Καρκίνος Μαστού: 3 στους 10 όγκους είναι αψηλάφητοι

Μοιραστειτε το

Νέες τεχνικές αντιμετώπισης και θεραπείας των αψηλάφητων όγκων.

Παναγιώτης Παππάς, MD, MSc Διευθυντής Χειρουργικής Μαστού,
Ογκοπλαστικής Χειρουργικής Μαστού,
Χειρουργικής Ογκολογίας και Αποκατάστασης
Επιστημονικός Συνεργάτης Royal Free Hospital London UK,
Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μια από τις συχνότερες κακοήθεις παθήσεις των γυναικών.

Σε ετήσια βάση, 30% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού εμφανίζονται ως αψηλάφητες ύποπτες βλάβες, κατά την απεικονιστική εξέταση με μαστογραφία, υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία.

Ο εντοπισμός των πρώιμων καρκινικών βλαβών είναι εξαιρετικά σημαντικός τόσο για τη θεραπεία όσο και για την πρόγνωση και επιβίωση των ασθενών.

Η προληπτική εξέταση με τις σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους (Ψηφιακή Μαστογραφία, Μαστογραφία Τομοσύνθεσης, Υπερηχογράφημα, Ελαστογραφία, Μαγνητική Τομογραφία), βοηθάει στην έγκαιρη διάγνωση του πρώιμου καρκίνου του μαστού και χάριν αυτής τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό ασθενών που διαγιγνώσκονται με αυτόν τον τύπο κακοήθειας.

Εφόσον βρεθεί η ύποπτη περιοχή, στη συνέχεια πραγματοποιείται βιοψία με λεπτή βελόνη (FNA) ή συχνότερα με κόπτουσα Βελόνη (Core Biopsy) ώστε η βλάβη να ταυτοποιηθεί ιστολογικά. Πριν από οποιαδήποτε θεραπεία πρέπει να τίθεται η διάγνωση και να γνωρίζουμε ακριβώς ποιος είναι ο τύπος καρκίνου και ποια τα επιμέρους χαρακτηριστικά του.

Σε περιπτώσεις όπου ο όγκος είναι αψηλάφητος, η συνηθέστερη μέθοδος χειρουργικής αντιμετώπισης του είναι η ογκεκτομή (χειρουργική αφαίρεση του όγκου) με χρήση οδηγού σύρματος (Hook Wire). Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται για αρκετές δεκαετίες και ακόμη αποτελεί μέθοδο εκλογής για κακοήθειες του μαστού που δεν είναι ψηλαφητές και χρειάζεται εντοπισμός και σήμανση τους. Πριν από την επέμβαση, τοποθετείται από ειδικό ακτινολόγο ένας λεπτός συρμάτινος οδηγός με την άκρη στο κέντρο της καρκινικής βλάβης, είτε αυτή αποτελεί συμπαγή όγκο ή ύποπτες μικροαποτιτανώσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...