Καταδίκη της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ για τη φυλάκιση του φιλοκούρδου ηγέτη Ντεμιρτάς

Μοιραστειτε το

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που συνεδρίασε σε ευρεία σύνθεση καταδίκασε αυστηρά σήμερα την Άγκυρα για την υπόθεση του φιλοκούρδου ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που είναι φυλακισμένος από τον Νοέμβριο του 2016 στις τουρκικές φυλακές και του οποίου ζήτησε «την άμεση απελευθέρωση».

«Το Δικαστήριο διαπιστώνει αρκετές παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και διατάζει την άμεση απελευθέρωση» του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές και ενός από τους κύριους αντιπάλους του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Ο Ντεμιρτάς ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως μέλος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κόμματος (DTP) το 2007, περίοδος που υποστήριζε, ως ένας από το «Thousand Hope Candidates», το DTP και κάποιες άλλες δημοκρατικές οργανώσεις στην Τουρκία. Εξελέγη στην 23η Βουλή και έγινε ο κοινοβουλευτικός αρχηγός του κόμματος σε ηλικία 34 ετών.

Το DTP έπαυσε τη λειτουργία του μετά από εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου το 2009 και οι βουλευτές του DTP μετακινήθηκαν στο Κόμμα Δημοκρατίας και Ειρήνης (BDP). Το πρώτο συνέδριο του BDP διεξήχθη το 2010 και εξέλεξε τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς και την Γκιουλτάν Κισανάκ ως νέους συν-αρχηγούς.

Ο Ντεμιρτάς κατέβηκε στις εκλογές του 2011, ως μέλος της λίσταςτου συνδέσμου «Εργασία, Δημοκρατία και Ελευθερία» υποστηριζόμενος από το BDP και 18 διαφορετικές δημοκρατικές πολιτικές οργανώσεις, αυτή τη φορά από το Χάκαρι. Επανεξελέγη στην 24η Βουλή.

Ο Ντεμιρτάς ήταν συμπρόεδρος του BDP την περίοδο όταν η διαδικασία και οι διαπραγματεύσεις ειρήνης ξεκίνησαν στην Τουρκία. Το 2014 ο Ντεμιρτάς εξελέγη μαζί με τη Φιγκέν Γιουκσεκντάγ συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) – μία νέα πρωτοβουλία προερχόμενη από τον τριετή συνασπισμό του BDP και διάφορα πολιτικά κόμματα και οργανώσεις υπό την αιγίδα του Δημοκρατικού Κογκρέσου των Λαών (HDK) – για τις Τουρκικές προεδρικές εκλογές του 2014, όντας ένας από τους τρεις υποψηφίους και ελπίζοντας να προσελκύσει αριστερούς ψηφοφόρους. Ήρθε τρίτος με ποσοστό 9,77%.

Ο Ντεμιρτάς ήταν συν-αρχηγός μαζί με την Φιγκέ Γιουκσεκντάγ στις Τουρκικές γενικές εκλογές του Ιουνίου του 2015, στην πρώτη προεκλογική εκστρατεία του κόμματος σε γενικές εκλογές. Το HDP ήρθε τέταρτο με 13,12% των ψήφων και κατέλαβε 80 από τις 550 έδρες.

Στις 4 Νοεμβρίου του 2016, ο Ντεμιρτάς συνελήφθη μαζί με τη Φιγκέν Γιουκσεκντάγ και άλλους βουλευτές του HDP. Ο Ντεμιρτάς δήλωσε ότι δεν είναι αρχηγός, μέλος, εκπρόσωπος ή συμπαθών της ένοπλης οργάνωσης PKK.

Στις 18 Ιανουαρίου του 2017, Τούρκοι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι επιδιώκουν ποινή φυλάκισης 142 ετών για τον Ντεμιρτάς.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...