Κατρίνης στο Newsbomb.gr: Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει απαντήσεις στο θέμα των παρακολουθήσεων

Μοιραστειτε το

Κάποιοι επιχείρησαν να παγιδεύσουν το κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αποδεχθεί ως «κανονικότητα» τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων πολιτικών και πολιτών, καθώς «είναι ζήτημα Δημοκρατίας», τονίζει μιλώντας στο Newsbomb.gr ο Μιχάλης Κατρίνης, που καλεί την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις ως προς το ποιοι διαθέτουν στη χώρα μας το λογισμικό Predator.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αναφέρει ότι κάποιοι αποδεδειγμένα και με τεκμήρια, κάποιοι επιχείρησαν να παγιδεύσουν το κινητό τηλέφωνο του προέδρου του κόμματος και μάλιστα, μέσω ελληνικού τηλεφωνικού αριθμού.

Παράλληλα, παρότι εκτιμάει πως είναι δύσκολο να γίνουν εκλογές το φθινόπωρο, ωστόσο, σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό.

Τέλος, απαντώντας στα προσκλητήρια για «προοδευτική συγκυβέρνηση» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μιχάλης Κατρίνης υπογραμμίζει πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο «έχει ως προϋπόθεση την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης. Και αυτό σημαίνει ισχυρό ΠΑΣΟΚ, σε ρόλο πρωταγωνιστή».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μιχάλη Κατρίνη

Κύριε Κατρίνη, πριν από λίγα μόλις εικοσιτετράωρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς για ένα πολύ σοβαρό θέμα, όπως είναι αυτό της απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου – διότι περί αυτού πρόκειται. Τι ζητάει, αλλά και τι περιμένει το ΠΑΣΟΚ από τις αρχές;

Το ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται τη διαφάνεια και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Αποδεδειγμένα και με τεκμήρια, κάποιοι επιχείρησαν να παγιδεύσουν το κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν αμφισβητείται.

Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, γιατί το τηλέφωνο μέσω του οποίου στάλθηκε το sms στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη -με το λογισμικό παρακολούθησης Predator- ήταν ελληνικό.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις. Ποιοι έχουν προμηθευτεί το Predator στην Ελλάδα; Ποιους άλλους παρακολουθούν;

Είναι δυνατόν η ΕΥΠ και η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών να παριστάνουν τους «τροχονόμους» σε αυτή την περίπτωση; Να μην έχουν αναπτύξει δράσεις αλλά και υποδομές για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και αναφέρομαι κυρίως στην Ανεξάρτητη Αρχή.

Είναι δυνατόν η χώρα να μην διαθέτει την τεχνολογία και την υποδομή που διαθέτουν οι υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να ελέγχουν αν υπάρχει απόπειρα χακαρίσματος ή παγίδευσης κινητών ή να μην έχει διερευνηθεί ποιος μπορεί να έχει προμηθευτεί το λογισμικό Predator και να το χρησιμοποιεί για παρακολουθήσεις κινητών εντός της ελληνικής επικράτειας;

Με αφορμή την καταγγελία του αρχηγού του κόμματος σας, αλλά και παλιότερες παρόμοιες, όπως οι καταγγελίες του ΚΚΕ για συνακροάσεις στο τηλεφωνικό του κέντρο, πιστεύετε ότι υπάρχουν μηχανισμοί που για δικούς τους σκοπούς προσπαθούν να παρακολουθούν τον πολιτικό κόσμο της χώρας;

Υπάρχουν κυβερνητικοί κύκλοι που προσπαθούν να μας πείσουν ότι περίπου «δεν έγινε και τίποτα» και ότι στην Ελλάδα γίνονται παρακολουθήσεις που μπορεί να τις κάνουν ξένες δυνάμεις, αλλά σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση.

Πρόκειται για φαιδρότητες και έμμεση ομολογία ότι η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι. Το χειρότερο όμως είναι ότι προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών αποτελούν μια μορφή κανονικότητας.

Εμείς με αυτή την κανονικότητα δεν συμβιβαζόμαστε ούτε θα την αποδεχθούμε ποτέ. Είναι ζήτημα δημοκρατίας.

Και φέτος, δυστυχώς, γινόμαστε μάρτυρες πολλών καταστροφικών πυρκαγιών, ενώ η εκλογική σας περιφέρεια, ο νομός Ηλείας έζησε τις προηγούμενες ημέρες πολύ δύσκολες καταστάσεις. Τι πρέπει να αλλάξει στον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας -στα πλαίσια πάντα του δυνατού- έτσι ώστε να μη γινόμαστε κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατές;

Είναι δεδομένο ότι χρειαζόμαστε περισσότερους πυροσβέστες αλλά και ένα συνολικό επανασχεδιασμό στον τομέα της πρόληψης με ανακατανομή αρμοδιοτήτων στο τρίγωνο κεντρική κυβέρνηση-δασική υπηρεσία-αυτοδιοίκηση προκειμένου να υπάρχουν ξεκάθαρες αρμοδιότητες αλλά και πόροι για να ασκηθούν αυτές οι αρμοδιότητες, για να υλοποιηθούν έργα και δράσεις πρόληψης.

Και οι πόροι αυτοί να κατανεμηθούν με βάση την έκταση-και όχι τον πληθυσμό- των δήμων, αλλά και το βαθμό επικινδυνότητας με βάση τα περιστατικά πυρκαγιών τα προηγούμενα χρόνια. Και το λέω αυτό γιατί σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, στην Ηλεία π.χ. ο αριθμός των πυρκαγιών ανά 100.000 κατοίκους είναι 25 φορές μεγαλύτερος από τον πανελλαδικό μέσο όρο! Δεν είναι όμως ανάλογη και η στήριξη για δράσης πυροπροστασίας από τα δασαρχεία και τους δήμους.

Αυτό που δεν χρειαζόμαστε σε καμία περίπτωση είναι οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης επειδή στέλνει sms για εκκένωση, αλλά και η δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας επιτυχημένης διαχείρισης που προκαλεί τους πολίτες.

Πιστεύετε ότι έχει κλείσει οριστικά το θέμα των πρόωρων εκλογών ή εκτιμάτε ότι είναι ακόμα ανοιχτό, παρά τις διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα εξαντλήσει την τετραετία;

Δε νομίζω ότι έχει κλείσει γιατί ο σχεδιασμός αλλά και οι πρακτικές της κυβέρνησης έχουν καθαρά προεκλογικό άρωμα. Ο κ.Μητσοτάκης μπορεί να θέλει να παρουσιαστεί ως θεσμικός, αλλά είναι βέβαιο ότι λειτουργεί με πολιτικό τακτικισμό.

Υπαναχώρησε στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, που όλοι θεωρούσαν βέβαιες, προφανώς γιατί δεν ήταν σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα ήταν ευνοϊκό για τον ίδιο και για το κόμμα του.

Προφανώς περιμένει την κατάλληλη στιγμή. Όλα αυτά όμως αποτελούν τακτικισμό.

Άλλο είναι το ζητούμενο.

Το πρόβλημα της χώρας είναι βαθιά πολιτικό. Είναι ζήτημα επιλογών, ζήτημα προσανατολισμού, ζήτημα πολιτικής κατεύθυνσης.

Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει με μια κυβέρνηση που υπάρχει μόνο για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εχόντων και των πλουσίων.

Δεν μπορεί να συνεχίσει με μια κυβέρνηση που περιθωριοποιεί τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, τους νέους ανθρώπους, αυτούς που ζουν στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ενέργεια, τον πληθωρισμό και την κοινωνική κατοικία. Θα μπορούσαν αυτές οι θέσεις να αποτελούν τη βάση συζήτησης για τη συμμετοχή του κόμματος σας σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;

Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει προγραμματικές προτάσεις και απευθύνεται στους πολίτες, αφού αυτούς και μόνο αφορούν οι προτάσεις μας.

Και το τονίζω αυτό γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να τις αποδεχθεί, αφού επιλέγει ξεκάθαρα να προωθεί και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών. Και αυτό δεν είναι ένα εύκολο σύνθημα. Δυστυχώς, είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει επεξεργασμένες θέσεις , επικεντρώνεται στην οξύτητα, στα συνθήματα και τον καταγγελτικό λόγο, επιδιώκοντας τις εντυπώσεις και όχι την ουσία. Οι πολίτες, όμως, ζητούν ουσιαστικές και ρεαλιστικές προτάσεις, όχι μάχες εντυπώσεων.

Το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει ότι υπάρχει και άλλη επιλογή για τη χώρα και τους πολίτες.

Η χώρα και η ελληνική κοινωνία χρειάζονται σύγχρονες και ολοκληρωμένες προγραμματικές προτάσεις και σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε εντατικά.

Συγκροτούμε ένα πλαίσιο αρχών και πολιτικών που θα ενώσει τις υγιείς , προοδευτικές και δημιουργικές δυνάμεις της χώρας.

Αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να στηριχθεί από τους πολίτες, είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την ανατροπή του σημερινού παρηκμασμένου πολιτικού σκηνικού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, επιμένει να μιλάει για «προοδευτική κυβέρνηση»…

Έχω απαντήσει πολλές φορές σε αυτό.

Η προοδευτική κυβέρνηση δεν αποτελεί σύνθημα, ούτε σχήμα λόγου.

Συνδέεται με ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο διακυβέρνησης, με επιλογές, πολιτικές και ξεκάθαρες θέσεις.

Το σύγχρονο μοντέλο της προοδευτικής διακυβέρνησης βρίσκεται στον αντίποδα του λαϊκισμού.

Η προοδευτική διακυβέρνηση και η δημοκρατική παράταξη, διαχρονικά, είχαν πατριωτικές θέσεις, καθαρές θέσεις για την άμυνα της χώρας και τα εθνικά μας θέματα.

Όπως έχω πει η προοδευτική κυβέρνηση δεν μπορεί να προκύψει από συμφωνίες κορυφής για τη νομή της εξουσίας. Η προοδευτική κυβέρνηση θα ζυμωθεί και θα ωριμάσει στη βάση προκειμένου να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα και να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο, εκφράζοντας μια μεγάλη δημοκρατική και κοινωνική συμμαχία.

Η προοδευτική κυβέρνηση έχει ως προϋπόθεση την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης. Και αυτό σημαίνει ισχυρό ΠΑΣΟΚ, σε ρόλο πρωταγωνιστή, ως εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας για τη χώρα.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...