Κατάπαυση πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με αλληλοκατηγορίες για παραβίασή της

Μοιραστειτε το

Κρατήρας από βόμβα που έσκασε στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Στεπανακέρτ

AP Photo

Στις 12 το μεσημέρι (11 ώρα Ελλάδας) τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης πυρός που επιτεύχθηκε έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες στη Μόσχα, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, με διαμεσολαβητή τον Ρώσο ομόλογό τους Σεργκέι Λαβρόφ. Ωστόσο, ήδη πριν από την έναρξη της εκεχειρίας είχαν καταγραφεί βομβαρδισμοί με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος την παραβιάζει.

Επίσης, οι Αρμένιοι αυτονομιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατηγορούν το Αζερμπαϊτζάν ότι προετοιμάζει στρατιωτική δράση, χρησιμοποιώντας ως προκάλυμμα την κατάπαυση πυρός.

«Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν επίθεση στις 12.05», δηλαδή μετά την έναρξη της εκεχειρίας που είχε οριστεί για το μεσημέρι ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, ενώ το αντίστοιχο υπουργείο του Αζερμπαϊτζάν κατήγγειλε ότι «ο εχθρός βομβαρδίζει κατοικημένες ζώνες».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, οι αζερικές ένοπλες δυνάμεις δεν έπληξαν την πόλη Καπάν, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, αλλά άλλες, όμορες κοινότητες, όπως το χωριό Αρτσβανίκ. Μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχει ένας νεκρός. Το Αζερμπαϊτζάν διέψευσε την πληροφορία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για προβοκάτσια και καταγγέλλοντας ότι αρμενικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις στον οικισμό Χαντρούτ, στα βόρεια της πόλης Τζεϊραγίλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, διευκρίνισε σήμερα ότι η εκεχειρία έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα και θα διαρκέσει μόνο για όσο διάστημα χρειαστεί ο Ερυθρός Σταυρός να φροντίσει για την ανταλλαγή των σορών όσων σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις. Είπε επίσης ότι το status quo στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (ο θύλακας είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, όμως οι κάτοικοί τους και οι κυβερνώντες του είναι αρμενικής καταγωγής) δεν εξυπηρετεί τη χώρα του και ότι το Αζερμπαϊτζάν ελπίζει και αναμένει ότι εν καιρώ θα θέσει υπό τον έλεγχό του μεγαλύτερο μέρος των εδαφών αυτών.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών του θύλακα επαναλαμβάνει την πάγια θέση του, ότι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί πραγματική ειρήνη είναι να αναγνωριστεί το Ναγκόρνο Καραμπάχ από τη διεθνή κοινότητα ως ανεξάρτητη δημοκρατία.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τις 10ωρες συνομιλίες στη Μόσχα, η εκεχειρία θα επιτρέψει «την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, άλλων ανθρώπων και των σορών όσων σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις», ενώ η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού θα ενεργήσει μεσολαβητικά στην ανθρωπιστική επιχείρηση. Επίσης, αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν «σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ταχείας ειρηνικής διευθέτησης» της σύγκρουσης με τη διαμεσολάβηση των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ (Γαλλία, Ρωσία, ΗΠΑ), ενώ οι «συγκεκριμένες παράμετροι» για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός θα συμφωνηθούν αργότερα ξεχωριστά.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...