«Καρφώνει» ΗΠΑ και Γαλλία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ ο Λαβρόφ

Μοιραστειτε το

Σεργκέι Λαβρόφ

Costas Baltas/Pool via AP

«Πληγωμένο εγωισμό» βλέπει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στις αντιδράσεις της Γαλλίας και των ΗΠΑ στην εκεχειρία που επιτεύχθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο οποίος τόνισε ότι αυτή δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο RT, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η στάση Γαλλίας και ΗΠΑ, που είναι συμπροεδρεύουσες χώρες στην ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ, ελήφθη υπ’ όψιν κατά την λήψη των αποφάσεων. Ωστόσο και οι δύο χώρες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την εμπλοκή της Τουρκίας στη σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για την κυριαρχία στον αρμενικό θύλακα στην επικράτειά του, η οποία προτίθεται να αποστείλει στην περιοχή στρατό.

«Δεν θεωρώ ότι το ζήτημα επιλύθηκε χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ, επειδή, φυσικά και η στάση των τριών συμπροεδρευουσών χωρών της ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας, η οποία τον τελευταίο μήνα πριν από τη συμφωνία της 9ης Νοεμβρίου είχε επανειλημμένα διατυπωθεί σε επίπεδο προέδρων, σε επίπεδο υπουργών και σε επίπεδο των ειδικών αντιπροσώπων των συμπροεδρευουσών χωρών, ήταν μια στάση υπέρ του άμεσου τερματισμού της αιματοχυσίας και της διαμόρφωσης μηχανισμού ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός με πολιτικά μέσα, η οποία παρόλα αυτά επηρέασε ψυχολογικά την κατάσταση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Επισήμανε ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν επιρροή στις χώρες της περιοχής και γι’ αυτό «οι εκκλήσεις αυτές παρότι εκείνη την περίοδο δεν είχαν υλική υπόσταση, έπαιξαν σημαντικό πολιτικό ρόλο για την δημιουργία προϋποθέσεων με σκοπό, σε τελική ανάλυση την επίτευξη συμφωνίας, και χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες που κατέβαλε προσωπικά ο πρόεδρος Πούτιν, η συμφωνία άρχισε να αποδίδει και αποδίδει».

«Στις επαφές μου με τους Αμερικανούς και τους Γάλλους συναδέλφους μου, όπως και στις επαφές του προέδρου Μακρόν με τον πρόεδρο Πούτιν για το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ τις τελευταίες μέρες, είναι εμφανής παρ’ όλα αυτά ένας πληγωμένος εγωισμός. Και αυτό είναι λυπηρό», πρόσθεσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αναφέρθηκε στις επαφές του με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Όπως είπε, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας έδωσε έμφαση στην σημασία που έχει να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής και διευκρίνισε ότι «προσπάθησα να του εξηγήσω, ότι εμείς ανησυχούμε να μη σκοτώνεται ο κόσμος, να μην φεύγει ο κόσμος από τα μέρη στα οποία ζούσε, να μην γιγαντώνεται ο αριθμός των προσφύγων και των μετοικούντων».

Και υπογράμμισε ότι σε μια κατάσταση όπου το κάθε λεπτό «είναι πολύτιμο για τις ανθρώπινες ζωές» η προβολή αξιώσεων εκ μέρους των συναδέλφων μου δεν είναι σωστή και ούτε ηθική από την άποψη της απλής ανθρώπινης ηθικής».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε και σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου επισημαίνεται ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε τις παραμέτρους συμμετοχής της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ καθώς και τις αρμοδιότητες ενός κέντρου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Θέμα της συνομιλίας ήταν τα περαιτέρω βήματα για τη μακροπρόθεσμη διευθέτηση της κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ προς το συμφέρον του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας και συμφώνησαν ότι η επιστροφή των προσφύγων, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και η αποκατάσταση των αστικών υποδομών αποτελούν προτεραιότητα.

Ανησυχία για τον ρόλο της Άγκυρας

Πάντως, ΗΠΑ και Γαλλία τις προηγούμενες ημέρες εξέφρασαν κατά τις επαφές τους ανησυχία για τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, η οποία απολαμβάνει πλήρη στήριξη από τη Μόσχα.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη Ρωσία να εξαλείψει τις «ασάφειες» γύρω από την κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ιδίως αυτές που αφορούν τον ρόλο της Τουρκίας και την παρουσία ξένων μαχητών.

Από την πλευρά του, ο Μάικ Πομπέο δήλωσε προχθές ότι συζήτησε με τον Εμανουέλ Μακρόν τις «πολύ επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας και την ανάγκη να «πεισθεί» ο Τούρκος πρόεδρος να αλλάξει τη στάση του.

«Ο Μακρόν και εγώ περάσαμε πολύ χρόνο συζητώντας τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας και συμφωνήσαμε ότι είναι πολύ επιθετικές», δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro.

Αναφέρθηκε στη «στήριξη» που προσφέρει η Τουρκία στο «Αζερμπαϊτζάν» ή «στο γεγονός ότι έχει μεταφέρει συριακές δυνάμεις στην περιοχή», αλλά και για τις ενέργειες της Άγκυρας στη Λιβύη, «όπου επίσης έχει μεταφέρει δυνάμεις από τρίτες χώρες ή για τη δράση της στην Ανατολική Μεσόγειο και θα μπορούσα να συνεχίσω αυτόν τον κατάλογο».

«Η αμερικανική θέση είναι ότι η διεθνοποίηση αυτών των συγκρούσεων είναι επιβλαβής και βλάπτει όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Επομένως, καλέσαμε όλες τις χώρες να σταματήσουν να επεμβαίνουν στη Λιβύη, είτε είναι οι Ρώσοι, Τούρκοι ή άλλοι», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. «Το ίδιο πράγμα ισχύει και για το Αζερμπαϊτζάν», «μας ανησυχεί η αυξανόμενη χρήση τουρκικών στρατιωτικών δυνατοτήτων».

Πρόσθεσε δε ότι «η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεργαστούν για να πείσουν τον Ερντογάν ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι προς το συμφέρον του λαού του».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...