Κλίνατε επί «λαϊκή Δεξιά»

Μοιραστειτε το

Τα δύο αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, που είχε απορρίψει ο Κ. Χατζηδάκης, φέρεται να τα μελετά ο νέος υπουργός Κώστας Σκρέκας. ● Εχουν αναθερμανθεί οι ελπίδες των ιδιοκτητών αυθαιρέτων αλλά και οικοπέδων «εκτός σχεδίου», με την ανάληψη του χαρτοφυλακίου για τα Πολεοδομικά-Χωροταξικά από τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά.

Αλλαγή της ισορροπίας υπέρ μιας πιο «λαϊκής Δεξιάς», που δεν θα τρέχει μόνο για τα συμφέροντα των πολύ μεγάλων επενδυτών, προσπάθησε να σηματοδοτήσει η απομάκρυνση του Κωστή Χατζηδάκη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά η νέα ηγεσία κλήθηκε να δώσει δείγμα γραφής πριν ακόμη αναλάβει.

Την περασμένη Τρίτη 5/1 και ενώ ο νέος υπουργός Κώστας Σκρέκας δεν είχε ακόμη ορκιστεί, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) απηύθυνε στη νέα πολιτική ηγεσία επιστολή με την οποία ζητά παράταση για ένα εξάμηνο των προθεσμιών που αφορούν δύο νέες υποχρεώσεις όσων διαχειρίζονται κτίσματα:

1. Της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου για την οποία η πλατφόρμα ξεκίνησε να λειτουργεί την 1η Ιανουαρίου και καθίσταται υποχρεωτική από τις 31/1/21 για όσα ακίνητα μεταβιβάζονται, τα νέα κτίσματα για τα οποία εκδίδονται οικοδομικές άδειες και τα αυθαίρετα που ολοκληρώνουν τη διαδικασία τακτοποίησης.

2. Την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) για όσα ακίνητα διατίθενται προς ενοικίαση. Μάλιστα, ήδη από την 1η Ιανουαρίου είναι υποχρεωτικό στην αγγελία μίσθωσης να αναφέρεται οπωσδήποτε η ενεργειακή κλάση του ακινήτου, ενώ προβλέπονται πρόστιμα 200 έως 10.000 ευρώ για όποιον παραλείπει την υποχρέωση αυτή.

Κτηματαγορά

Στην επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ ζητά αμφότερες οι υποχρεώσεις να ισχύσουν μετά τις 30 Ιουνίου 2021 «ώστε να μην παραλύσει η κτηματαγορά και επηρεαστούν αρνητικά οι συναλλαγές επί των ακινήτων, οι οποίες έχουν ήδη αρκετά γραφειοκρατικά προσκόμματα και δεν χρειάζονται περισσότερα». Στην επιστολή της επικαλείται συγκεκριμένες ελλείψεις:

● Ούτε εμπειρία στη δημιουργία και υποβολή ταυτότητας κτιρίου υπάρχει ούτε μπορεί να αποκτηθεί από έναν σημαντικό αριθμό μηχανικών όλης της χώρας σε έναν και μόνο μήνα, όσο είναι η μεταβατική μηνιαία περίοδος που ανακοινώθηκε.

● Ούτε είναι δυνατές, με κλειστές δημόσιες υπηρεσίες εν μέσω πανδημίας και καραντίνας διαρκείας, η διενέργεια αυτοψιών και η συγκέντρωση τόσων δικαιολογητικών για έκδοση ΠΕΑ και ταυτότητας,

● Ούτε έχει γίνει ενημέρωση και προετοιμασία των ιδιοκτητών, των μεσιτικών γραφείων και των διαδικτυακών πλατφορμών για έκδοση και ανάρτηση δεκάδων χιλιάδων ΠΕΑ.

Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα θα είναι να καταρρεύσουν τόσο οι κάθε είδους εμπράγματες συναλλαγές στα συμβολαιογραφεία της χώρας όσο και ολόκληρη η κτηματαγορά, αφού οι διαδικτυακές πλατφόρμες της χώρας θα πρέπει να αποκαθηλώσουν εκατοντάδες χιλιάδες αναρτημένες αγγελίες αγοραπωλησιών και μισθώσεων, μέχρι να εκδοθούν άρον άρον τα αντίστοιχα ΠΕΑ.

Είναι προφανές ότι όλες τις παραπάνω επισημάνσεις είχε απορρίψει ο απελθών υπουργός Κ. Χατζηδάκης. Ομως ο κ. Σκρέκας εμφανίζεται έτοιμος να τις μελετήσει στο πλαίσιο της ενημέρωσής του επί των θεμάτων του υπουργείου, χωρίς να δεσμεύεται ότι θα τις υιοθετήσει.

Ακίνητα

Από την άλλη πλευρά, η αλλαγή χαρτοφυλακίου για τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά (παρέμεινε αλλά ανέλαβε τα Πολεοδομικά-Χωροταξικά από τον αποχωρήσαντα Δ. Οικονόμου) έχει αναθερμάνει τις ελπίδες των ιδιοκτητών αυθαιρέτων αλλά και οικοπέδων «εκτός σχεδίου», που ελπίζουν ότι θα επανέλθουν οι πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα ακίνητά τους.

Ως πρώην δήμαρχος και συνδικαλιστής μηχανικός, ο κ. Ταγαράς εκτιμάται ότι θα ακούσει καθαρότερα τα αιτήματα αυτών των ψηφοφόρων, όπως λέγεται.

Ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς

EUROKINISSI

Ο ίδιος ο κ. Σκρέκας, πάντως, στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έγινε χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, έδωσε το «πρώτο στίγμα», βάζοντας την ανάπτυξη μπροστά από το περιβάλλον: «Στο δίλημμα περιβάλλον ή ανάπτυξη, θα πω ανάπτυξη και περιβάλλον. Μόνον έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια ισχυρή, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Προστατεύοντας το περιβάλλον για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε κλάδοι όπως η βιομηχανία, ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας να μπορέσουν να αναπτυχθούν», είπε ο κ. Σκρέκας, που υπήρξε υπεύθυνος για τα Ενεργειακά στη Νέα Δημοκρατία.

Σε κοινή τους δήλωση οι αρμόδιοι για Περιβάλλον-Ενέργεια βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, ζήτησαν να αλλάξει η πολιτική της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας «καταστροφικό το 18μηνο που πέρασε για το περιβάλλον και την ενεργειακή πολιτική της χώρας».

Οπως αναφέρουν, ο κ. Χατζηδάκης απέδειξε ότι «το μόνο δόγμα της Ν.Δ. είναι οι επικοινωνιακές φιέστες, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, η τακτοποίηση μιας μικρής επιχειρηματικής μη παραγωγικής ελίτ αλλά και «γαλάζιων» παιδιών με παχυλούς μισθούς, η απορύθμιση του περιβάλλοντος με τη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε» και ο περιορισμός της πρόσβασης πολιτών και επιχειρήσεων στα κοινωνικά αγαθά όπως η ενέργεια και το νερό».

Πηγή
Author: Άρης Χατζηγεωργίου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...