Καληνύχτα από τις 6; Τα σενάρια για ωράριο, αγορά, σχολεία ενώ Αττική, Θεσ/νίκη και Αχαΐα «βράζουν»

Μοιραστειτε το

Το σχέδιο δράσης για την προσεχή εβδομάδα, εν μέσω αύξησης κρουσμάτων και φόβου για σκληρό lockdown, θα ξεδιπλώσει σήμερα η κυβέρνηση μετά την πολυαναμενόμενη εισήγηση της επιτροπής, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ίσως για πρώτη φορά μετά από αρκετές εβδομάδες η μόνη βεβαιότητα αναφορικά με τις ανακοινώσεις είναι η… ρευστότητα των μέτρων που θα ανακοινωθούν καθώς όλα τα σενάρια είναι απλωμένα στο τραπέζι με τους ίδιους τους επιστήμονες να διαφωνούν για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρουν οι προτάσεις τους.

Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης μετά και την εισήγηση της Επιτροπής, θα ανακοινωθούν το απόγευμα, κατά την ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Μία από τις εισηγήσεις που τις τελευταίες ώρες ακούγεται όλο και πιο έντονα είναι η επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, τουλάχιστον στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα. Σε αυτήν την περίπτωση, τα καταστήματα θα κλείνουν το Σάββατο στις 5 το απόγευμα.

Υπέρ της πρότασης αυτής τάχθηκε μιλώντας σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος τόνισε πως ύψιστης σημασίας είναι η μείωση της κινητικότητας και σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε ως «έξυπνη λύση» την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα «σχετικά ανώδυνο μέτρο».

Αντιθέτως, κατά του μέτρου αυτού τάσσεται η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών – Πειραιά Ματίνα Παγώνη εκτιμώντας ότι δεν θα αποδώσει.

«Τα μέτρα που υπάρχουν μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμοστεί. Ας εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια, και συνέχισε:

«Το να ανακοινώνουμε κάθε δυο μέρες μέτρα δεν έχει κανένα νόημα αν δεν τα εφαρμόζουμε».

«Κοκκινίζουν» επικίνδυνα Αχαΐα και Θεσσαλονίκη

Με τα κρούσματα να παραμένουν σε τετραψήφιο αριθμό και τις τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας να παρουσιάζουν εμφανέστατο πρόβλημα το τελευταίο διάστημα, οι πληροφορίες θέλουν την επιτροπή να προτείνει σήμερα ολικό lockdown για όλη την Αχαΐα (μέχρι τώρα στο «κόκκινο» είναι μόνο η πόλη της Πάτρας) και τη Θεσσαλονίκη.
Η χθεσινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων πρότεινε μάλιστα οι δύο περιοχές, μαζί με την Αττική, να χαρακτηριστούν με ένα νέο χρώμα: το βαθύ κόκκινο, το οποίο θα αποτυπώνει τις περιοχές που υφίστανται το βαρύτερο πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Χθες ωστόσο, από τη Θεσσαλονίκη, ο Ν. Χαρδαλιάς τόνιζε πως «δεν τίθεται θέμα αυστηροποίησης των μέτρων» και ότι «δεν υπάρχει θέμα πανικού. Υπάρχει θέμα απόλυτης επιφυλακής. Δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα πιστής τήρησης των υπαρχόντων. Μέσα από αυτό το πλέγμα αντιμετωπίζουμε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην αύξηση του ιικού φορτίου σε κάποιες περιοχές και στη Θεσσαλονίκη. Με συνεργασία και συνεννόηση θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε και σε αυτήν την κρίσιμη καμπή»

Όσον αφορά στην Αχαΐα, ο γγ. Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, μεταβαίνει σήμερα στην Πάτρα.

Ο κ. Κωτσιόπουλος θα επισκεφθεί τα δύο νοσοκομεία της πόλης. Τον συνοδεύουν ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος και Θεοκλής Ζαούτης.

Αγορά και σχολεία

Ένα άλλο μέτρο που εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι και φαίνεται πως θα προτείνουν στην κυβέρνηση είναι το ολικό κλείσιμο του λιανεμπορίου στις «κόκκινες» περιοχές, το οποίο, όπως είναι επόμενο, συναντά την έντονη αντίδραση του εμπορικού κλάδου.

Ένα άλλο σενάριο για τις περιοχές αυτές είναι η κατάργηση του click inside και να παραμείνει μόνο το click away.

Για «έκρηξη» κρουσμάτων σε περίπτωση που δεν κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων έκανε λόγο σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Διευθυντής Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, ζητώντας στην ουσία το κλείσιμό τους.

Όπως τόνισε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το άνοιγμα των σχολείων έφερε αύξηση της κινητικότητας. Και για να μην φτάσουμε να κλείσουμε την αγορά, όπως, είπε, όλα τα σχολεία μπορούν να κλείσουν άμεσα πριν φτάσουμε στην έκρηξη.

«Ήταν υψηλού ρίσκου η απόφαση να ανοίξουμε τα σχολεία, το είχα πει από τις 15 Ιανουαρίου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...