Κερδίζουν έδαφος τα «πράσινα» και βιώσιμα ομόλογα

Μοιραστειτε το

Ψηλά στη λίστα των επενδυτών είναι πλέον τα “sustainable bonds” καθώς επιχειρήσεις αλλά και οίκοι αξιολόγησης λαμβάνουν πλέον πολύ πιο σοβαρά υπόψιν το θέμα της βιωσιμότητας.

Μάλιστα, πλέον υπάρχουν funds που επενδύουν αποκλειστικά σε «πράσινα» ή «βιώσιμα» ομόλογα ενώ σε πολλές περιπτώσεις τουλάχιστον ένα τμήμα του επενδεδυμένου κεφαλαίο υποχρεωτικά λαμβάνει υπόψιν κριτήρια sustainability.

Τα ομόλογα αυτά συνδέονται με θέματα βιώσιμης ανάπτυξης (π.χ με κλιματικούς στόχους, δράσεις χαμηλών ρύπων κ.α) και αποτελούν μια παγκόσμια τάση για επιχειρήσεις και κυβερνήσεις που είναι απόλυτα ταυτισμένη με την εκστρατεία και τις δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και την μετεξέλιξη των άλλοτε ισχυρών εκπροσώπων του κλάδου ορυκτών καυσίμων σε επιχειρήσεις με περιβαλλοντικό πρόσημο και χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα.

Σημειώνεται ότι όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του BloombergNEF, το 2020 εκδόθηκαν συνολικά βιώσιμοι τίτλοι χρέους (ομόλογα και δάνεια) ύψους 732,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυξημένοι κατά 29% σε σχέση με πέρυσι. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται «πράσινα ομόλογα» ύψους 305,3 δισεκατομμυρίων. δολαρίων αλλά και sustainability bonds, η αξία των οποίων ανήλθε σε 68,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και στην Ελλάδα

Παράλληλα, εκδόσεις «πράσινων» και βιώσιμων» ομολόγων πραγματοποιούνται και στη χώρα μας, καθώς κορυφαίες εγχώριες επιχειρήσεις ακολουθούν τις διεθνείς τάσεις. Για παράδειγμα, τον προηγούμενο Οκτώβριο η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε «πράσινο» ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν σε «πράσινες» χρηματοδοτήσεις, με αιχμή τα projects Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων και γενικότερα έργα βιώσιμης ανάπτυξης που ενσωματώνουν κριτήρια Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης, γνωστά ως κριτήρια ESG (Environmental, Social and Governance).

Αντίστοιχα, sustainable bond σχεδιάζει να εκδώσει και η ΔΕΗ, χρηματοδοτώντας όχι μόνο δράσεις πράσινης ανάπτυξης και αειφορίας αλλά και ενέργειες κοινωνικού χαρακτήρα, που στη χώρα μας θα μπορούσαν για παράδειγμα να είναι οι επενδύσεις της ΔΕΗ στις λιγνιτικές περιοχές.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...