Κατρίνης: Όχι ίσες, αλλά μεγάλες αποστάσεις από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ

Μοιραστειτε το

«Πυρά» του Μιχάλη Κατρίνη κατά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στο Κίνημα Αλλαγής δεν κρατάμε ίσες αποστάσεις. Στην πραγματικότητα είναι επιλογή μας να τηρούμε μεγάλες αποστάσεις τόσο από τη Νέα Δημοκρατία, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν μας αρέσουν και γιατί μας απωθούν οι πρακτικές τους. Μας απωθεί η τεχνητή πόλωση, η οξύτητα, οι ακρότητες, ο λαϊκισμός, οι νεοσυντηρητικές και αυταρχικές αντιλήψεις κι ο διχαστικός τους λόγος», τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τη «λίστα Πέτσα».

Παράλληλα, ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφορούνται από μια αντίληψη και νοοτροπία ελέγχου των μέσων ενημέρωσης – «Μια καθεστωτική νοοτροπία που εκδηλώνεται και σε άλλους τομείς του δημόσιου βίου».

Όπως είπε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Κινήματος: «αυτή η νοοτροπία πηγάζει από την αδυναμία παραγωγής πολιτικής και από τη δυσανεξία στη διαφορετική άποψη – λογική και πρακτική που γίνονται πλέον αντιληπτές από τους πολίτες – και οδηγεί στην αναζήτηση στηριγμάτων, για να δημιουργηθεί μια διαφορετική πραγματικότητα ή για -την ακρίβεια- να κρυφτεί όσο το δυνατόν περισσότερο η πραγματικότητα».

Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε σε πραγματικά προβλήματα, όπως:

  • τη μειωμένη αξιοπιστία και την αίσθηση του χαμηλού βαθμού αυτονομίας της πολιτικής,
  • την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στα ΜΜΕ,
  • την αμφισβήτηση και τη δυσπιστία απέναντι σε μια καθαρά επιστημονική διαδικασία, όπως είναι και όπως θα έπρεπε να είναι οι δημοσκοπήσεις,
  • το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις συγκριτικά με τα λοιπά Κράτη Μέλη της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά στην ελευθερία του τύπου.

Ο κ. Κατρίνης πρότεινε να ενισχυθούν η ανεξαρτησία και οι εξουσίες του ΕΣΡ και κυρίως να ενισχυθεί με το απαιτούμενο προσωπικό, προκειμένου να μπορεί να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, όχι μόνο για την πολυφωνία, αλλά και για τη διαφάνεια των οικονομικών δεδομένων που συνδέονται με τα ΜΜΕ (χρηματοδότηση, κρατική και ιδιωτική διαφημιστική δαπάνη).

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, ο Μιχάλης Κατρίνης ζήτησε να ασκείται δειγματοληπτικός και εποπτικός έλεγχος στη δυνατότητα ενός φορέα να υλοποιεί έρευνες κοινής γνώμης, σε σχέση με τις υποδομές του και το επιστημονικό προσωπικό του και όχι οι προϋποθέσεις από πλευράς της Πολιτείας να εξαντλούνται σε μικρότερης σημασίας ζητήματα όπως ο τζίρος τους ή η δωδεκάμηνη λειτουργία τους.

Πρότεινε να διαμορφωθεί αποθετήριο δημοσκοπήσεων και ερευνών διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή σε open data, όπως και τη δημιουργία ενός κέντρου δημοσίευσης όλων των ερευνών, κατά το της Τσεχίας, με την ευθύνη ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος ή Ινστιτούτου.

Ο Μιχάλης Κατρίνης έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας:

«Όλα αυτά τα ζητήματα συνδέονται με την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.

Γιατί δεν υπάρχει Δημοκρατία χωρίς ελευθερία του λόγου και πολυφωνία των ΜΜΕ.

Δεν υπάρχει Δημοκρατία και κράτος δικαίου, όταν οι δημοσιογράφοι εργάζονται κάτω από την ορατή ή αόρατη απειλή μιας απόλυσης, όταν αυτός που ασκεί κριτική, διεκδικεί την αυτονομία του ή έχει διαφορετική άποψη στοχοποιείται και οδηγείται σε πολιτική και – σε κάποιες περιπτώσεις – ηθική εξόντωση.

Δεν υπάρχει Δημοκρατία όταν δεν υπάρχει διαφάνεια, όταν δεν υφίστανται κανόνες στη διανομή της κρατικής διαφήμισης.

Δε νοείται Δημοκρατία στην οποία η ερευνητική δημοσιογραφία αντιμετωπίζεται ως απειλή. Όπως δεν υπάρχει Δημοκρατία, όταν πνίγεται η φωνή όποιου ή όποιων διαφωνούν με την εκάστοτε εξουσία».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...