασία έγκρισης δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

«Αν όλα πάνε καλά, έχουμε μεγάλες ελπίδες ότι θα έχουμε θετική γνωμοδότηση πριν από τα Χριστούγεννα» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της EMA Έμερ Κουκ στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTE.

Την Τρίτη, η εφημερίδα Irish Independent δημοσίευσε συνέντευξη της Κουκ, σύμφωνα με την οποία στόχος της υπηρεσίας είναι να ακολουθήσει χρονοδιάγραμμα αντίστοιχο με της αμερικανικής FDA, η οποία αναμένεται να γνωμοδοτήσει το εμβόλιο των Pfizer/BionTech στα μέσα Δεκεμβρίου.

«Αυτά που ακούμε αυτή την στιγμή είναι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις κλινικές δοκιμές, και είναι πολύ θετικά. Αλλά μέχρι να εξετάσουμε τα καθαρά δεδομένα και να διαπιστώσουμε ότι έχουν ‘όπως γράφει το κουτί’ δεν μπορούμε να συστήσουμε την χρήση τους για το ευρωπαϊκό κοινό» επισήμανε η Κουκ.

Αβεβαιότητα

Ωστόσο η ΕΜΑ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η έγκριση των πρώτων εμβολίων να έρθει στις αρχές του 2021. «Σε αυτό το στάδιο είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια τους χρόνους αδειοδότησης των εμβολίων, καθώς δεν έχουμε ακόμη όλα τα δεδομένα και τα αποτελέσματα των διαρκών αξιολογήσεων» αναφέρεται σε email που απέστειλε η ΕΜΑ προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πέρα από την αδειοδότηση, εξάλλου, υπάρχει το ζήτημα της οργάνωσης εμβολιαστικών προγραμμάτων για τους 448 εκατομμύρια Ευρωπαίους.

«Τα εμβόλια είναι σημαντικά, αλλά αυτό που μετράει είναι οι εμβολιασμοί» σχολίασε η Φον ντερ Λάιεν.

«Τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να ετοιμαστούν […], πρέπει να προετοιμάσουν την επιμελητεία για την ανάπτυξη εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου. Διότι αυτό είναι που θα σημάνει την έξοδό μας από την πανδημία» είπε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...