ΚΚΕ: Να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος στα μεταλλεία

Μοιραστειτε το

Το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση για το θανατηφόρο δυστύχημα στη Φωκίδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Άλλος ένας νεκρός εργαζόμενος προστίθεται στον ματωμένο κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων και των “ανθρωποθυσιών” στον βωμό των κερδών του κεφαλαίου. Αυτή τη φορά στη Βάριανη Φωκίδας, στο μεταλλείο Βωξίτη “IMERYS”, όπου μετά από κατάρρευση στοάς ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του, ενώ άλλοι δύο κινδύνευσαν.

Η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, η εντατικοποίηση, η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, είναι η αιτία των εργατικών ατυχημάτων. Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων που διατηρεί την απουσία ουσιαστικών ελέγχων του κράτους – έλεγχοι οι οποίοι να εστιάζουν στην εργοδοτική ευθύνη για την εφαρμογή μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς- είναι αυτή που θωρακίζει την εργοδοτική ασυδοσία. Είναι αποκαλυπτικό ότι, σύμφωνα με την τελευταία δημοσιευμένη έκθεση, στο Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων του Σώματος Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδας (αρμόδιο για τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται στον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών), στο τέλος του 2019 υπηρετούσαν μόνο 3 μηχανικοί. Αυτή την άθλια πραγματικότητα, έρχονται να νομιμοποιήσουν και να ενισχύσουν και οι κυβερνητικές νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως ο νόμος Χατζηδάκη και ο νόμος για τη “διάλυση” του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του νεκρού εργαζόμενου και απαιτεί οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στην διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος και στην απόδοση όλων των ευθυνών. Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων για την ενίσχυση των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, ενάντια στο αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από όλες τις κυβερνήσεις και κοστίζει καθημερινά ανθρώπινες ζωές».

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...