Κοινή δήλωση Αρμενίας- Ρωσίας: “Απαράδεκτη η παρέμβαση τρίτων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ” – OTA VOICE

Μοιραστειτε το

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Ζοχράμπ Μνατσακανιάν και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησαν την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΥΠΕΞ της Αρμενίας σημειώνεται ότι οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» την παρέμβαση μη περιφερειακών δυνάμεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε μια προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Την Τρίτη οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές αρνήθηκαν τον διάλογο προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή.

Ο Μνατσακανιάν «καταδίκασε κατηγορηματικά την άμεση πολιτική και στρατιωτική-τεχνική ανάμιξη της Τουρκίας στις στρατιωτικές δραστηριότητες του Αζερμπαϊτζάν στη γραμμή επαφής και στα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν», προστίθεται στην ανακοίνωση. Η Τουρκία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την Αρμενία, εν μέρει λόγω της επίμονης άρνησής της να αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκτονία . Αντιθέτως το Αζερμπαϊτζάν προμηθεύει την Τουρκία με πετρέλαιο και φυσικών αέριο μέσω αγωγών που περνούν σε απόσταση 16 χλμ. από τα σύνορά της με την Αρμενία και σε απόσταση περίπου 50 χλμ. από το πεδίο των συγκρούσεων γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

svg%3E

Ο Λαβρόφ καλεί Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν στη Μόσχα

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε από την πλευρά του ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τους υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για συνομιλίες, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ που εξέδωσε μετά από ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας Ζογκράμπ Μνατσακαγιάν

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να συνεργάζεται και με τους δύο ξεχωριστά, αλλά και μαζί με τους άλλους συμπροεδρεύοντες της ομάδας του Μίνσκ στο ΟΑΣΕ θα καταβάλει διαμεσολαβητικές προσπάθειες που θα προσβλέπουν στην δημιουργία προϋποθέσεων για την διευθέτηση της διένεξης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.

Πηγή
Author: admin.user

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα