«Καμπανάκι» από ΔΝΤ που ζητά περαιτέρω μέτρα στήριξης στην ευρωζώνη

Μοιραστειτε το

Μια πιθανή αργή ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα οδηγήσει σε αύξηση της φτώχειας, της ανισότητας αλλά και της κοινωνικής οργής στις χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα και υψηλό χρέος, τονίζει το Ταμείο.

Προειδοποιήσεις και… καμπανάκια κινδύνου χτυπά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε σχετική του έκθεση για την πορεία της ευρωζώνης. Αρχικά το Ταμείο σημειώνει ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν φέτος στην Ευρώπη έπαιξαν τον ρόλο μιας ασπίδας προστασίας απέναντι στην κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού, μειώνοντας σημαντικά τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο που υπήρξε και συντελώντας στην επιβίωση εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Ωστόσο, το Ταμείο τονίζει ότι το σφοδρό δεύτερο κύμα της νόσου Covid-19 και τα lockdowns που το συνοδεύουν, δημιουργούν τον σοβαρό κίνδυνο υψηλότερης επιδείνωσης της οικονομίας από το αναμενόμενο. Συνεπώς, η οικονομία της ευρωζώνης θα χρειαστεί περισσότερη στήριξη τόσο από την κεντρική τράπεζα όσο και από τις εθνικές κυβερνήσεις, προκειμένου να δυσάρεστες εξελίξεις στο προσεχές διάστημα.

Ειδικότερα, το Ταμείο υπογραμμίζει ότι μια πιθανή αργή ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα οδηγήσει σε αύξηση της φτώχειας, της ανισότητας αλλά και της κοινωνικής οργής στις χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα και υψηλό χρέος: χωρίς να τις κατονομάζει, το ΔΝΤ φωτογραφίζει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, ως τις χώρες που θα αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικά προβλήματα. 

Όπως επισημαίνει η έκθεση, «για μερικές χώρες με ήδη υψηλά επίπεδα χρέους, η υιοθέτηση των απαραίτητων μέτρων στήριξης αλλά και η εκπλήρωση των ήδη υπαρχόντων υποχρεώσεων, κρύβει τον κίνδυνο δυσμενών αντιδράσεων από τις αγορές».

Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ προτρέπει την Ευρώπη να παράσχει περισσότερη νομισματική και φορολογική στήριξη για να αποτρέψει περαιτέρω ζημιές στην οικονομία της ευρωζώνης και μια βαθύτερη ύφεση. 

Κίνδυνοι για την Ελλάδα

Επίσης, το Ταμείο δημοσιοποίησε τη δεύτερη έκθεση για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας. Όπως αναφέρεται, η εξυπηρέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους παραμένει επαρκής σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, ωστόσο εκφράζεται η εκτίμηση ότι η μεσοπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής θα μπορούσε να επηρεαστεί από ορισμένους παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία. Σημειώνεται επίσης ότι  η πανδημία φρέναρε τη μέτρια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. 

Αναφορικά με τους κινδύνους, η έκθεση εστιάζει στην αβεβαιότητα που δημιουργεί η πανδημία και στο πως αυτή θα επηρεάσει βασικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης πανδημίας που θα επηρεάσει αρνητικά την ανάκαμψη του τουρισμού καταγράφεται ως ένας βασικός κίνδυνος.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...