Καθημερινές συσκέψεις στο Μαξίμου για τη ΔΕΘ και το ανάχωμα στην ακρίβεια – Τα μέτρα που εξετάζονται

Μοιραστειτε το

«Πυρετός» συσκέψεων στην κυβέρνηση ενόψει της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αλλά και του «κύματος» ακρίβειας που σαρώνει ήδη τα νοικοκυριά

Καθημερινές θα είναι μέχρι την αναχώρηση του πρωθυπουργού για τη Θεσσαλονίκη και τα εγκαίνια της ΔΕΘ οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς η κυβέρνηση προβληματίζεται για το κύμα των ανατιμήσεων που σαρώνει τα νοικοκυριά σχεδιάζοντας τις πρώτες κινήσεις ανακούφισης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως, όπως πληροφορείται το Newsbomb.gr, μέσα στο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν τρεις συσκέψεις με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών με αυτή την ατζέντα.

Ψυχραιμία για την ακρίβεια ζητά ο Γεωργιάδης

Την ίδια ώρα ψυχραιμία απέναντι στο αναμενόμενο κύμα ανατιμήσεων συνέστησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ1. «Θα έρθουν αυξήσεις από τη στιγμή που υπάρχει παγκόσμια αύξηση όλων των τιμών, από τα ναύλα, μέχρι τις πρώτες ύλες. Είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη και ιδιαίτερα οι προηγμένες χώρες, και προφανώς θα επηρεάσει και την Ελλάδα. Η άποψη που επικρατεί είναι ότι δεν θα είναι διαρκές, θα έχει κάποια παροδικά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την ομαλοποίηση της αγοράς, μετά τις καραντίνες. Το παρακολουθούμε» ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «η κυβέρνηση θα εξετάσει διαφόρων ειδών μέτρα, με προσοχή. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις» ενώ προέτρεψε να μην παρουσιάζεται μια μίζερη εικόνα της οικονομίας. Προανήγγειλε την ανακοίνωση αύριο, Τρίτη, των αποτελεσμάτων της ΕΛΣΤΑΤ για το β τρίμηνο, τα οποία εκτίμησε πως θα είναι «εξαιρετικά καλά».

«Ο τουρισμός έκανε εκπληκτική εμφάνιση, η πρωτογενής παραγωγή, η μεταποίηση, οι εξαγωγές στο τρίμηνο έκαναν ρεκόρ τον Αύγουστο. Η οικονομία πάει πάρα πολύ καλά και θα πάει πολύ καλύτερα» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Τα πρώτα «χτυπήματα» της ακρίβειας

Ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται ανατιμήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες που προβλέπουν μετακύλιση στον καταναλωτή του κόστους από την αύξηση της τιμής χονδρικής, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι τιμές σε πολλές κατηγορίες βασικών τροφίμων όπως σε κρέατα, ψάρια, έλαια, νωπά λαχανικά και φρούτα.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο καφές ενδέχεται να φτάσει τα πέντε ευρώ, η τιμή του ψωμιού να αυξηθεί κατά 25% και οι λογαριασμοί του ρεύματος να αυξηθούν σημαντικά, λόγω των αυξήσεων στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας.

Οι παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας που εξετάζονται

Με βάση αυτά τα δεδομένα στο κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζουν ένα πλέγμα παρεμβάσεων με διττό στόχο. Αφενός να περιοριστούν οι αυξήσεις σε τρόφιμα και ρεύμα και αφετέρου να στηριχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Οι παρεμβάσεις θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα κινηθούν σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη θα αφορά το καλάθι της νοικοκυράς και η δεύτερη περαιτέρω φοροελαφρύνσεις με επίκεντρο τη μεσαία τάξη. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η θετική πορεία της οικονομίας και η εκτιμήσεις για μεγαλύτερη ανάπτυξη φέτος, δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που δύναται να χρησιμοποιηθεί για νέες μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Το βασικό θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι οι αυξήσεις στο ρεύμα και γι’ αυτό εξετάζονται τρόποι να περιοριστεί ο αντίκτυπος στα νοικοκυριά. Πάντως τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα και θα απευθύνονται κυρίως στα ευάλωτα νοικοκυριά, γι’ αυτό και πιθανότατα να θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια.

Παράλληλα, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές στα τρόφιμα και σε αλλά είδη πρώτης ανάγκης εξετάζεται η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως ο καφές. Δεν αποκλείεται επίσης να ενισχυθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis οι πολίτες θα μπορούν να προχωρούν σε σύγκριση τιμών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κίνηση ΤΩΡΑ: Ουρές χιλιομέτρων σε Κηφισό και Αττική Οδό – Μποτιλιάρισμα και στο κέντρο της Αθήνας

«Για τη γυναίκα μου»: Έμπλεξε άσχημα ο Πέτρος Φιλιππίδης…

Mad Clip: Σήμερα η κηδεία του τράπερ – Θα μεταδοθεί live από YouTube

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...