Κατρούγκαλος: Δεν έπρεπε να επιτραπεί η προμήθεια εξοπλισμού στην Τουρκία από χώρες της ΕΕ

Μοιραστειτε το

Ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί δεν απέτρεψε την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Γερμανία, στην Τουρκία, επέρριψε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η προμήθεια εξοπλισμού στην Τουρκία, στην σημερινή συγκυρία, όπου η αναθεωρητική στρατηγική της έχει ιδιαίτερα επιθετικό χαρακτήρα, είναι αντίθετη στην Κοινή Θέση της ΕΕ 2008/944. Αυτή ναι μεν δεν είναι νομικά δεσμευτική, καλεί όμως τα Κράτη Μέλη να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί́ να χρησιμοποιηθεί για επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση. Η διαφοροποίηση από την προγραμματική αυτή κατεύθυνση δείχνει πόσο δρόμο έχουμε ακόμη μέχρι την διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής.

Μιλώντας στον ρ/σ “Στο Κόκκινο”, ανέφερε ακόμη ότι τα παραπάνω θα έπρεπε να είναι αυτονόητα για μια προοδευτική κυβέρνηση, όπως η Ισπανική, στην εφαρμογή μιας πολιτικής αρχών και πρόσθεσε ότι λογική είναι, συνεπώς, η κριτική που ασκήθηκε, αν και είχε συχνά ιδεολογικοπολιτική προκατάληψη, σε σχέση, π.χ. με ανάλογες κριτικές προς την καγκελάριο Μέρκελ για τις γερμανικές προμήθειες.

Στην συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι υπάρχουν «σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση για την μη ανάληψη των αναγκαίων διπλωματικών πρωτοβουλιών για την αποτροπή παρόμοιων προμηθειών. Συγκεκριμένα, πέρσι τον Οκτώβριο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό με την οποία έθετε το ζήτημα. Ούτε όμως σοβαρή προετοιμασία είχε προηγηθεί της αποστολής της επιστολής, ούτε ακολούθησαν άλλες διπλωματικές κινήσεις. Βαριά ευθύνη έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνάντησε έκτοτε επανειλημμένα τον Ισπανό ομόλογο του διμερώς και στο πλαίσιο των Med-9 και δεν φρόντισε να ασκήσει τις αναγκαίες πιέσεις για την αποφυγή των δυσμενών εξελίξεων».

Κλείνοντας ανέφερε ότι «οι τελευταίες διπλωματικές κινήσεις στη γειτονική χώρα, όπως η επίσκεψη εκεί του Πρίγκηπα διαδόχου των ΗΑΕ, η για πρώτη φορά συνομιλία Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν από το 2013, οι επαφές του τελευταίου με τον Πρόεδρο Μπάιντεν δείχνουν πόσο εξωραϊσμένη και για εσωτερική κατανάλωση είναι η κυβερνητική αφήγηση για πλήρη απομόνωση της Τουρκίας και για άρδην μεταβολή των στρατηγικών σχεδιασμών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα

Η Ιωάννα έδειξε για πρώτη φορά τα εγκαύματά της και τα ρούχα που φόραγε την ημέρα της επίθεσης

Οικογενειακό έγκλημα για την προίκα στο Κιλκίς – «Εκπληκτικό στη σύλληψη, πρωτοφανές στην αγριότητα»

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...