Καψώνι ΑΑΔΕ για τα αναδρομικά συνταξιούχων

Μοιραστειτε το

Εγκύκλιος Πιτσιλή προβλέπει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων μόνο για το πρώτο έτος καταβολής της σύνταξης που με ευθύνη των Ταμείων πήραν καθυστερημένα, αλλά και γι’ αυτό οι φορολογούμενοι υποβάλλονται σε γραφειοκρατική ταλαιπωρία.

Επιλεκτική απαλλαγή από πρόστιμα και μειώσεις στις προσαυξήσεις για αναδρομικά από συντάξεις προβλέπει εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η διαγραφή του προστίμου των 100 ευρώ και ο «κόφτης» 20% επί του κυρίου φόρου στους εκπρόθεσμους τόκους ισχύει μόνο για τα ποσά που αφορούν το πρώτο έτος καταβολής της σύνταξης, τα οποία οι συνταξιούχοι εισέπραξαν καθυστερημένα με υπαιτιότητα του ασφαλιστικού φορέα, από το 2015 έως το 2018.

Ομως για να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση, θα πρέπει οι ίδιοι να «πληρώσουν» το λάθος του ασφαλιστικού ταμείου μπλέκοντας σε έναν απίστευτο γραφειοκρατικό κυκεώνα. Θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ (με email ή μέσω ΕΛΤΑ ή μέσω ιδιωτικής εταιρείας ταχυμεταφορών) μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Μάλιστα μπορεί η ταλαιπωρία να πάει χαμένη, καθώς η εγκύκλιος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η αίτηση να μη γίνει αποδεκτή από την Εφορία.

Η ρύθμιση αφορά συνταξιούχους που έχουν λάβει ή θα λάβουν εκκαθαριστικό σημείωμα με βάση τη φορολόγηση των αναδρομικών το οποίο εκδίδεται από την 1η Ιανουαρίου 2020 είτε έπειτα από εκπρόθεσμη δήλωση ή οίκοθεν από την Εφορία.

Στην περίπτωση που τα αναδρομικά ποσά της σύνταξης ανάγονται σε περισσότερα έτη, συνυποβάλλονται με την αίτηση και δικαιολογητικά από τα οποία να προκύπτουν τα έτη, όπως για παράδειγμα την ετήσια βεβαίωση του φορέα στην οποία αναφέρονται διακεκριμένα τα εισοδήματα ανά έτος ή τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων.

Οι εκπρόθεσμες δηλώσεις αναδρομικών συντάξεων με τα συνοδευτικά έγγραφα υποβάλλονται με ψηφιακή απεικόνιση (scan) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ ή (με φυσικό φάκελο) ταχυδρομικά είτε με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς. Είναι, επίσης, δυνατή η κατάθεση των δηλώσεων και στο γραφείο πρωτοκόλλου της ΔΟΥ.

Τέλος, τα εκκαθαριστικά αναρτώνται στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στο myTAXISnet της ΑΑΔΕ και ακολουθεί ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πηγή
Author: Μάριος Χριστοδούλου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...