Κατεχόμενα: Βάζει μπροστά τους παράνομους σχεδιασμούς του ο Ερντογάν – Καταδίκη της φιέστας από την ΕΕ

Μοιραστειτε το

Δεν ήταν μόνο τα καθιερωμένα πανηγύρια για την ανακήρυξη του ψευδροκράτους, ούτε οι προκλητικές δηλώσεις. Η παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν χθες στην Αμμόχωστο ήταν μια άνευ προηγουμένου πρόκληση και η αποθέωση της τουρκικής επιθετικότητας. 

Μπορεί ο άστατος καιρός χάλασε τα σχέδια για φιέστα Ερντογάν στην παραλία της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, ωστόσο η παρουσία του Τούρκου Προέδρου  σηματοδοτεί την έναρξη από πλευράς Άγκυρας της υλοποίησης των παράνομων σχεδιασμών της στο Βαρώσι.

«Δυστυχώς, η μαύρη επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους επιλέχθηκε από την Τουρκία και τον Πρόεδρό της Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και την ψευδοκυβέρνηση, για να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η Άγκυρα ουδόλως σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, αλλά και τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, περιφρονώντας και παραβιάζοντας επιδεικτικά τις σχετικές αποφάσεις και ψηφίσματα των ΗΕ», αναφέρει η ανακοίνωση της κυπριακής προεδρίας, προσθέτοντας ότι η Τουρκία και ο Πρόεδρός της, με τις ενέργειές τους τορπιλίζουν την προοπτική δημιουργίας κατάλληλου κλίματος, το οποίο ζητά ο ΓΓ των ΗΕ για να εκδηλώσει τη νέα του πρωτοβουλία με στόχο την επίλυση του Κυπριακού. «Η προκλητική και παράνομη ενέργεια του Τούρκου Προέδρου και του κατοχικού καθεστώτος θα καταγγελθούν εκ νέου σε όλα τα διεθνή βήματα στα οποία συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας δίπλα του τον νέο κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κάλεσε τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες να αποταθούν στην Επιτροπή των κατεχομένων. Μία κίνηση με την οποία επιχειρούν να δώσουν νομιμοφάνεια στις ενέργειές τους και στην κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, εγκλωβίζοντας όσους ανταποκριθούν τελικά στο κάλεσμά τους σε μιαν ατέρμονη διαδικασία. Την ίδια ώρα, οι τουρκικοί σχεδιασμοί θα προωθούν μια νέα λεηλασία της κατεχόμενης πόλης. 

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος Πρόεδρος, με την παρουσία του χθες στα κατεχόμενα και τις δηλώσεις του, θέλησε να καθορίσει ξεκάθαρα και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η τουρκική πλευρά σε σχέση με το Κυπριακό. Στέλλοντας παράλληλα και το μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα ενόψει της νέας εξαγγελθείσας πρωτοβουλίας για σύγκληση άτυπης πενταμερούς, ότι θα πρέπει η οποιαδήποτε λύση να αναζητηθεί στο πλαίσιο των δύο κρατών

Ετοιμότητα να παραστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «με νέα μοντέλα λύσης» και με αναφορά στην «κυριαρχική ισότητα» των δύο κρατών, εξέφρασε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ. «Θα πρέπει πλέον να τεθεί στο τραπέζι η λύση δύο κρατών στη βάση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας», είπε ο Τατάρ.

Αποδοκιμασία της επίσκεψης Ερντογάν από Ε.Ε.

Tη λύπη της για τις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια εκφράζει η ΕΕ, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ. «Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις σημερινές ενέργειες σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων  και για δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού» αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις «θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή και θα πρέπει να αντιστραφούν επειγόντως».

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ σημειώνει ότι «ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ».

«Η ΕΕ επιβεβαίωσε τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως στα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις» επισημαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι «οι σημερινές (σ.σ.χτεσινες) εξελίξεις στα Βαρώσια έρχονται σε μια στιγμή που συνεχίζονται οι προσπάθειες δημιουργίας χώρου για διάλογο και απαιτείται η ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για μια συνολική διευθέτηση και επανένωση με βάση την επιτευχθείσα πρόοδο μέχρι τώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη αυτών των διαπραγματεύσεων και στην εξεύρεση μόνιμων λύσεων».

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι «η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και για την επανένωση που βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ».

Πηγές: Φιλελεύθερος Κύπρου / ΑΠΕ

Πηγή
Author: editor03

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...