Κλείνουν τζαμιά στη Βιέννη, σε διαθεσιμότητα ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής

Μοιραστειτε το

Αστυνομία στο κέντρο της Βιέννης

AP Photo/Matthias Schrader

Την απόφαση να κλείσουν δύο τζαμιά στην αυστριακή πρωτεύουσα ανακοίνωσε η υπουργός Ενσωμάτωσης και Θρησκευμάτων Σουζάνε Ράαμπ, την ώρα που οι έρευνες σχετικά με την επίθεση συνεχίζονται και σε άλλες χώρες. Επίσης, οι αρχές αποφάσισαν να θέσουν σε διαθεσιμότητα των επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής, για την αποτυχία του να προλάβει την επίθεση της 2ας Νοεμβρίου, όπου έχασαν τη ζωή τους, εκτός από τον ίδιο, τέσσερις πολίτες και να τραυματιστούν ακόμη 23.

Σύμφωνα με την Αυστριακή υπουργό, σε δύο τζαμιά φέρεται ότι δραστηριοποιούνταν ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης. Η απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ και η Σουζάνε Ράαμπ, ελήφθη έπειτα από συνεννόηση με τον πρόεδρο της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας, Ουμίτ Βουράλ. Τα δύο τζαμιά που κλείνουν βρίσκονται στον 12ο και τον 16ο τομέα της Βιέννης. Αφαιρείται η άδεια λειτουργίας τους και διαλύονται οι σύλλογοί τους.

Σύμφωνα με την υπουργό Ενσωμάτωσης και Θρησκευμάτων, η Ισλαμική Θρησκευτική Κοινότητα ενημερώθηκε την Πέμπτη από το υπουργείο Εσωτερικών ότι ο δράστης επισκεπτόταν συχνά τα δύο τζαμιά, το ένα από τα οποία, εκείνο στον 12ο τομέα, είχε ιδρυθεί ως ενορία από την Ισλαμική Θρησκευτική Κοινότητα το 2016. Το άμεσο κλείσιμο είναι προς το συμφέρον της δημόσιας ασφάλειας, καθώς, δεν υφίσταται η «θετική στάση απέναντι στην κοινωνία και το κράτος» που απαιτείται από τον νόμο περί Ισλάμ, σημείωσε.

Το άλλο τζαμί στον 16ο τομέα της αυστριακής πρωτεύουσας, δεν υπάγεται στη δικαιοδοσία της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας, και στην περίπτωση αυτή ξεκίνησε μια διαδικασία διάλυσης, βάσει του νόμου περί συλλόγων. Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, αυτό το τζαμί ευνόησε επίσης τη ριζοσπαστικοποίηση του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης, και σε αυτό το τζαμί φέρεται να βρίσκονταν σε τακτικά διαστήματα, μεταξύ άλλων, ο Ισλαμιστής Μωάμεθ Μ. και ο Λόρεντζ Κ., ο οποίος έχει καταδικαστεί σε εννέα χρόνια φυλάκισης ως τρομοκράτης του Ισλαμικού Κράτους.

Η Αυστριακή υπουργός διευκρίνισε ότι το κλείσιμο των δύο τζαμιών δεν αποτελεί επίθεση κατά μίας θρησκείας, αλλά «κοινό αγώνα κατά της εκμετάλλευσης της θρησκείας για τον ριζοσπαστισμό» και πρόσθεσε ότι η ριζοσπαστικοποίηση σε αυτά τα τζαμιά αφορά κυρίως την ιδεολογία που μεταφέρεται.

Όπως εξήγησε η Σουζάνε Ράαμπ, αυτή η ριζοσπαστικοποίηση μπορεί να μην έχει ακόμη εγκληματική σημασία, ωστόσο πρέπει κανείς να αναλάβει επίσης «προληπτική δράση εναντίον αυτού του εύφορου εδάφους της ιδεολογίας».

Έρευνες σε αρκετές γερμανικές πόλεις πραγματοποιεί η αστυνομία της χώρας αναφορικά με τέσσερα άτομα, που εκτιμάται ότι είχαν δεσμούς με τον δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης με τέσσερα θύματα στη Βιέννη την περασμένη Δευτέρα.

Η αστυνομία της Αυστρίας σκότωσε τον 20χρονο Κουιτίμ Φεζουλάι, ο οποίος είχε διπλή υπηκοότητα, αυστριακή και από τη Βόρεια Μακεδονία, και είχε καταδικαστεί επειδή είχε προσπαθήσει να ενταχθεί στο Ισλαμικό κράτος στη Συρία.

Σε διαθεσιμότητα ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής

Σήμερα επίσης, οι αρχές της χώρας παραδέχθηκαν ότι έγινα πολύ σοβαρά και «μη ανεκτά» λάθη στην υπόθεση και τη διαχείρισή της, και για τον λόγο αυτό τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας (LVT).

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι τα «λάθη ήταν προφανή και απολύτως απαράδεκτα», προφανώς αναφερόμενος και στο γεγονός ότι δεν αξιολογήθηκαν σωστά οι πληροφορίες που έλαβαν από τις αρχές της Σλοβακία ότι ο 20χρονος δράστης, με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία, είχε προσπαθήσει να αγοράσει όπλα.

Επίσης, όπως αποκαλύφθηκε, «άνθρωποι που παρακολουθούν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, είχαν μείνει στην Αυστρία το καλοκαίρι και είχαν συναντηθεί με τον δράστη της επίθεσης».

Να σημειωθεί ότι σήμερα στη Γερμανία, έγιναν έρευνες σε αρκετές γερμανικές πόλεις σχετικά με τέσσερα άτομα, που εκτιμάται ότι είχαν δεσμούς με τον δράστη. Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter της γερμανικής αστυνομίας (BKA), οι έρευνες έγιναν σε σπίτια και επιχειρήσεις στις πόλεις Όσναμπρικ και Κάσελ και στην περιοχή Πίνεμπεργκ, κοντά στο Αμβούργο. «Δεν υπάρχει επί του παρόντος υποψία ότι τα τέσσερα άτομα συμμετείχαν στην επίθεση, αλλά πιστεύεται ότι υπήρχαν δεσμοί με τον ύποπτο», αναφέρεται.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...