Κιργιστάν: Προς παράταση η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Μπισκέκ

Μοιραστειτε το

Το γραφείο του προέδρου του Κιργιστάν Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ ανακοίνωσε σήμερα ότι του ζητήθηκε να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει στην πρωτεύουσα Μπισκέκ πέραν της 11ης Οκτωβρίου προκειμένου να σταθεροποιηθεί περαιτέρω η κατάσταση έπειτα από μία εβδομάδα ταραχών.

Την πρόταση υπέβαλε ο διοικητής του Μπισκέκ Αλμαζμπέκ Οροζαλίεφ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ζεενμπέκοφ και δύο άλλους ανώτερους αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, διευκρίνισε η προεδρία. Στο μεταξύ ο Ζεενμπέκοφ εδραίωσε την εξουσία του το Σάββατο διορίζοντας ανώτερους αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφαλείας, την ώρα πο υο βασικός του αντίπαλος, ο πρώην πρόεδρος Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ, συνελήφθη ξανά λίγες ημέρες αφού απελευθερώθηκε από τη φυλακή.

Οι σύμμαχοι του Ζεενμπέκοφ στο κοινοβούλιο εξέλεξαν νέο πρωθυπουργό, σε μια προσπάθεια να επιβάλουν την τάξη στο πολιτικό χάος, όπως το έχει χαρακτηρίσει η σύμμαχος του Κιργιστάν Ρωσία, που επικρατεί στη χώρα, μία ημέρα αφού ο Ζεενμπέκοφ ανέπτυξε στρατεύματα μέσα και γύρω από το Μπισκέκ.

Το Κιργιστάν, μια χώρα της κεντρικής Ασίας, όπου βρίσκεται μια ρωσική αεροπορική βάση του στρατού και αποτελεί κόμβο για το εμπόριο με την Κίνα, συγκλονίζεται από ταραχές μετά τις αμφισβητούμενες βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, οι οποίες πλέον έχουν ακυρωθεί. Οι βουλευτές εξέλεξαν το Σάββατο στην πρωθυπουργία τον μοναδικό υποψήφιο, τον 51χρονο Σαντίρ Ζαπάροφ, τον οποίο κάποιες ομάδες της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν ότι έχει συμμαχίσει με τον πρόεδρο.

Ο Ζεενμπέκοφ είχε διατάξει τον στρατό την Παρασκευή να αποκαταστήσει την τάξη εν μέσω ξεσπασμάτων βίας και στη διάρκεια της νύκτας εγέρθηκαν σημεία ελέγχου γύρω από την πρωτεύουσα του Κιργιστάν, ενώ οχήματα του στρατού περιπολούσαν την πόλη. Επίσης απέπεμψε αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας οι οποίοι είτε είχαν στηρίξει τους αντιπάλους του είτε απέτυχαν να επέμβουν όταν η αντιπολίτευση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κατέλαβε την εξουσία.

Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και ένας έχει σκοτωθεί σε συμπλοκές οι οποίες ξέσπασαν τη Δευτέρα μετά τις εκλογές, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας. Καθώς το κτίριο του κοινοβουλίου έχει λεηλατηθεί από τους διαδηλωτές, οι βουλευτές το Σάββατο συνεδρίασαν στην οικία του προέδρου, έξω από το Μπισκέκ, για να ψηφίσουν τον Ζαπάροφ.

Ο Ζαπάροφ έχει διατελέσει στο παρελθόν σύμβουλος του πρώην προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίεφ, τον οποίο διαδέχθηκε ο Αταμπάγεφ το 2011. Οι υποστηρικτές του Αταμπάγεφ είχαν καταφέρει την Τρίτη να τον απελευθερώσουν από τη φυλακή όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης για διαφθορά, ενώ ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι επέζησε μιας απόπειρας δολοφονίας εναντίον του την Παρασκευή.

Η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε το Σάββατο εκ νέου τον Αταμπάγεφ με την κατηγορία της υποκίνησης σε ταραχές. Ο πρώην μέντορας του Ζεενμπέκοφ βρίσκεται πλέον σε ανοικτή αντιπαράθεση μαζί του. Μεταξύ των άλλων συλληφθέντων το Σάββατο βρίσκεται και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του Κιργιστάν Κουρσάν Ασάνοφ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την ηγεσία του υπουργείου όταν ξεκίνησαν οι ταραχές.

Προτού διοριστεί στη θέση του πρωθυπουργού ο Ζαπάροφ είχε ζητήσει να γίνουν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις πριν τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Μάλιστα δήλωσε στους βουλευτές ότι ο Ζεενμπέκοφ του επανέλαβε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την προεδρία μόλις εγκριθεί νέο υπουργικό συμβούλιο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...