Καρτ ποστάλ στον Μητσοτάκη

Μοιραστειτε το

Εκατοντάδες επιστολές διαμαρτυρίας, με αίτημα να μείνουν στη θέση τους τα αρχαία της Βενιζέλου, στάλθηκαν από πολίτες της Θεσσαλονίκης στην ηλεκτρονική διεύθυνση του πρωθυπουργού.

Ενώ σήμερα στο ΣτΕ συζητούνται οι προσφυγές επιστημονικών σωματείων, κοινωνικών οργανώσεων και πολιτών κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης, εκατοντάδες μέιλ διαμαρτυρίας στάλθηκαν χθες μαζικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από πολίτες της Θεσσαλονίκης, σε ακόμη μια προσπάθεια της Κίνησης Πολιτών για την Υπεράσπιση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς να σωθούν οι αρχαιότητες του σταθμού.

Μια φωτογραφία του Αγίου Δημητρίου σε σύνθεση με τον αρχαιολογικό χώρο της Βενιζέλου και το σύνθημα «Αμετακίνητα – αιώνιο το αυθεντικό – πιο σύντομα το μετρό» και ένα μικρό κείμενο που ολοκλήρωνε τη σύνθεση ήταν η κοινή «καρτ-ποστάλ» διαμαρτυρίας που στάλθηκε στον πρωθυπουργό, θυμίζοντας ότι:

«Οι εργασίες κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης με διατήρηση των αρχαιοτήτων στη θέση τους έχουν ξεκινήσει από το 2017. Ενα χρόνο πριν, χωρίς καμία επαρκή αιτιολόγηση, η Αττικό Μετρό και η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ σταμάτησαν τις εργασίες αυτές και ξαναγύρισαν στην καταστροφική επιλογή της απόσπασης των αρχαιοτήτων. Ενα χρόνο μετά, η επιλογή τους έχει ως συνέπεια όχι μόνο τον κίνδυνο για τις αρχαιότητες, αλλά και την καθυστέρηση του συνόλου του τεχνικού έργου! Ζητάμε οι αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου να μείνουν στη θέση τους. Ζητάμε να ξαναρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου με την τεχνική λύση της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων. Ζητάμε να παραδοθούν άμεσα οι υπόλοιποι σταθμοί του μετρό στους πολίτες της Θεσσαλονίκης».

Η καρτ ποστάλ που στάλθηκε στο e-mail του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σήμερα το πρωί είχε προγραμματιστεί παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΣτΕ (Πανεπιστημίου 47-49) από τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, την Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και τους Συλλόγους Εκτάκτων Αρχαιολόγων και Ελλήνων Αρχαιολόγων για τους οποίους οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού πέρυσι τον Σεπτέμβριο «το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να φέρουν επιπλέον καθυστερήσεις στο έργο και αποζημιώσεις στον εργολάβο», ενώ «με την Μελέτη που ενέκρινε το υπουργείο ΔΕΝ πρόκειται να παραδοθεί το έργο του μετρό το 2023. Αντιθέτως, και τα αρχαία θα καταστραφούν και το σύνολο του έργου θα καθυστερήσει να αποδοθεί στους πολίτες».

Η υπόθεση, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον σε ολόκληρο το κοινωνικό και πολιτικό φάσμα και φυσικά τον χώρο της ίδιας της Ν.Δ. Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση του πρώην υπουργού Στέφανου Μάνου ο οποίος χθες συνεισέφερε αυτοβούλως την απάντησή του στο ερώτημα που έθεσε η «Εφ.Συν.» το περασμένο Σάββατο «Τι θα λέγατε εσείς προσωπικά στους δικαστές του ΣτΕ;».

Θυμίζοντας ότι έχει τοποθετηθεί ξανά στις 10 και 17 Σεπτεμβρίου του 2019, σημειώνει πως «για τους κ. Συμβούλους (του ΣτΕ) συνεισφέρω στη συζήτηση το ακόλουθο επιχείρημα: Η γνώση για το παρελθόν δεν ολοκληρώνεται με τη θεώρηση της τωρινής κατάστασης. Το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα της εποχής μας είναι η ιλιγγιώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας. Σε δέκα χρόνια από σήμερα, ίσως σε τριάντα, χάρη στην τεχνολογία, θα μπορούμε ενδεχομένως να αντλήσουμε από τις αδιατάρακτες για αιώνες αρχαιότητες πληροφορίες που σήμερα δεν μπορούμε καν να φανταστούμε. Πρέπει, κ. Σύμβουλοι, να σκεφτείτε από το μέλλον προς το σήμερα και να μην αφαιρέσετε από το μέλλον αυτό που θα μπορεί να είναι».

Πηγή
Author: Απόστολος Λυκεσάς

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...