Κοινό μήνυμα Λαγκάρντ και Γκεοργκίεβα για επιστράτευση δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής

Μοιραστειτε το

Στις προκλήσεις που η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να θέτει στην παγκόσμια οικονομία αναφέρθηκαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε πάνελ που διοργανώθηκε διαδικτυακά στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ.

Περιγράφοντας την οικονομική πραγματικότητα της ευρωζώνης η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως τα ρίσκα για τον χρηματοοικονομικό τομέα της ευρωζώνης αυξάνονται, αλλά οι τράπεζες έχουν επαρκή μαξιλάρια ασφαλείας για να απορροφήσουν τις απώλειες και να συνεχίσουν να χορηγούν δάνεια.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, εάν χρειαστεί, ειδικά από τη στιγμή που η αβεβαιότητα γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας μπορεί να περιορίσει την ισχύ της ανάκαμψης.

«Η οικονομία της ευρωζώνης θα συνεχίσει να λαμβάνει στήριξη από τις εξαιρετικά υποστηρικτικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές μαζί με την προσδοκώμενη επανεκκίνηση της παγκόσμιας δραστηριότητας», ανέφερε.

«Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα εργαλεία μας αν χρειαστεί», υπογράμμισε.

Από την πλευρά της η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είπε πως το ΔΝΤ εκτιμά για εφέτος μια συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 4,4% το 2020. «Αυτό είναι λιγότερο τρομερό από ό, τι πριν από τρεις μήνες, αλλά παρόλα αυτά τρομερό. Έχουμε απίστευτη αβεβαιότητα για το μέλλον», είπε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε τις χώρες που έχουν δημοσιονομικό χώρο να τον χρησιμοποιήσουν και τόνισε πως η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει εξυπηρετική. «Είναι καλύτερο εάν η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική χρησιμοποιούνται από κοινού», σημείωσε.

Η ίδια έστειλε ένα μήνυμα συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο.

«Ο δρόμος μας προς τα εμπρός είναι να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έως ότου έχουμε μια διαρκή έξοδο από την υγειονομική κρίση», είπε.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...