Και βίντεο-βόμβα για το φιάσκο του «Εξοικονομώ»! (video) | newsbreak

Μοιραστειτε το

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται ιδιοκτήτες ακινήτων και μηχανικοί, εν αναμονή των αποφάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Μετά την αναβολή δύο εβδομάδων για τις Περιφέρειες στις οποίες δεν έχει ανοίξει ακόμα η διαδικασία, επικρατεί έντονος προβληματισμός για τη συνέχεια του προγράμματος. Είτε το υπουργείο αποφασίσει να προβεί σε αλλαγές, καθώς υπήρξαν καταγγελίες για χρήση παράνομου λογισμικού, είτε κυλήσει το πρόγραμμα ως έχει και όποιες αλλαγές αφορούν τον επόμενο κύκλο, τα ζητήματα που εγείρονται είναι μεγάλα.

Πρόγραμμα δύο ταχυτήτων

Σύμφωνα με τους μηχανικούς, η απόφαση για αναβολή δημιουργεί συνθήκες διακριτικής μεταχείρισης, που θα εξαρτηθεί από το εύρος και την ουσία των αλλαγών που θα αποφασιστούν, καθώς το πρόγραμμα είναι ήδη σε εξέλιξη. Ενδεχόμενες αλλαγές, που θα ισχύσουν μόνο για τις νέες αιτήσεις, θα δημιουργήσουν ουσιαστικά πρόγραμμα δύο ταχυτήτων, μεταξύ των αιτήσεων που ήδη υποβλήθηκαν και αυτών που θα υποβληθούν με αλλαγή διαδικασιών και κανόνων υπαγωγής. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πιθανό να υπάρξουν και προσφυγές στη Δικαιοσύνη από ανθρώπους που είδαν τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται.

Σε χρόνο-ρεκόρ

Από την άλλη, αν δεν υπάρξουν αλλαγές, είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι πόροι θα εξαντληθούν πάλι σε χρόνο-ρεκόρ και θα ενταθούν οι φωνές για αδιαφανείς διαδικασίες. Μετά την καταγγελία μηχανικού από το Ρέθυμνο για ύπαρξη παράνομου λογισμικού, η παράταξη μηχανικών «Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ» δημοσιοποίησε βίντεο-ντοκουμέντο, που δείχνει τη δραματική μείωση του χρόνου υποβολής μιας αίτησης μέσω εξωτερικού λογισμικού και ενισχύει τους προβληματισμούς για το αδιάβλητο του τρόπου καταχώρισης των αιτήσεων. «Καλούμε το ΥΠΕΝ, που φέρει ακέραια την ευθύνη για το φιάσκο του “Εξοικονομώ”, να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που δημιουργούνται, να αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος των συναδέλφων μηχανικών και των ωφελουμένων, και να διασφαλίσει την ορθή κατανομή των κοινοτικών πόρων» ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Στη δική της ανακοίνωση, η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών χαρακτηρίζει την αναβολή που αποφάσισε το ΥΠΕΝ ως παραδοχή ότι το ηλεκτρονικό σύστημα, όπως λειτούργησε στις πρώτες Περιφέρειες της χώρας, είχε παραλείψεις και κενά λειτουργίας και ενδεχομένως κενά ασφαλείας, ενώ αιτείται να υπάρξει δημοσιοποίηση πολλών αναλυτικών στοιχείων που τεκμηριώνουν πλήρως το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Η παράταξη «Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολής Κρήτης» ζητά να διασφαλιστεί η εγκυρότητα της διαδικασίας των επόμενων αιτήσεων για το πρόγραμμα, καθώς και να ακυρωθούν όλες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στον προηγούμενο κύκλο με τη χρήση παράνομου λογισμικού. Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Μηχανολόγων & Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του νομού Σερρών ζητά την εφαρμογή δικλίδας ασφαλείας υποβολής αίτησης από αυτοματοποιημένο σύστημα εισαγωγής, καθώς και τον ορισμό ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου ολοκλήρωσης αίτησης, βάσει πραγματικών δεδομένων, για τις Περιφέρειες που βρίσκονται σε αναμονή έναρξης υποβολής αιτήσεων.

Πηγή
Author: Ch-newsroom

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα