Κοινό μέτωπο Αθήνας-Κύπρου εν όψει συνόδου κορυφής και με το βλέμμα σε κυρώσεις

Μοιραστειτε το

Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης στη Λευκωσία

EUROKINISSI/ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Τη συνέχιση των κοινών συντονισμένων και στοχευμένων δράσεων Ελλάδας και Κύπρου όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις παράνομες ενέργειες στην ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα επισήμαναν από τη Λευκωσία ο Νίκος Δένδιας και ο Κύπριος ομόλογός του, Νίκος Χριστοδουλίδης. Η συνάντηση έγινε εν όψει της επικείμενης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. και ενώ η Άγκυρα εξέδωσε navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Ήδη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο των κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας, σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση των κινήσεων της Άγκυρας «είναι αρνητική» και ότι «για την Τουρκία πιστεύω ότι το παιχνίδι της γάτας και του ποντικού πρέπει να τελειώσει»..

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η επίσκεψή του στη Λευκωσία λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, τονίζοντας ότι η «Τουρκία προέβη σε προκλητικές ενέργειες με το λεγόμενο “πικ-νικ” στα Βαρώσια, καθώς και την έκδοση παράνομης Navtex για έρευνες σε θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει την Κυπριακή ΑΟΖ. Οι όψιμες κινήσεις της Τουρκίας για δήθεν αποκλιμάκωση δεν πείθουν πλέον κανέναν».

Για τον λόγο αυτό τόνισε Ελλάδα και Κύπρος καλούν «από κοινού τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν τις αποφάσεις που θα οδηγήσουν την Τουρκία στην οδό της αποκλιμάκωσης και του εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», ενώ υπογραμμίζουν ότι «θα πρέπει να βρεθεί μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου».

Όσον αφορά τις κυρώσεις, τόνισε ότι «οι αποφάσεις αυτές είναι σημαντικές, όχι μόνο γιατί θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, αλλά και γιατί θα αποτελέσουν απόδειξη της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και αξιοπιστίας της Ένωσης».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισήμανε ότι «η Κύπρος και η Ελλάδα, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιλαμβανόμενοι τη σοβαρότητα των στιγμών, έχουν κοινές προσεγγίσεις που στόχο έχουν τη δημιουργία δεδομένων που θα ενισχύουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην ιδιαιτέρως σημαντική και για την ΕΕ, περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Το αμέσως επόμενο διάστημα είναι καθοριστικής σημασίας στο πώς θα εξελιχθούν τα δεδομένα τόσο σε σχέση με την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών του Κυπριακού όσο και σε σχέση με το μέλλον των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία», επισήμανε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία η Κύπρος και η Ελλάδα, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιλαμβανόμενοι τη σοβαρότητα των στιγμών, έχουν κοινές προσεγγίσεις που στόχο έχουν τη δημιουργία δεδομένων που θα ενισχύουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην ιδιαιτέρως σημαντική και για την ΕΕ, περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Η τουρκική navtex

Την ίδια ώρα πάντως, η Άγκυρα εξέδωσε νέα navtex για διεξαγωγή ασκήσεων με πυρά στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, επιμένοντας στις προκλήσεις. Η τουρκική navtex θα είναι σε ισχύ 9 και 10 Δεκεμβρίου, ημερομηνία της συνόδου κορυφής.

Η τουρκική navtex

Ισχύει για 9 και 10 Δεκεμβρίου

SEYHİDDA DENİZCİLERE BİLDİRİ NUMARASI : 1507/20 (Antalya) (Yayınlanma: 04-12-2020 11:29)
SEYHİDDA DENİZCİLERE BİLDİRİ NUMARASI : 1507/20
AKDENİZ
1. ATIŞ EĞİTİMİ, 09 ARA 20 SAAT 0500Z’DAN 10 ARA 20 SAAT 0700Z’YA KADAR AŞAĞIDAKİ SAHADA YAPILACAKTIR.
36 50.00 K – 028 22.00 D
36 50.00 K – 029 08.00 D
36 08.00 K – 029 11.00 D
36 08.00 K – 028 24.00 D
DENİZCİLERE DUYURULUR.
2. BU BİLDİRİ 10 ARA 20 SAAT 0800Z’DA YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILACAKTIR.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...