Καταγγελίες εις βάρος της Apple για λογισμικό συλλογής προσωπικών δεδομένων

Μοιραστειτε το

Μια ομάδα με επικεφαλής τον ακτιβιστή απορρήτου Mαξ Σρεμς υπέβαλε τη Δευτέρα καταγγελίες στις γερμανικές και ισπανικές αρχές προστασίας δεδομένων σχετικά με το διαδικτυακό εργαλείο παρακολούθησης της Apple, AAPL.O,  ισχυριζόμενος ότι επιτρέπει στα iPhone να αποθηκεύουν δεδομένα χρηστών χωρίς τη συγκατάθεσή τους κατά παράβαση του ευρωπαϊκού δικαίου.

Είναι η πρώτη τόσο μεγάλη δράση κατά του αμερικανικού τεχνολογικού ομίλου όσον αφορά τους κανόνες απορρήτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Apple δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό της είδησης. 

Ο τεχνολογικός γίγαντας της Καλιφόρνιας ισχυρίζεται ότι παρέχει στους χρήστες ένα ανώτερο επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τους κανόνες της με την κυκλοφορία του λειτουργικού συστήματος iOS 14 αυτό το φθινόπωρο, αλλά τον Σεπτέμβριο δήλωσε ότι θα καθυστερήσει το σχέδιο μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Οι καταγγελίες από την ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων Noyb έγιναν κατά της χρήσης από την Apple ενός κώδικα παρακολούθησης που δημιουργείται αυτόματα σε κάθε iPhone όταν είναι ρυθμισμένο, το λεγόμενο αναγνωριστικό για διαφημιζόμενους (IDFA).

Ο κώδικας, ο οποίος είναι αποθηκευμένος στη συσκευή, επιτρέπει στην Apple και σε τρίτα μέρη να παρακολουθούν τις διαδικτυακές συμπεριφορές και τις προτιμήσεις κατανάλωσης ενός χρήστη – ζωτικής σημασίας για τους χρήστες του Facebook – ώστε να μπορούν να στέλνουν στοχευμένες διαφημίσεις που θα ενδιαφέρουν τον χρήστη.

«Η Apple τοποθετεί κώδικες που είναι συγκρίσιμοι με ένα cookie στα τηλέφωνά του χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη. Πρόκειται για σαφή παραβίαση των νόμων περί απορρήτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο δικηγόρος του Noyb Στέφανο Ροζέτι.

Ο Ροζέτι αναφέρθηκε στην οδηγία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στην ΕΕ, η οποία απαιτεί την προηγούμενη συγκατάθεση ενός χρήστη για την εγκατάσταση και τη χρήση αυτών των πληροφοριών. Οι προγραμματισμένοι νέοι κανόνες της Apple δεν θα το αλλάξουν αυτό, καθώς θα περιορίζουν την πρόσβαση τρίτων, αλλά όχι της ίδιας της εταιρείας.

Η Apple έχει μία στις τέσσερις πωλήσεις smartphone στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Counterpoint Research.

Οι ισχυρισμοί διατυπώθηκαν για λογαριασμό ενός μεμονωμένου Γερμανού και Ισπανού καταναλωτή και παραδόθηκαν στην ισπανική αρχή προστασίας δεδομένων και στον ομόλογό της στο Βερολίνο, ανακοίνωσε η Noyb, μια ομάδα υπεράσπισης της ιδιωτικής ζωής με επικεφαλής τον Αυστριακό Σρεμς, που έχει κερδίσει δύο δίκες ορόσημα εναντίον του Facebook.

Στη Γερμανία, σε αντίθεση με την Ισπανία, κάθε ομοσπονδιακό κρατίδιο έχει τη δική του αρχή προστασίας δεδομένων.

Πηγή: Reuters

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...