Κατατέθηκε ν/σ με μέτρα για τους πληγέντες του «Ιανού» και την πανδημία

Μοιραστειτε το

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στη Βουλή κατατέθηκε αργά το βράδυ σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών με 13 διατάξεις, οι οποίες αφορούν μέτρα για τους πληγέντες του Ιουνίου και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του νέου κορονοϊού.

Στην πρώτη ομάδα των νομοθετήσεων περιλαμβάνεται η χορήγηση εφάπαξ επιδόματος προς τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από τον πρόσφατο κυκλώνα στις περιοχές της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Ζακύνθου, της Λευκάδας, της Κορινθίας και της Ευρυτανίας. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 5.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και σε 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση που έχει πληγεί. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος ή εισφοράς συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Επίσης, αναστέλλεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων που επλήγησαν. Η αναστολή καταλαμβάνει και τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων. 

Παράλληλα, νομοθετείται η δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις- εργοδότες, που επλήγησαν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί και όχι πέραν των 3 μηνών. 

Καταβάλλεται στους εργαζόμενους με αναστολή εργασίας αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ, αναλογία Δώρου Χριστουγέννων και παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού.

Για ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ

Το νομοσχέδιο προβλέπει την δυνατότητα πληρωμή των δύο πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ μέχρι τις 30 Οκτωβρίου του 2020, ενώ παρατείνεται έως και τις 30 Απριλίου 2021 η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για τις μεταφορές, καφέ και ροφήματα στην εστίαση, εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών καθώς και στο τουριστικό πακέτο.

Ακόμα, δίνεται κίνητρο σε επιχειρήσεις με τη διάταξη που αναφέρει ότι η διαφημιστική δαπάνη εκπίπτει, υπό προϋποθέσεις, προσαυξημένη από τα ακαθάριστα έσοδα κατά 100% για το φορολογικό έτος 2020 και κατά 60% για το φορολογικό έτος 2021.

Διαφημστική δαπάνη και αναστολή τέλους συνδρομητικής

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναστέλλεται για ένα έτος και συγκεκριμένα από 1 Οκτωβρίου 2020 έως 30 Σεπτεμβρίου 2021 η επιβολή του τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση. Το κόστος του μέτρου αυτού ανέρχεται σε 18 εκατ ευρώ.

Τέλος, με άλλο άρθρο του νομοσχεδίου τίθεται το πλαίσιο για τη νέα καμπάνια στα ΜΜΕ, καθώς προβλέπεται η ανάθεση υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών και κάθε άλλης συναφούς υπηρεσίας που απαιτείται για την έγκαιρη υλοποίησή τους αναφορικά με την προστασία της δημόσιας υγείας και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή διασπορά του ιού.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...