Κεγκέρογλου στο Newsbomb.gr: Το εργασιακό νομοσχέδιο κρύβει το σκληρό φιλελεύθερο πρόσωπο της ΝΔ

Μοιραστειτε το

Την άποψη πως η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση του δεύτερου και του τρίτου κύματος της πανδημίας, καταθέτει μιλώντας στο Newsbomb.gr ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής λέει «ναι» στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, αλλά πάντα με συγκριμένα μέτρα, όπως αυτά που κατά περιόδους έχει καταθέσει το κόμμα του και όχι όπως γίνεται σήμερα.

Παράλληλα, εξαπολύει σκληρή επίθεση στη κυβέρνηση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, χαρακτηρίζοντας το ως το «πιο σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της ΝΔ». Σημειώνει, δε, ότι η χώρα έχει αυτή τη στιγμή ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Στο πολιτικό πεδίο, πετάει το γάντι σε εκείνους που προσπαθούν να υπονομεύσουν την αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής και να το μετατρέψουν σε ένα «βολικό κόμμα», ενώ πιστεύει ότι ΚΙΝΑΛ μπορεί να αναδειχθεί σε στις επόμενες εκλογές ως η «δυναμική αξιωματική αντιπολίτευση».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Βασίλη Κεγκερογλου

Κύριε Κεγκέρογλου, παρά τους πέντε μήνες επιβολής ενός σκληρού λοκ νταούν, παραμένει παρούσα. Τι πιστεύετε ότι πήγε στραβά;

Η αρνητική εξέλιξη της πανδημίας δεν ήταν αναπόφευκτη, αφού είναι αποδεδειγμένο ότι η Κυβέρνηση δεν έλαβε όλα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας που μπορούσε, δεν αξιοποίησε την εμπειρία από την α’ φάση και το χρόνο μεταξύ της πρώτης και δεύτερης φάσης της πανδημίας και κυρίως δεν έλαβε υπόψη της τίποτε από το ολοκληρωμένο σχέδιο που καταθέσαμε ως Κίνημα Αλλαγής. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της πανδημίας με ενίσχυση του ΕΣΥ και του συστήματος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με μέτρα που θα αντιμετώπιζαν το συνωστισμό σε Σχολεία και Μ.Μ.Μ, με μαζικά τεστ και με σχέδιο για γρήγορο εμβολιασμό. Η Κυβέρνηση τα αγνόησε όλα. Υπήρξαν κενά και λάθη στο άνοιγμα του τουρισμού, στην Εκπαίδευση, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην οργάνωση και προετοιμασία των Νοσοκομείων. Καθυστέρηση στην αύξηση του αριθμού των Τεστ, δημιουργία ελάχιστων ΜΕΘ. Ούτε καν τις δωρεές δεν αξιοποίησε και δεν φρόντισε να προσλάβει προσωπικό. Δεν προετοιμάστηκε, λειτούργησε με προχειρότητα, εφάρμοσε την πολιτική του «ράβε-ξήλωνε» και του «βλέποντας και κάνοντας».

Παρά τα πολλά κρούσματα και την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, η κυβέρνηση προχώρησε σε μία μικρή χαλάρωση των μέτρων. Θεωρείτε ότι αυτή η κίνηση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση;

Όπως σας είπα ήδη, η Κυβέρνηση στο δεύτερο και τρίτο κύμα πανδημίας απέτυχε παταγωδώς διότι δεν προετοιμάστηκε και λειτούργησε με προχειρότητα. Κούρασε την κοινωνία και εξάντλησε την οικονομία. Πράγματι, λοιπόν, κάποιες δραστηριότητες ανοίγουν και κάποιες άλλες θα ανοίξουν σύντομα όχι γιατί ελέγχθηκε η πανδημία και πέτυχε το σχέδιο της Κυβέρνησης, αλλά γιατί δεν αντέχει άλλο η κοινωνία και η οικονομία. Το άνοιγμα των δραστηριοτήτων για να πούμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση θα πρέπει να έχουν πληρωθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις για το ασφαλές άνοιγμά τους. Τα self test είναι θετικό μέτρο αλλά δεν μειώνει το συνωστισμό στα Σχολεία, στα ΜΜΜ και στους εργασιακούς χώρους. Το άνοιγμα του τουρισμού πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, με έλεγχο και προϋποθέσεις ώστε να μη γίνουν τα λάθη του περσινού καλοκαιριού.

Ναι, λοιπόν, στο άνοιγμα αλλά με ασφαλή τρόπο στην πράξη και όχι στα λόγια.

Η πορεία της Κυβέρνησης μέχρι τώρα, δυστυχώς δε μας επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία.

Δεν πρέπει, όμως, να ξαναλειτουργήσει η οικονομία; Με ποιον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί μία -στα πλαίσια πάντα του δυνατού- σταδιακή επαναδραστηριοποίηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου;

Φυσικά και πρέπει. Ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία αντέχει άλλο. Όμως, όπως είπα ήδη, δεν αρκεί να ανοίξουν δραστηριότητες και να ξαναλειτουργήσει η οικονομία, πρέπει αυτό να γίνει με ασφαλή τρόπο διότι, πλην του μέτρου των self tests, δεν βλέπω να αλλάζει κάτι άλλο. Τα σχολεία έκλεισαν με 27 μαθητές ανά τμήμα και έτσι ξανανοίγουν. Έχουμε καταθέσει διάφορες προτάσεις και επί παραδείγματι έχουμε προτείνει να ανοίξουν οι τρεις μικρότερες τάξεις του δημοτικού που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν με ευκολία το σύστημα της τηλεκπαίδευσης, με 12άρια τμήματα αξιοποιώντας τις αίθουσες των τμημάτων που θα κάνουν τηλεκπαίδευση αλλά δεν την εξετάζουν καν. Στις συγκοινωνίες τα ίδια. Ούτε τα μέσα αυξάνονται σημαντικά, ούτε τα δρομολόγια, εκτός αν θεωρήσουμε ότι τα 40 νοικιασμένα λεωφορεία θα λύσουν το πρόβλημα. Σκοπός λοιπόν είναι να ξαναλειτουργήσει και η οικονομία και η ανθρώπινη δραστηριότητα με ασφαλή τρόπο, χωρίς να χρειαστεί να σταματήσει πάλι και φυσικά χωρίς να θρηνήσουμε ακόμη περισσότερα θύματα. Το πρόγραμμα εμβολιασμών επί παραδείγματι πρέπει να αναπροσαρμοστεί για να καλυφθούν σταδιακά όλοι οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες των δραστηριοτήτων που ανοίγουν, όπως ο Τουρισμός και με δεδομένη την κατάσταση στα νοσοκομεία που λόγω της Κυβερνητικής ανεπάρκειας είναι στο «κόκκινο».

Το υπουργείο Εργασίας προετοιμάζει ένα νομοσχέδιο που θα ανατρέψει τα όσα γνωρίζαμε στην αγορά εργασίας ως και σήμερα. Ποια είναι η δική σας θέση;

Η χώρα χρειάζεται σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα αφορά τους την χώρα και την κοινωνία και όχι τους λίγους και ισχυρούς. Είναι ανάγκη ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με επίκεντρο τον άνθρωπο για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας και της οικονομίας μετά την πανδημία.

Δυστυχώς, επικρατούν οι σκοπιμότητες που οδηγούν στην απόλυτη εργαλειοποίηση της κρίσης για να υλοποιηθούν δεσμεύσεις και ιδεολογήματα που υποτίθεται θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη αλλά τελικά είναι σε βάρος των εργαζομένων.

Το Υπουργείο Εργασίας έχει άλλη «γραμμή πλεύσης». Κάτω από το τίτλο «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», κρύβεται το πιο σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της ΝΔ. Εξυπηρετεί τη μεγάλη εργοδοσία και θέτει εμπόδια για την απασχόληση και τη μείωση της ανεργίας.

Περιορίζει και καταργεί στις περισσότερες περιπτώσεις την αμοιβή για υπερωριακή απασχόληση. Καταργείται η έννοια της παράνομης υπερωρίας. Πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων οι Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας που προστατεύουν τις συλλογικές συμβάσεις. Οι εργαζόμενοι σε εποχιακές εργασίες πρέπει να ξεχάσουν το 8ωρο. Ιστορικά, πολιτικά και ιδεολογικά είμαστε σθεναρά απέναντι σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις. Θα δώσουμε μάχη στην Βουλή και στην κοινωνία ενάντια σε τέτοια νεοφιλελεύθερα μέτρα που αποσαθρώνουν τις εργασιακές σχέσεις και δε συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας.

Περνάω στο καθαρά πολιτικό κομμάτι. Έχετε πολλές φορές δηλώσει, ως Κίνημα Αλλαγής, ότι η αυτόνομη πορεία σας είναι αδιαπραγμάτευτη. Αλήθεια, ποιος την διαπραγματεύεται; Υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις εντός Χαριλάου Τρικούπη;

Η αυτόνομη πορεία για το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι απλά μια γραμμή που την έχουμε αποφασίσει ομόφωνα στα συνέδρια μας, έχει να κάνει με τη διαφορετική ιδεολογικοπολιτική μας βάση τόσο από την ΝΔ όσο και από το Σύριζα. Είναι το διαφορετικό σοσιαλδημοκρατικό μας DNA που την καθορίζει. Πέρα από τις τυχόν σημειακές συμπτώσεις σε επιμέρους θέσεις, η ολοκληρωμένη πολιτική μας πρόταση για ανθρωποκεντρική πρόοδο με βιώσιμη ανάπτυξη, αξιοπρεπή εργασία και κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατική πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, ισχυρή αυτοδιοίκηση με συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις αλλά και απόλυτο σεβασμό στις ανεξάρτητες αρχές και τη δικαιοσύνη είναι αυτή που έχει ανάγκη η χώρα σήμερα και για την επόμενη μέρα. Είναι αδιαπραγμάτευτη λοιπόν η φυσιογνωμία μας και η απόφαση μας να υπηρετούμε σε αυτό το πλαίσιο την Πατρίδα και τους πολίτες. Οι όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις από στελέχη μας είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο και δεν αναφέρομαι σε αυτούς που «σάλταραν» σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς για ίδιον όφελος.

Ποιοι και κυρίως γιατί, επιθυμούν ένα «βολικό» Κίνημα Αλλαγής;

Είναι αυτοί που συνηθίζουν να παίζουν πολιτικά παζλ και έχουν εκνευριστεί από την μονότονη εμμονή μας για αξιόπιστη αντιπολίτευση. Είναι αυτοί που «θορυβήθηκαν» από την πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO όπου είδαν το Κίνημα Αλλαγής να έχει δυναμική διψήφιου ποσοστού (12,4%) στην πρόθεση ψήφου και την Φώφη Γεννηματά να χαρακτηρίζεται ως η ξεκάθαρη “νικήτρια” στην μάχη του “Κέντρου”.

Ρεαλιστικά, όμως, μπορείτε να πετύχετε την ανατροπή των σημερινών συσχετισμών δύναμης;

Από το 2015 που βρεθήκαμε στο ναδίρ με 4,6% πετύχαμε την αναστροφή και το διπλασιασμό των δυνάμεων μας στις εκλογές του 2019. Ο επόμενος στόχος είναι, μέσω της αξιόπιστης αντιπολίτευσης σήμερα για την στήριξη της κοινωνίας που δοκιμάζεται από την πανδημία και την προετοιμασία ενός αποτελεσματικού σχεδίου για την επόμενη μέρα με αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων που έχουμε, να αναδειχθούμε στις επόμενες εκλογές ως η δυναμική αξιωματική αντιπολίτευση, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην πρόοδο με κοινωνική ωφέλεια και επίκεντρο τον άνθρωπο.

Αυτό ήδη ξεκίνησε, αργά αλλά σταθερά πετυχαίνουμε τους πολιτικούς μας στόχους. Με αξιοπρέπεια και περηφάνια διότι η πολιτική έχει και ηθική διάσταση. Με υπευθυνότητα, χωρίς λαϊκισμούς και πάντα με συγκροτημένο πολιτικό λόγο και θέσεις. Κάθε μέρα όλο και περισσότερο κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των εργαζομένων, της νεολαίας, των επιστημόνων, των μικρομεσαίων, των αγροτών, των ανέργων, των ασθενέστερων πολιτών αλλά και των σοβαρών και υπευθύνων επιχειρηματιών της αγοράς και της παραγωγής που θέλουν να καινοτομούν και να δημιουργούν, που πιστεύουν στη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και με ανθρωποκεντρικό πρόσημο. Είμαστε καθημερινά δίπλα τους. Θα πετύχουμε το στόχο μας που είναι η ανάδειξη του Κινήματος Αλλαγής εκτός από υπεύθυνου και σε κυρίαρχου κεντροαριστερού πόλου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 3.067 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ – 91 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 824 οι διασωληνωμένοι

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...