Καταγγελίες Κοντονή: Γαλάζιο πρέσιγνκ διαρκείας σε ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα

Μοιραστειτε το

Να «κλείσει» στα κοινοβουλευτικά και στα πολιτικά «καρέ» τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποφασισμένη η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση, μετά τις «βόμβες» Σταύρου Κοντονή, για τις προειδοποιήσεις του προς κόμμα και τον Αλέξη Τσίπρα, ότι με τις αλλαγές που προωθούνταν τότε στον Ποινικό Κώδικα, τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής θα έπεφταν στα «μαλακά».

Παρά τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις καταγγελίες Κοντονή, με κατηγορίες και υπαινιγμούς για την σκοπιμότητα της δημοσιοποίησής τους, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης δεν ρίχνει απλώς «βαριά σκιά», πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά ανοίγει μια «μεγάλη πολιτική πληγή» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα πεπραγμένα της. Γιατί όπως σημείωναν με νόημα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, τις καταγγελίες Κοντονή επικυρώνει «στον πυρήνα τους και όχι στο περίγραμμα τους», με την δημόσια παρέμβαση του ακόμη ένας υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παρασκευόπουλος, κάτι που όπως τόνιζαν δεν μεταβάλλεται από την προσπάθεια του κ. Παρασκευόπουλου να ανασκευάσει αρκετές ώρες μετά.

Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε τον Σταύρο Κοντονή.

«Ο Σταύρος Κοντονής παραμένει απαρέγκλιτα, σύμφωνα με δήλωσή του, “κομμουνιστής στην ανανεωτική Αριστερά”. Προφανώς κανένας δεν μπορεί να του αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το Μαξίμου οι δηλώσεις Κοντονή επιβεβαιώνουν όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, την ανίερη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής. Είναι όπως έλεγε χαρακτηριστικά καλά ενημερωμένη πηγή «το κομμάτι που ολοκληρώνει το παζλ των θολών δηλώσεων και θέσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ», υπενθυμίζοντας τη σπουδή της τότε κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση τον Ποινικό Κώδικα.

Με φόντο τα νέα δεδομένα λοιπόν, θα εντατικοποιηθεί το πολιτικό πρέσινγκ προς την αξιωματική αντιπολίτευση και στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, για «πειστικές εξηγήσεις» που αφορούν συγκεκριμένα: Στη σημαντική μείωση του ελάχιστου ορίου ποινής για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης στα πέντε έτη αντί της παλαιότερης πρόβλεψη για ποινή κάθειρξης δέκα έως είκοσι έτη. Αλλαγή που εξισώνει τον «εγκέφαλο» μιας εγκληματικής οργάνωσης με το απλό μέλος. Επιπλέον για την άλλη τροποποίηση στον Ποινικό Κώδικα με την οποία καταργήθηκε η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

Σε αυτό το σκέλος η κυβέρνηση θα αναμένει την ανακοίνωση των ποινών για τους καταδικασθέντες του ναζιστικού μορφώματος και στην συνέχεια θα ξεδιπλώσει τις όποιες πρωτοβουλίες της. Όμως στελέχη της Νέας Δημοκρατίας καυτηρίαζαν το «ρεσιτάλ κοινοβουλευτικής υποκρισίας» όπως χαρακτήριζαν την πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει τροπολογία για το επίμαχο ζήτημα, με την οποία όπως σημείωναν, ακυρώνεται η διάταξη που ψηφίστηκε από την κυβέρνησή του το 2019.

Αλλαγές που όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πυροδοτούσαν αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ανακοίνωση της Νεολαίας του τότε κυβερνώντος κόμματος η οποία έβλεπε την ευθεία σύνδεση των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα με την εν εξελίξει διαδικασία για τη Χρυσή Αυγή: «Στη συγκυρία, που η μεγαλύτερη δίκη της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που έχει ως βασικό διακύβευμα τον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, είναι απαράδεκτο ο νέος Ποινικός Κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας».

Στα άσφαιρα, όπως τα χαρακτηρίζουν, πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί δεν τροποποιήθηκαν από την Νέα Δημοκρατία οι προβλέψεις για τις ποινές που θα ρίξουν στα μαλακά την ηγετική ομάδα αλλά και τα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, με νέες αλλαγές στον ποινικό κώδικα, η απάντηση που δίνεται από κυβερνητικά χείλη είναι ρητή και κατηγορηματική: ακόμη και αν υιοθετούντο αυστηρότερες διατάξεις δεν θα μπορούσαν να επηρεάσουν την συγκεκριμένη δίκη.

Σε κάθε περίπτωση για το προσεχές διάστημα έχει προαναγγελθεί η ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων σε νομοθετικό επίπεδο που θα θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργούν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, με ιδιαίτερη έμφαση στο σκέλος της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...