ΚΙΝΑΛ: Πλήρης απραξία της κυβέρνησης στο «τσουνάμι» ακρίβειας και αισχροκέρδειας

Μοιραστειτε το

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής αναφέρει ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι «έρμαια της εκτόξευσης του κόστους ενέργειας και των συνεχών ανατιμήσεων

Ευθύνες σε πέντε υπουργούς για «πλήρη απραξία» απέναντι στο «τσουνάμι» ακρίβειας και αισχροκέρδειας, καταλογίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, η οποία με επικεφαλής τον Μιχάλη Κατρίνη κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση την οποία απευθύνει στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής αναφέρει ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι «έρμαια της εκτόξευσης του κόστους ενέργειας και των συνεχών ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και αγαθά» και την ίδια ώρα η κυβέρνηση επαίρεται για τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας. Όπως δε επισημαίνουν, οι εκπρόσωποι του ενεργειακού τομέα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προβλέποντας ότι η ενεργειακή κρίση θα επιδεινωθεί, καθώς η Ελλάδα είναι πλήρως εξαρτημένη στις εισαγωγές ενέργειας.

«Είναι σαφές ότι τα δυσκολότερα να είναι μπροστά μας, αφού οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν ήδη 4 φόρες περισσότερο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020. Επιπλέον, οι μεγάλες αυξήσεις Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου θα εμφανιστούν στους λογαριασμούς Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου που θα είναι ιδιαίτερα «φουσκωμένοι» για τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις.

Με τη χώρα μας να έχει την υψηλότερη μέση ετήσια τιμή ρεύματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 2021 (115,01 ευρώ ανά μεγαβατώρα), τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος να έχει εκτοξευθεί από τα 65 ευρώ τον Μάιο του 2021 στα 415,94 ευρώ στις 22 Δεκεμβρίου 2021 (με ανώτατη τιμή συναλλαγής τα 542,5 ευρώ!) και την τιμή του φυσικού αερίου να έχει σκαρφαλώσει από τα 15 ευρώ ως και 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο τρέχον έτος, οι όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις καλύπτουν ένα πολύ μικρό μέρος της πραγματικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών, αφήνοντας εντελώς αβοήθητες τις επιχειρήσεις.

Αποτέλεσμα αυτών των πρωτόγνωρων συνθηκών και της απουσίας στήριξης των επιχειρήσεων είναι η μετακύλιση των εξωφρενικών αυξήσεων στον ελληνικό λαό, ο οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πάγιες καθημερινές ανάγκες επιβίωσής του», αναφέρουν οι βουλευτές στην επίκαιρη ερώτησή τους και προειδοποιούν ότι οι μικρές αυξήσεις στην επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια, καταφανώς δεν αρκούν, ενώ, παρά τις προειδοποιήσεις όλων των ειδικών, η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια, δεν έχει προχωρήσει σε καμία συγκεκριμένη ενέργεια για να ρυθμίσει την αγορά προς όφελος των καταναλωτών και τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί, επιχειρούσαν συστηματικά να υποτιμήσουν την πραγματικότητα, καθησυχάζοντας τους πολίτες με παραπλανητικές δηλώσεις για την παροδικότητα του φαινομένου και τη δήθεν λήξη του μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το Κίνημα Αλλαγής επικαλείται το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) όσο και το Ινστιτούτο Καταναλωτών, που μέσω των εκπροσώπων τους, καταγγέλλουν τον αισχροκερδή τρόπο υπολογισμού της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και τις διαρκείς ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα.

«Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται να παραδεχτεί την αλήθεια, πανηγυρίζοντας για την «ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», και η αναμενόμενη επιβάρυνση των εισαγωγών λόγω της αυξημένης τιμής του φυσικού αερίου το 2022 θα μηδενίσουν το όφελος από την προσδοκώμενη αύξηση εσόδων στον τουρισμό το επόμενο έτος», αναφέρουν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και προσθέτουν ότι με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός αγγίζει υψηλό ρεκόρ δεκαετίας, καθώς τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο θα ξεπεράσει το 5%, ενώ και η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει την εκτίναξη του στο 3% για το 2022 (από 0,6% το 2021).

«Οι τιμές των προϊόντων ενέργειας έχουν αρχίσει να αυξάνουν, όπως επίσης και το κόστος παραγωγής βασικών τροφίμων, νωπών και συσκευασμένων. Παρατηρήθηκε αύξηση 21,6% στο κρέας από αρνί και κατσίκι (λόγω κυρίως της αύξησης των ζωοτροφών) 5,6% στις τιμές των πουλερικών, 11, 6% στις τιμές της πατάτας και πολύ μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ελαιόλαδου (18,5% ) και των υπολοίπων βρώσιμων ελαίων (καλαμποκέλαιο -ηλιέλαιο) κατά 16,7%, ενώ και η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 4,6%. Επίσης μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται στις τιμές ξενοδοχείων, μοτέλ και πανδοχείων (12,8%) και τις μεταφορές επιβατών με αεροπλάνο κατά (11.3 %).

Το συνολικό κύμα αυξήσεων επωμίζονται δυσανάλογα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, με το κόστος παραγωγής να έχει εκτιναχθεί, λόγω της αύξησης στο κόστος ενέργειας και την τιμή των αγροτικών εφοδίων.

Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες και μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εκτινάχθηκαν οι τιμές σε προϊόντα όπως οι μάσκες υψηλής προστασίας, οι οποίες είναι πλέον υποχρεωτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σούπερ-μάρκετ.

Εντωμεταξύ, ενώ υπάρχει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, η κυβέρνηση αρνείται να επιβάλλει ανώτατη τιμή στα προϊόντα αυτά, όπως έκανε με τα test, αφήνοντας ανυπεράσπιστους τους πολίτες στις άμεσες και αδικαιολόγητες αυξήσεις των τιμών», αναφέρουν επίσης οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και προσθέτουν ότι «παρά την επικοινωνιακή καταδίκη των φαινομένων κερδοσκοπίας στην αγορά από τους αρμόδιους υπουργούς, οι έλεγχοι για την πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας είναι ανύπαρκτοι, με την κυβέρνηση να «κρύβεται» πίσω από τις έρευνες που ξεκίνησε ήδη η Επιτροπή Ανταγωνισμού και όπως προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, τους τελευταίους έξι μήνες που έχουν σημειωθεί σημαντικές ανατιμήσεις στην αγορά, πραγματοποιούνται έλεγχοι μόνο για την πάταξη του παράνομου εμπορίου και την εφαρμογή των μέτρων υγειονομικής προστασίας, χωρίς πουθενά να αναφέρεται οποιοσδήποτε έλεγχος των τιμών στην αγορά».

Το Κίνημα Αλλαγής αναφέρεται και στην έρευνα που δημοσίευσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα κατατάσσεται ως μία από τις πιο ακριβές χώρες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ στο κόστος χρήσης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, γεγονός που επιβεβαιώνεται και στην έκθεση Πισσαρίδη αλλά και σε πλήθος άλλων μελετών από ανεξάρτητους φορείς και οργανισμούς παγκοσμίως, με τους Έλληνες καταναλωτές να πληρώνουν πανάκριβα τα GB.

Σε όλη αυτήν την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες, η κυβέρνηση δεν λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα. Η εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% έχει ήδη «ροκανιστεί» από τις αυξήσεις σε βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης τους τελευταίους 6 μήνες, χωρίς να υπάρχει ρητή δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού σε ικανοποιητικό επίπεδο. Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση έως σήμερα δεν αρκούν για να στηρίξουν ουσιαστικά τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ οι προβλέψεις για το κόστος ενέργειας και τον πληθωρισμό για το 2022 είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Σταδιακά, όλο το επιπλέον κόστος θα μετακυλιστεί στον καταναλωτή. Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε πρόσφατα δεν προβλέπει μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για το 2022 παρά το ότι η έξαρση της πανδημίας προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά και την οικονομία. Ο πρωτογενής τομέας στον οποίο βασίζεται η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας επωμίζεται δυσανάλογα μεγάλο κόστος από το κύμα ακρίβειας, χωρίς να λαμβάνει την ανάλογη στήριξη. Οι αρμόδιοι υπουργοί προσπαθούν συστηματικά να υποβαθμίσουν ένα πρωτοφανές κύμα ανατιμήσεων που εξελίσσεται και δείχνει να έχει και διάρκεια και ένταση, δηλώνοντας ότι «εκτός από την ενέργεια, δεν υπάρχει καμία πραγματική αύξηση σε κανένα προϊόν στην Ελλάδα»», αναφέρει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής η οποία «επερωτά και εγκαλεί τους συναρμόδιους υπουργούς»:

1) Για την απουσία ολοκληρωμένης στρατηγικής αντιμετώπισης της συνεχιζόμενης ακρίβειας που τείνει πλέον να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

2) Για την ανυπαρξία του ελεγκτικού μηχανισμού στην αγορά εδώ και μήνες, τη στιγμή που οι τιμές σε βασικά αγαθά αυξάνονται συνεχώς.

3) Για τη μη λήψη αποτελεσματικών μέτρων, άμεσης και έμπρακτης στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών, τα οποία, πλήττονται σφόδρα από τη συνεχιζόμενη ακρίβεια στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά.

4) Για τη μη λήψη επαρκών μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να απορροφήσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος και να μην το μετακυλήσουν τελικά στους καταναλωτές.

5) Για τη μη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα, συνολικά, εκτός από τη μείωση της φορολογίας των κερδών των συλλογικών σχημάτων στο 10% και της υπαγωγής των ζωοτροφών στον υπερμειωμένο συντελεστή του 6%.

6) Για την απουσία ελέγχων και την επιβολή ανώτατων τιμών, προκειμένου να παταχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που εμφανίζονται στην αγορά υγειονομικών προϊόντων που αφορούν την πανδημία.

7) Για την αδυναμία ρύθμισης της αγοράς ενέργειας, προς όφελος των καταναλωτών, μέσα και από την έγκαιρη υιοθέτηση κατευθυντήριων γραμμών από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

8) Για την αδιαφορία της Κυβέρνησης στο να μειώσει το υπέρμετρο κόστος χρήσης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας για τους καταναλωτές.

9) Για την έλλειψη βούλησης για μια ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ενισχύσει τους εργαζόμενους μέσα στο κύμα ακρίβειας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Όλα τα νέα μέτρα: Τι θα ισχύει για εστίαση, διασκέδαση, μουσική και ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς

Κορονοϊός, γρίπη ή κρυολόγημα; Πώς να διακρίνουμε τη διαφορά

Survivor Spoiler 29/12: Ο παίκτης που αποχωρεί σήμερα!

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...