«Καμπάνες» για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη κληρώνει η Ε.Ε.

Μοιραστειτε το

Έλεγχος της ναυτικής αποστολής της Ε.Ε. σε εμπορικό πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης, στις 10 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της περιφρούρησης του εμπάργκο όπλων.

EUNAVFOR Med Irini/Italian Defense Ministry via AP

Κυρώσεις σε βάρος τριών εταιρειών από Τουρκία, Ιορδανία και Καζακστάν, για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, πρόκειται να ανακοινώσει τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτες υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Η Ε.Ε. διατηρεί στα λιβυκά ύδατα ναυτική αποστολή, η οποία είναι επιφορτισμένη με την αστυνόμευση του εμπάργκο και τη συλλογή πληροφοριών για παραβάτες.

Η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης στην Τρίπολη, η οποία δέχεται επίθεση από τον ισχυρό Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος ηγείται μιας αντίπαλης κυβέρνησης στα ανατολικά.

«Οι κυρώσεις είναι μέτριες αλλά σημαντικές. Είναι ένα σήμα», δήλωσε ένας από τους δύο διπλωμάτες που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η επιβολή κυρώσεων εναντίον μιας τουρκικής εταιρείας κινδυνεύει να προκαλέσει νέα έξαρση στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και Ε.Ε., με αφορμή τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι κυρώσεις που πρόκειται να επιβληθούν στις οι εταιρείες που είναι στη μαύρη λίστα και στα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης περιουσιακά τους στοιχεία, αναμένεται να εγκριθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. σε συνεδρίαση τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Επί σχεδόν μια δεκαετία, η Λιβύη έζησε το απόλυτο χάος, με την εξέγερση που υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ το 2011, ανέτρεψε και σκότωσε τον για χρόνια δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι.

Μέλος της Ε.Ε., η Γαλλία κατηγορήθηκε στο παρελθόν ότι προμήθευσε όπλα τον Χαφτάρ, ο οποίος έχει επίσης την υποστήριξη της Ρωσίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Γαλλικοί πύραυλοι βρέθηκαν σε μια βάση που χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις του Χάφταρ πέρυσι, αν και το γαλλικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τα όπλα ήταν παροπλισμένα και «αποθηκεύονταν προσωρινά πριν από την καταστροφή τους».

Από την άλλη πλευρά, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ και αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποιούν εδώ και πολύ καιρό ότι οι παραδόσεις ξένων όπλων στη χώρα υπονομεύουν τις εκεί ειρηνευτικές προσπάθειες.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...