Κακοκαιρία Ιανός: Ποιες περιοχές θα πλήξει έως το πρωί του Σαββάτου – Καταστροφικό το πέρασμά του

Μοιραστειτε το

Απειλήθηκαν ζωές σε Φθιώτιδα και Μαγνησία – Στα δύο κόπηκε οδικώς και σιδηροδρομικώς η χώρα

Τα ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα που προκαλεί η κακοκαιρία «Ιανός», αναμένεται από αργά το βράδυ και μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες του Σαββάτου να πλήξουν με μεγάλη διάρκεια τα περισσότερα τμήματα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, την Εύβοια, καθώς επίσης τις Βόρειες και Δυτικές Κυκλάδες και παροδικά το Νότιο Ιόνιο, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν, συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας, όπου οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν το βράδυ και θα διατηρηθούν με μεγάλες εντάσεις κατά διαστήματα μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου. Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου τα φαινόμενα θα μετατοπίζονται νοτιότερα και αύριο το βράδυ θα επηρεάσουν τα δυτικά κυρίως τμήματα της Κρήτης, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα σταματήσουν.

Καταστροφικό το πέρασμα του κυκλώνα στην Δυτική Ελλάδα

Η καταιγίδα Ιανός ξέσπασε με σφοδρότητα σήμερα, αρχικά στα νησιά του Ιονίου και την Δυτική Ελλάδα και στη συνέχεια στην κεντρική ηπειρωτική χώρα, πλήττοντας Θεσσαλία και ανατολική Στερεά Ελλάδα, προκαλώντας καταστροφές.

Στο Ιόνιο η Κεφαλονιά έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, καθώς πολλές κολώνες της ΔΕΗ κατέρρευσαν από τους ισχυρούς ανέμους. Στην Αγία Ευφημία δε υπάρχουν εγκλωβισμένοι κάτοικοι, λόγω πτώσεως βράχων και δέντρων. Μεγάλες είναι οι ζημιές και σε σπίτια και επιχειρήσεις από τις βροχοπτώσεις που μετέτρεψαν σε ποτάμια τους δρόμους.

Χωρίς ηλεκτροδότηση έμεινε και η Ζάκυνθος, με τις περιοχές Λαγανάς και Καλαμάκι να έχουν πληγεί περισσότερο. Στην Ιθάκη εκτός της διακοπής ρεύματος, καθώς κατέρρευσαν κολώνες της ΔΕΗ, το νησί έμεινε και χωρίς κινητή τηλεφωνία. Αλλά και στη Λευκάδα οι καταστροφές είναι μεγάλες, καθώς έχουν πλημμυρίσει πολλά σπίτια.

Στην Δυτική Πελοπόννησο, μεγάλες ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία σε κατοικίες και επιχειρήσεις, κυρίως στις παράκτιες περιοχές, ενώ στην Αχαΐα, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετώπισε το Ρίο, οι δρόμοι στο οποίο μετατράπηκαν σε ποτάμια. Στην Αιτωλοακαρνανία πλημμυρικά φαινόμενα έπληξαν το Αιτωλικό στη λιμνοθάλασσα.

Απειλήθηκαν ζωές σε Μαγνησία και Φθιώτιδα

Ιδιαίτερα απειλητικό ήταν το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα από την Φθιώτιδα και την Μαγνησία, όπου χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό επιβατών από αυτοκίνητα σε πλημμυρισμένους δρόμους και κατοίκων από τα σπίτια τους, με το Λιανοκλάδι να αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα.

Αλλά και στον Αλμυρό Βόλου κινδύνεψαν να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά κτηνοτρόφοι και επιβάτες αυτοκινήτων, ενώ μάχη δίνουν τα συνεργεία για να αποφορτίσουν την λιμνοδεξαμενή του Ξυδιά από τον όγκο νερού που έχει πέσει, καθώς απειλείται να σπάσει και να πλημμυρίσει όλη την πόλη του Αλμυρού.

Κόπηκε στα δύο η χώρα οδικώς και σιδηροδρομικώς

Εξαιτίας της σφοδρής καταιγίδας και των μεγάλων όγκων νερού στην περιοχή του Αλμυρού, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα με κατεύθυνση την Αθήνα. Συγκεκριμένα, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, ανακοινώθηκε αργά απόψε, ότι η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω έντονης βροχόπτωσης και ύπαρξης μεγάλου όγκου υδάτων στο οδόστρωμα, έχει διακοπεί στη 286 χ/θ του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος του Αλμυρού Μαγνησίας, στο ρεύμα προς Αθήνα.

Αλλά και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, δεν θα πραγματοποιηθούν αύριο τα πρώτα πρωινά δρομολόγια στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη και αντίστροφα, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που δημιούργησε ο Ιανός στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. με νεότερη ανακοίνωσή της ενημερώνει το επιβατικό κοινό, ότι καταργούνται υποχρεωτικά και οι πρωινές αμαξοστοιχίες του Σαββάτου 50 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) και 51 (Θεσσαλονίκη-Αθήνα) καθώς επίσης και η αμαξοστοιχία 884 ( Αθήνα Καλαμπάκα).

Σημειώνεται πως η σιδηροδρομική γραμμή πριν τη σήραγγα Όθρυος, έχει υποστεί από νωρίς το απόγευμα σοβαρές ζημιές και είναι απροσπέλαστη. Μάλιστα, η αμαξοστοιχία 56 που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη επέστρεψε στην Αθήνα και η αμαξοστοιχία 58 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...