Καρατόμηση Αυστραλών κομάντο για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν | newsbreak

Μοιραστειτε το

Τουλάχιστον 10 στρατιωτικοί πρόκειται να αποταχθούν από τις ένοπλες δυνάμεις της Αυστραλίας μετά τη δημοσιοποίηση έρευνας σύμφωνα με την οποία στελέχη των ειδικών δυνάμεων του αυστραλιανού στρατού σκότωσαν αμάχους στο Αφγανιστάν.

Η ανεξάρτητη έρευνα που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα ανέφερε ότι υπάρχουν στοιχεία για 19 Αυστραλούς στρατιώτες, οι οποίοι δεν δίστασαν να σκοτώσουν 39 άοπλους Αφγανούς κρατουμένους ή αμάχους.

Στην έρευνα δεν κατονομαζόταν κανείς από τους 19 εναντίον των οποίων ενδέχεται να απαγγελθούν κατηγορίες. Επιπλέον, το δίκτυο ABC που μετέδωσε την είδηση για την έρευνα δεν κατονόμασε κανέναν από τους 10 που θα αποταχθούν, αλλά διευκρίνισε ότι όλοι τους ήταν μάρτυρες ή συνεργοί στους φόνους και άρα δεν πρόκειται για τους 19 που αναφέρονται στην έρευνα. Ο ανώτατος αξιωματικός που διοικεί τις ένοπλες δυνάμεις της Αυστραλίας παραδέχτηκε πως υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις ότι στελέχη των ειδικών δυνάμεων ενεπλάκησαν στις δολοφονίες.

«Από τον αφγανικό λαό, εξ ονόματος των αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων, ζητώ ειλικρινά και ανεπιφύλακτα συγγνώμη» για «όλες τις αξιόμεμπτες ενέργειες από πλευράς αυστραλιανών στρατιωτικών» υπογράμμισε ο στρατηγός Ανγκους Κάμπελ, προσθέτοντας πως τα συγκεκριμένα μέλη των ειδικών δυνάμεων «σπίλωσαν» ηθικά το σύνταγμά τους, τις αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις και την πατρίδα τους και πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκες για εγκλήματα πολέμου.

Πρόκειται κυρίως για στελέχη της λεγόμενης Special Air Service (SAS). Ορισμένα από αυτά υπηρετούν ακόμη στον στρατό, είπε ο ανώτατος αξιωματικός.

Μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, πάνω από 26.000 Αυστραλοί στρατιωτικοί στάλθηκαν στο Αφγανιστάν, όπου πολέμησαν στο πλευρό των αμερικανικών και των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον των Ταλιμπάν, της Αλ Κάιντα και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων.

Πηγή
Author: Λαμπρίνα Κ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα