Κακοκαιρία «Μήδεια»: Υπ’ ατμόν ο κρατικός μηχανισμός για την επέλαση του χιονιά

Μοιραστειτε το

Οι ψυχρές αέριες μάζες που βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, πλησιάζουν ήδη προς τη χώρα μας και από το Σάββατο θα επηρεάσουν αρχικά τα βόρεια και στη συνέχεια τα υπόλοιπα τμήματα της Ελλάδας, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

Συνθήκες παγετού θα επικρατήσουν σε μεγάλο τμήμα της χώρας και ολικού παγετού στα κεντρικά και βόρεια. Θα υπάρξουν πυκνές χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, ενώ θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες από την Κυριακή.

Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Νέα έκτακτη συντονιστική σύσκεψη έλαβε χώρα το μεσημέρι της Παρασκευής στο κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου.

Στη σύσκεψη παρέστησαν ο προέδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς και οι πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων των 13 Περιφερειών της χώρας, για τη διασφάλιση του καλύτερου συντονισμού όλων των Δήμων της χώρας και την από κοινού αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται κατά τις επόμενες ημέρες.

Θεσσαλονίκη: Σε ετοιμότητα για την κακοκαιρία

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων που θα φέρει τις επόμενες ώρες η «Μήδεια».

Η «προθέρμανση» για τον φετινό χειμώνα έγινε, στα μέσα Ιανουαρίου, με την προηγούμενη χιονόπτωση, κατά την οποία όμως δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα. Σήμερα, οι εμπλεκόμενες αντιδημαρχίες και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας είναι σε μεγαλύτερη επιφυλακή λόγω της σφοδρότητας της κακοκαιρίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Επί ποδός βρίσκονται οι υπηρεσίες στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, καθώς είναι η περιοχή όπου συνήθως πέφτουν οι πρώτες νιφάδες χιονιού. Οι πολίτες θα ενημερωθούν με SMS στο κινητό τους τηλέφωνο ώστε να λάβουν όλα τα μέτρα προστασίας, ενώ από τις 6 τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο στόλος του δήμου θα βρίσκεται σε επιφυλακή και τα κτίρια των δημαρχείων θα είναι ανοιχτά για τους πολίτες.

«Θα είμαστε σε επιφυλακή μέχρι την ολοκλήρωση των καιρικών φαινομένων με 40 οχήματα στους δρόμους, εκ των οποίων τα 22 εκχιονιστικά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος με την ιδιότητα του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) συμμετείχε και σε τηλεδιάσκεψη της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση της «Μήδειας».

Στον δήμο Θεσσαλονίκης, οι υπηρεσίες Καθαριότητας, Πολιτικής Προστασίας, Κοινωνικής Πολιτικής και η Δημοτική Αστυνομία θα βρίσκονται σε επιφυλακή από το βράδυ της Παρασκευής για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του κεντρικού δήμου, Νίκος Ζεϊμπέκης, δήλωσε ότι ο στόλος με τις αλατιέρες, τις υδροφόρες και τα φορτηγά είναι πανέτοιμος, ενώ έχουν μοιραστεί σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης σακουλάκια με αλάτι.

Στον δήμο Θέρμης, με απόφαση του δημάρχου, Θεόδωρου Παπαδόπουλου, η Πολιτική Προστασία και όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες τίθενται σε πλήρη επιφυλακή από το αύριο, Σάββατο, ενώ το επιχειρησιακό κέντρο του δήμου θα δέχεται τηλεφωνήματα των πολιτών για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι δημότες από σήμερα θα μπορούν να βρουν συσκευασμένο αλάτι σε όλες τις κοινότητες, ενώ επιπλέον χύμα αλάτι μπορούν να προμηθευτούν έγκαιρα από τα εργοτάξια Θέρμης, Βασιλικών και μπροστά από την κοινότητα Τριλόφου.

Επί ποδός οι Αρχές στη Βόρεια Ελλάδα

Ογδόντα εκχιονιστικά μηχανήματα παντός τύπου είναι σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ισχυρό κύμα χιονοπτώσεων που θα συνοδεύσει την κακοκαιρία «Μήδεια», και το οποίο αναμένεται να εκδηλωθεί από το μεσημέρι του Σαββάτου σε όλη τη Δυτική Μακεδονία.

Σε ευρεία τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με συμμετοχή εκπροσώπων της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, των αντιπεριφερειαρχών και της Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, συμφωνήθηκε ότι ο στόλος του συνόλου των εκχιονιστικών μηχανημάτων της Περιφέρειας, από το μεσημέρι του Σαββάτου θα βρίσκεται διάσπαρτος σε όλο το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο για να αντιμετωπίσει την επέλαση του χιονιά.

Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Μακεδονίας, Πρόδρομος Ασλανίδης, σημείωσε ότι «οι χιονοπτώσεις θα κορυφωθούν το βράδυ του Σαββάτου έως το απόγευμα της Κυριακής, ενώ από τη Δευτέρα και για 5 ημέρες θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού».

Ο κ. Ασλανίδης συστήνει στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, να έχουν στα οχήματά τους αντιολισθητικές αλυσίδες ή ειδικά ελαστικά χιονιού και να ακολουθούν τις οδηγίες και ανακοινώσεις της Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας.

«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων για την υποστήριξη και την προσφορά κάθε βοήθειας που θα χρειαστούν οι κτηνοτροφικές μονάδες», που συνήθως βρίσκονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, επισήμανε.

Πυκνές χιονοπτώσεις και ισχυρός παγετός, κατά τόπους ολικός, που θα διατηρηθεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, προβλέπονται από την Κυριακή σε πολλές περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ενόψει της έλευσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, η Πολιτική Προστασία και οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Αλεξανδρούπολης, έχουν τεθεί ήδη σ’ επιφυλακή με μηχανήματα και ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα από την κακοκαιρία, ενώ έχει καλυφθεί και η προμήθεια αλατιού.

Σάκοι με αλάτι έχουν ήδη διανεμηθεί στις σχολικές μονάδες και δημόσιες υπηρεσίες, ενώ υπάρχουν διαθέσιμοι για τους δημότες στο δημαρχείο, στο Πολυκοινωνικό, τη ΔΕΥΑΑ, την Πρόνοια, το γήπεδο «Φώτης Κοσμάς» και στα δημοτικά καταστήματα των Δημοτικών Ενοτήτων Τραϊανούπολης και Φερών. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως προμήθεια αλατιού, ενημέρωση για τους θερμαινόμενους χώρους κ.α., οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στη γραμμή δημότη 2551022222.

Οδηγίες προς τους πολίτες

Τόσο η δημοτική Αρχή Αλεξανδρούπολης όσο και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνιστούν στους πολίτες που πρόκειται να μετακινηθούν με αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να φέρουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να έχουν το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται ν’ ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων

Επίσης αν μετακινούνται πεζή συστήνεται:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα, αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε ν’ αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται παράλληλα οι δήμοι της Ανατολικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση του νέου κύματος ψύχους που αναμένεται να πλήξει την περιοχή το Σαββατοκύριακο.

Ήδη, από χθες, Πέμπτη, το απόγευμα, υπάρχει επικοινωνία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και Δράμας, καθώς και επικοινωνία των κατά τόπους διευθύνσεων της Πολιτικής Προστασίας για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν από την επιδείνωση του καιρού.

Τόσο ο δήμος Καβάλας όσο και ο δήμος Δράμας, με σημερινές ανακοινώσεις τους, συστήνουν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, είτε πεζοί, είτε με αυτοκίνητο και να τις περιορίσουν μόνο σε όσες κρίνονται απαραίτητες. Επίσης, λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν και τον παγετό που θα δημιουργηθεί κατά τις βραδινές ώρες συστήνουν να ληφθούν αυξημένα μέτρα προστασίας για τις κατοικίες αλλά και τις αγροτικές υποδομές που φιλοξενούνται ζώα.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προειδοποιώντας για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα επικρατήσουν στην περιοχή τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Επί ποδός, όμως, είναι και τα τμήματα Τροχαίας στις αστυνομικές διευθύνσεις Καβάλας και Δράμας προκειμένου να διευκολύνουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο κυρίως των ορεινών περιοχών, όπου αναμένεται να υπάρχει μεγαλύτερη χιονόπτωση.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...