Καταδικάστηκαν οι «14» για την επίθεση στο Charlie Hebdo

Μοιραστειτε το

Αστυνομικός έξω από την αίθουσα δικαστηρίου που έγινε η δίκη

AP PHOTO

Δικαστήριο της Γαλλίας έκρινε ως «ένοχα» και τα 14 άτομα (13 άνδρες και 1 γυναίκα) που κατηγορούνταν για συμμετοχή στις δολοφονικές επιθέσεις στα γραφεία του Charlie Hebdo και του εβραϊκού σούπερ μάρκετ Hyper Cacher το 2015 στο Παρίσι.

Τρεις από τους κατηγορούμενους κατηγορούνται ότι ενεπλάκησαν απευθείας στις 17 δολοφονίες και δικάστηκαν ερήμην, καθώς φέρονται να επέστρεψαν στις τάξεις του Ισλαμικού κράτους σε Συρία και Ιράκ ή θεωρούνται νεκροί. Οι άλλοι 11 κατηγορούμενοι φέρεται να έπαιξαν δευτερεύοντα ρόλο βοηθώντας τους Σερίφ και Σαΐντ Κουασί πριν από το μακελειό στο σατιρικό περιοδικό ή τον Αμεντί Κουλιμπαλί πριν το χτύπημα στο σούπερ μάρκετ (και οι τρεις «πρωταγωνιστές» σκοτώθηκαν επί τόπου).

Ειδικότερα, το γαλλικό δικαστήριο έκρινε ένοχη –για τις κατηγορίες της χρηματοδότησης τρομοκρατίας και της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση–τη Χαγιάτ Μπουμεντιάν, πρώην σύντροφος του Αμεντί Κουλιμπαλί, ενός από τους τρεις δράστες των επιθέσεων που έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά. Η Μπουμεντιάν –που κατάφερε να εγκαταλείψει τη Γαλλία– καταδικάστηκε ερήμην σε κάθειρξη 30 ετών. 

Οι 14 κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για σειρά κατηγοριών, από συμμετοχή σε εγκληματικό δίκτυο μέχρι συνέργεια στις επιθέσεις. Για τους έξι από αυτούς πάντως το δικαστήριο απέσυρε την κατηγορία της τρομοκρατίας αλλά τους έκρινε ενόχους για άλλα αδικήματα, μικρότερης βαρύτητας.

Η κατηγορία της τρομοκρατίας παρέμεινε για τον βασικό κατηγορούμενο, το Αλί Ριζά Πολάτ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για συνέργεια στα εγκλήματα που διέπραξαν ο Κουλιμπαλί και οι αδελφοί Σαΐντ και Σερίφ Κουασί. Ο εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη, ωστόσο το δικαστήριο του επέβαλε τελικά ποινή κάθειρξης 30 ετών. Ο δικηγόρος του ανακοίνωσε αμέσως ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, οι οποίοι σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές παρείχαν όπλα και άλλο υλικό στους αυτουργούς γνωρίζοντας για ποιον λόγο τα ήθελαν, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 4 έως 20 χρόνια. Η ποινή των ισοβίων επιβλήθηκε στον Μοχαμέντ Μπελουσίν, ο οποίος δικαζόταν ερήμην και πιστεύεται ότι είναι πιθανόν να έχει σκοτωθεί στη Συρία. Ο Μπελουσίν ήταν ο άνθρωπος που βοήθησε την Μπουμεντιέν να διαφύγει.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...