Κακοκαιρία: Καταφθάνει η «Μήδεια» – Από πού αρχίζουν οι χιονοπτώσεις

Μοιραστειτε το

Το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021 θα «χτυπήσει» τη χώρα η κακοκαιρία «Μήδεια». Σύμφωνα με την ΕΜΥ, αναμένονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά της κεντρικής, δυτικής και νότιας χώρας, οι οποίες μετά το μεσημέρι θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, στη Δυτική Στερεά, στη Δυτική Πελοπόννησο και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές στα βόρεια και βαθμιαία σε περιοχές της κεντρικής χώρας και της Ηπείρου με χαμηλότερο υψόμετρο. Στην Κρήτη και στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών σε Κρήτη και Κυκλάδες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 3 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -5 έως 1 βαθμούς), 6 έως 10 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 9 έως 13 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 8 έως 16 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 19 βαθμούς στην Κρήτη, 8 έως 14 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 18 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι, σύμφωνα με το meteo.gr, θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και τις βραδινές ώρες θυελλώδεις 8 μποφόρ, στο Κεντρικό Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ:

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές που από το μεσημέρι θα ενταθούν.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα γύρω ορεινά – ημιορεινά και βαθμιαία και σε πεδινές περιοχές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και τις πρωινές και βραδινές ώρες τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά – ημιορεινά, οι οποίες βαθμιαία θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές και θα είναι κατά τόπους πυκνές στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία.
Στη Θράκη αυξημένες νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως από το απόγευμα, οι οποίες τη νύχτα θα ενταθούν.
Ανεμοι: Bόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6, στα ανατολικά βαθμιαία τοπικά 7 και από το βράδυ 8 μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία τοπικά 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου, τα παραθαλάσσια της Ηπείρου, τη δυτική Στερεά και από το απόγευμα στη δυτική Πελοπόννησο, όπου θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς, που από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους πυκνές, ενώ το βράδυ θα χιονίσει και σε περιοχές της Ηπείρου με χαμηλότερο υψόμετρο, καθώς και στα ορεινά της δυτικής Πελοποννήσου.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και από το απόγευμα 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία στα βόρεια χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά και γρήγορα στα ημιορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς, βαθμιαία και στα ορεινά της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας και από το βράδυ στα ορεινά της Πελοποννήσου. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές μετά το μεσημέρι στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά.
Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από αργά τη νύχτα στα νότια.
Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε ανατολικούς βορειοανατολικούς 6 με 7 μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα. Στα υπόλοιπα από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε βόρειους τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία από 00 έως 08 βαθμούς.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ βαθμιαία θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε νοτιοδυτικούς τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις που το βράδυ θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχές από το μεσημέρι και στα βόρεια βαθμιαία χιονόνερο, χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και από το βράδυ και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 5 με 7 και από το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα.
Στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ σε νότιους νοτιοδυτικούς.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 03 έως 12 βαθμούς.

Τι να προσέξουν οι πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία, αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και τις δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Οδηγίες «SOS» για τους οδηγούς όψει του χιονιά

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...