ΚΕΦίΜ: Διαδικτυακή συζήτηση για τις αμερικανικές εκλογές και πρόβλεψη νίκης για Μπάϊντεν

Μοιραστειτε το

Μια αναδρομή στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τα τελευταία σαράντα χρόνια, με κατάληξη στο «σήμερα» πραγματοποιήθηκε κατά την διαδικτυακή συζήτηση, που οργάνωσε το Κέντρο Φιλελευθέρων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης, με ομιλητές, τον Ευτύχη Βαρδουλάκη, σύμβουλο στρατηγικής και επικοινωνίας, και τον Αλέξανδρο Σκούρα, πρόεδρο του ΚΕΦίΜ. 

Ξεκινώντας από την αναμέτρηση του 1980 και τη νίκη Ρέηγκαν κατά Κάρτερ, που σηματοδότησε τη «φιλελεύθερη αντεπίθεση» (Ευτ. Βαρδουλάκης), οι δύο ομιλητές διέτρεξαν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ως αυτήν της επόμενης εβδομάδας, έχοντας στις «αποσκευές» τους την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, στοιχεία από την προεκλογική καμπάνια ενός εκάστου των υποψηφίων σε αυτά τα σαράντα χρόνια, ακόμη όμως και άτυχες στιγμές από τις τηλεμαχίες, στιγμές που εν τέλει έκριναν το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, πώς το 1988 ο Μάικλ Δουκάκης «ξόδεψε» προβάδισμα 14 ποσοστιαίων μονάδων τους δύο τελευταίους μήνες. 

Το 1992

Στις εκλογές του 1992, επικρατεί ο, κατά τον Ευτ. Βαρδουλάκη, «με διαφορά πιο δεξιός Δημοκρατικός υποψήφιος», Μπιλ Κλίντον, πολιτικός νέας γενιάς, αλλά προερχόμενος από το Νότο – και αυτή είναι η τελευταία φορά που οι Δημοκρατικοί κερδίζουν ορισμένες Πολιτείες του Νότου-. Ενώ στους λόγους αποτυχίας του Τζ. Μπους, θα πρέπει να συμπεριλάβει κανείς και την αθέτηση των υποσχέσεων που έδωσε, ότι δεν θα επιβάλει νέους φόρους, επεσήμανε από την πλευρά του ο Αλ. Σκούρας. Μια νίκη που θα έχει εν συνεχεία αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία…

Το 2000

Η αναμέτρηση του 2000 χάθηκε για τους Δημοκρατικούς, εξαιτίας των λαθών, του εκνευρισμού που επέδειξε στο ντιμπέιτ ο, θεωρούμενος ως πιο χαρισματικός, Αλ Γκορ, ενώ και τέσσερα χρόνια αργότερα, τα λάθη στην επικοινωνιακή καμπάνια χαντακώνουν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζ. Κέρι. Φτάνουμε έτσι στο 2008 και την εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα, που εξέφρασε τότε, το ρεύμα αντισυστημικότητας. Τέσσερα χρόνια μετά, οι Ρεπουμπλικάνοι κάνουν μια αψεγάδιαστη προεκλογική εκστρατεία, αλλά πέφτουν και πάλι πάνω στον… άχαστο, την εκλογομηχανή που ακούει στο όνομα «Ομπάμα» – αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ευτ. Βαρδουλάκης – που ξανακερδίζει, με βασικό μότο “η General Motors είναι ανοιχτή κι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν νεκρός”. 

Το 2016

Το 2016, διασταυρώνουν τα ξίφη τους δύο αντιδημοφιλείς υποψήφιοι (Τραμπ Vs Χίλαρι Κλίντον), για να κερδίσει ο πιο… αντιδημοφιλής. Νίκησε ο Ντ. Τραμπ, γιατί ήταν εξαιρετικά στοχευμένη η καμπάνια του, επιπλέον επέλεξε να ρίξει όλο το βάρος της προσπάθειάς του τις τελευταίες δέκα ημέρες σε δύο Πολιτείες (Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν) που του έδωσαν τελικώς προβάδισμα μικρότερο της μισής ποσοστιαίας μονάδας.  

Σήμερα

Στο σήμερα, τέλος: “Η λογική (και κατά βάση τα νούμερα) δείχνουν Μπάιντεν καθαρά”, σημείωσε ο Ευτ. Βαρδουλάκης, με την πρόσθετη επισήμανση ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προηγείται, τόσο στην ψήφο, όσο και στις περισσότερες κρίσιμες Πολιτείες. Θα πρέπει να διαψευσθούν όλες οι πολιτειακές δημοσκοπήσεις για να γίνει η ανατροπή, διευκρίνισε, αναφέρθηκε όμως και σε ένα λόγο που θα πρέπει να κάνει όλους τους αναλυτές επιφυλακτικούς: τους 17 – 20 εκατ. νέους ψηφοφόρους. Είναι Δημοκρατικοί που δεν θέλουν μια δεύτερη 4ετία Τραμπ ή ψηφοφόροι που κινούνται εκτός πολιτικής και δεν τους πιάνουν οι δημοσκοπήσεις; Είναι το μεγάλο ερώτημα, σύμφωνα με τον Ευτ. Βαρδουλάκη. Που επεσήμανε όμως κι ένα λάθος του σημερινού Προέδρου: ότι δεν ενδιαφέρθηκε να «μιλήσει» σε νέα ακροατήρια, αντιθέτως επέμεινε να εστιάζει στους «ριζοσπαστικοποιημένους, θυμωμένους λευκούς», εκείνους δηλαδή, που του είχαν δώσει τη νίκη τέσσερα χρόνια πριν. 

Με τη βασική πρόβλεψη του Ευτ. Βαρδουλάκη συμφώνησε και ο Αλ. Σκούρας, ότι δηλαδή, όλοι εκτιμούν ότι ο Μπάιντεν θα κόψει πρώτος το νήμα, με το προβάδισμά του να είναι πάνω από τα όρια του στατιστικού λάθους. Συγχρόνως, ο πρόεδρος του ΚΕΦίΜ ανέδειξε και τις διαφορές στις δύο καμπάνιες, με τους Δημοκρατικούς να κάνουν προεκλογική εκστρατεία 21ου αιώνα, την ώρα που οι Ρεπουμπλικανοί επιμένουν σε πιο παραδοσιακές «συνταγές». Ο Ντ. Τραμπ τα δίνει όλα για τους μεγαλύτερους ηλικιακά, την ώρα που ο Τζ. Μπάιντεν ξοδεύει περισσότερα για τις γυναίκες ψηφοφόρους.  

Κλείνοντας πάντως, ο Αλ. Σκούρας χαρακτήρισε τη δήλωση Τραμπ ότι μπορεί και να μην αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα, ως τη μεγαλύτερη προσβολή κατά του προεδρικού αξιώματος. «Τα εφιαλτικά σενάρια δεν είναι πιθανά, αλλά είναι πάνω στο τραπέζι», επεσήμανε κλείνοντας.  

 

 

 

   Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Αρχόντας, υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του ΚΕΦίΜ. Το βίντεο με την ενδιαφέρουσα συζήτηση είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Κέντρου, όπως και στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...