Καταρρέουν τα περί «λελογισμένης χρήσης καταστολής»

Μοιραστειτε το

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές 

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πόσο χρόνο χρειαζόταν ο υπουργός για να αξιολογήσει -προφανώς κατά το δοκούν- εφτά σελίδες έκθεσης με σαφέστατα συμπεράσματα; ● Η υποκρισία πίσω από τη σύσταση επιτροπής μετά το αίσχος με την οικογένεια Ινδαρέ και την αστυνομική βία στο Κουκάκι και οι εννέα προτάσεις με ζητούμενο τον περιορισμό της αστυνομικής… ασυλίας.

Κατατέθηκε χθες μετά από πολύμηνη καθυστέρηση και παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα των βουλευτών της αντιπολίτευσης το πόρισμα της επιτροπής υπό τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο για τα περιστατικά αστυνομικής βίας. Οπως αποδεικνύεται, η δικαιολογία του υπουργού περί καθυστέρησης λόγω δήθεν «αξιολόγησης του πορίσματος από το υπουργείο» ήταν απολύτως ψευδεπίγραφη δεδομένου ότι πρόκειται για ένα πόρισμα 7 σελίδων με σαφέστατα συμπεράσματα.

Εξίσου υποκριτική ήταν -όπως αποδεικνύεται- και η πρωτοβουλία του υπουργού να συστήσει, μετά το αίσχος με την οικογένεια Ινδαρέ και την αστυνομική βία στο Κουκάκι, την επιτροπή της οποίας το πόρισμα μάλλον το αξιολόγησε με τον… γνωστό και προσφιλή του τρόπο. Η δε βαρυσήμαντη δήλωση του υφυπουργού Λ. Οικονόμου ότι «το μήνυμα που εκπέμπουμε προς πάσα κατεύθυνση είναι ξεκάθαρο. Ουδείς απολαμβάνει κάποιας ιδιότυπης ασυλίας κάτω από την αστυνομική στολή» μάλλον ακούγεται περισσότερο σαν ειρωνεία, κρίνοντας από τα δεκάδες καθημερινά περιστατικά ακραίας αστυνομικής βίας.

Τα βασικά και εκρηκτικά συμπεράσματα με τα λίγα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η επιτροπή ανατρέπουν συντριπτικά τα περί λελογισμένης χρήσης καταστολής. Συγκεκριμένα διαπιστώνει:

1. Απροθυμία των ανακριτικών οργάνων της ΕΛ.ΑΣ. να συνεργαστούν με τον Συνήγορο του Πολίτη. Επισημαίνεται ιδίως η μη λήψη καταθέσεων από κρίσιμους μάρτυρες, η μη υποβολή καίριων ερωτήσεων και η παράλειψη της εξέτασης των ιατρών που επιλήφθηκαν των υποθέσεων.

2. Μεροληψία των ανακριτικών αστυνομικών οργάνων, η οποία εκδηλώνεται με την κατά σύστημα αποδοχή εντυπωσιακά «όμοιων» καταθέσεων από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς και την αποδοχή πολύ μεγαλύτερης βαρύτητας στις μαρτυρικές καταθέσεις των τελευταίων σε σύγκριση με τις καταθέσεις πολιτών, χωρίς αυτό να δικαιολογείται.

3. Συστηματική καθυστέρηση στην υποβολή εγγράφων που ζητεί ο Συνήγορος.

4. Μη συμμόρφωση προς τα πορίσματα του Συνηγόρου, με αποτέλεσμα να αναπέμπονται υποθέσεις στην ΕΛ.ΑΣ. για περαιτέρω έρευνα. Ετσι, επί των 20 υποθέσεων που μελετήθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής υπήρξαν 10 αναπομπές. Ακόμη ενδεικτικότερα, δεύτερη αναπομπή σημειώθηκε σε πέντε περιπτώσεις, δηλαδή στο 25% του συνόλου.

5. Πλημμελής αιτιολογία των αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων της ΕΛ.ΑΣ., ιδίως στο πεδίο της έρευνας του ρατσιστικού κινήτρου.

Ενίσχυση μηχανισμών

Ακολουθούν οι εννιά προτάσεις τις επιτροπής που αναφέρονται στην ανάγκη εξατομίκευσης της ευθύνης με την επαναφορά της υποχρεωτικής αναγραφής των ατομικών στοιχείων στις αστυνομικές στολές, την τοποθέτηση καμερών στο εσωτερικό των αστυνομικών οχημάτων, την ανάγκη μέριμνας για τα θύματα αλλά και τους μάρτυρες, το να είναι πλήρως αιτιολογημένες οι ΕΔΕ και οι σχεδιασμοί επαρκούς επιχείρησης (ειδικά αν σε αυτήν έγινε χρήση όπλων), την ανάγκη επίσπευσης των ανακρίσεων και επιβολής πειθαρχικών ποινών, τη συστηματική διδασκαλία Δικαίου στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ., την άμεση και πλήρη συμμόρφωση προς τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την ενίσχυση του μηχανισμού που διαθέτει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Εκεί που όμως φαίνεται καθαρά τι έκανε τον υπουργό να καθυστερήσει όσο μπορεί τη δημοσίευση του πορίσματος είναι η τελευταία από τις προτάσεις (αρ. 9) που αναφέρει ότι πρέπει «να εξεταστεί το ενδεχόμενο της μετατροπής της Επιτροπής μας από άτυπο σε νομοθετικά προβλεπόμενο ανεξάρτητο όργανο, παρά τω Υπουργώ Προστασίας του πολίτη». Από πότε όμως ο υπεράνω πάντων υπουργός του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη καλείται να βάλει ανεξάρτητες επιτροπές στο κεφάλι του; Αυτό μας έλειπε!

Πηγή
Author: Αντα Ψαρρά

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...