Κολομβία: Αύξηση επιθέσεων εναντίον ιατρικού προσωπικού, εν μέσω πανδημίας

Μοιραστειτε το

Οι επιθέσεις σε βάρος του υγειονομικού προσωπικού αυξήθηκαν στην Κολομβία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, με 242 περιπτώσεις να καταγράφονται από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο, τον υψηλότερο αριθμό της τελευταίας εικοσαετίας, στηλίτευσε χθες Δευτέρα το υπουργείο Υγείας.

Οι επιθέσεις αυτές κατέγραψαν «άνοδο 63% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο» του 2019, όταν είχαν καταγραφεί 148 τέτοιες ενέργειες, διευκρίνισε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Οι αρχές της Κολομβίας χαρακτηρίζουν επιθέσεις από τις απειλές ως τις διακρίσεις και τους τραυματισμούς μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όπως και την παρακώλυση της προσφοράς φροντίδας σε ασθενείς.

Περίπου το «38% των περιπτώσεων επιθέσεων εναντίον εργαζομένων στον τομέα υγείας» συνδέεται «με την πανδημία» του κορωνοϊού, πρόσθεσε το υπουργείο. Σύμφωνα με τις αρχές, γιατροί, νοσοκόμοι, πληρώματα ασθενοφόρων, τεχνικοί και βοηθητικό προσωπικό έχουν «κατηγορηθεί για ιατρική αμέλεια ή υφίστανται διακρίσεις διότι θεωρούνται πηγές μόλυνσης». Μέσα στους εννέα μήνες αυτούς εξάλλου «αυξήθηκαν οι ενέργειες» ένοπλων οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από τη διακίνηση ναρκωτικών εναντίον ιατρικών αποστολών σε παραμεθόριες περιοχές.

Η Κολομβία βιώνει αναζωπύρωση της βίας, ειδικά στις περιφέρειες που γειτονεύουν με τη Βενεζουέλα και τον Ισημερινό, παρά τη συμφωνία ειρήνης του 2016 με την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC). Διάφορες ένοπλες ομάδες συγκρούονται για τον έλεγχο των άλλοτε οχυρών των μαρξιστών ανταρτών, η οργάνωση των οποίων μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα.

Η Κολομβία των περίπου 50 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου επιβάλλονταν περιοριστικά μέτρα από την 25η Μαρτίου ως την 1η Σεπτεμβρίου, πλησιάζει το ένα εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ οι νεκροί εξαιτίας της COVID-19 έχουν φθάσει τους 29.102 από την 6η Μαρτίου, όταν εντοπιζόταν η πρώτη περίπτωση μόλυνσης, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...