Κοροναϊός: Ευθύνεται το άνοιγμα των σχολείων για την αύξηση των κρουσμάτων; – Τι έδειξε νέα μελέτη

Μοιραστειτε το

Το συμπέρασμα από την ανάλυση σε 52 χώρες

Το εκτεταμένο άνοιγμα των σχολείων μετά τα lockdowns και τις θερινές διακοπές σε γενικές γραμμές δεν συνδέεται με τα αυξανόμενα κρούσματα της Covid-19, διαπιστώθηκε από μελέτη που έγινε σε 191 χώρες, όμως τα lockdowns θα αφήσουν στο 2020 ένα «εκπαιδευτικό χρέος λόγω πανδημίας» 300 δισεκατομμυρίων χαμένων σχολικών ημερών.

Στην ανάλυση του ανεξάρτητου ιδρύματος για την εκπαίδευση Insights for Education (IfE), που έχει την έδρα του στη Ζυρίχη, αναφέρεται πως το 84% αυτών των 300 δισεκ. ημερών θα χαθεί για τα παιδιά των φτωχότερων χωρών και προειδοποιεί πως 711 εκατομμύρια μαθητές εξακολουθούν να μην πηγαίνουν σχολείο.

«Υποτίθεται πως το άνοιγμα των σχολείων θα αύξανε τις μολύνσεις και πως το κλείσιμο των σχολείων θα μείωνε τη μετάδοση, όμως η πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερο πολύπλοκη», λέει η ιδρύτρια του IfE και διευθύνουσα σύμβουλός του Ράντα Γκρομπ-Ζάκαρι.

Η μεγάλη πλειονότητα -92%- των χωρών που έχουν περάσει το πρώτο κύμα των μολύνσεων Covid-19 έχουν αρχίσει να ανοίγουν και πάλι τα σχολεία τους, παρόλο που μερικές καταγράφουν ένα δεύτερο κύμα.

Το IfE διαπίστωσε πως 52 χώρες που έστειλαν τους μαθητές πίσω στα σχολεία τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο –περιλαμβανομένων της Γαλλίας και της Ισπανίας– είδαν τα ποσοστά των μολύνσεων να αυξάνονται στη διάρκεια των διακοπών, σε σύγκριση με όταν είχαν κλείσει.

Ωστόσο στη Βρετανία και την Ουγγαρία τα επίπεδα της μόλυνσης μειώθηκαν μετά τα αρχικά κλεισίματα σχολείων, παρέμειναν χαμηλά στη διάρκεια των διακοπών και άρχισαν να αυξάνονται αφού άνοιξαν και πάλι.

Από την πλήρη ανάλυση αυτών των 52 χωρών δεν διαπιστώθηκε κάποιος σταθερός συσχετισμός ανάμεσα στη λειτουργία ή μη των σχολείων και τις μολύνσεις, πράγμα που υπογραμμίζει την ανάγκη να εξετασθούν άλλοι παράγοντες, ανακοίνωσε το IfE.

«Το κλειδί τώρα είναι να μάθουμε απ’ αυτές τις χώρες που ανοίγουν και πάλι αποτελεσματικά σ’ ένα φόντο αυξανόμενων μολύνσεων», δήλωσε η Γκρομπ-Ζάκαρι.

Στη μελέτη αναφέρεται πως 44 χώρες έχουν κρατήσει τα σχολεία κλειστά.

Διαπιστώθηκε επίσης πως οι χώρες αναπτύσσουν στρατηγικές για τα σχολεία στη διάρκεια της πανδημίας — μερικές, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, διατάσσουν προσωρινό κλείσιμο σχολείων κατά περίπτωση όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν τη χρήση μάσκας, μαθήματα εκ περιτροπής και συνδυασμό τηλεκπαίδευσης και μαθημάτων στα σχολεία με φυσική παρουσία.

«Το πρώτο πραγματικό παγκόσμιο τεστ φανερώνει πώς είναι η σχολική ζωή σ’ έναν κόσμο με Covid», λέει η Γκρομπ-Ζάκαρι. «Το να καταλάβουμε πώς οι χώρες που υφίστανται ένα μαζικό δεύτερο κύμα αντιμετωπίζουν αυτή τη νέα πραγματικότητα στη σχολική αίθουσα είναι θεμελιώδους σημασίας για να μας καθοδηγήσει σε μελλοντικές αποφάσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων και για να βοηθήσει τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...