Καθηγητής Κιουμής: «Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη οφείλεται στους φοιτητές» | newsbreak

Μοιραστειτε το

Επιστημονικοί και υγειονομικοί φορείς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας, συμμετείχαν σε ειδική συνεδρίαση του ΔΣ Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Όλοι έκαναν συστάσεις στους κατοίκους της πόλης να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό και να περιορίσουν στο ελάχιστο τις κοινωνικές επαφές τους, ώστε να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων και να αντέξουν στην πίεση τα νοσοκομεία της πόλης.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ και διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, Ιωάννης Κιουμής, έδωσε μία αισιόδοξη είδηση από την εφημερία της Τρίτης του νοσοκομείου Παπανικολάου: «Θα τολμήσω, με επιφύλαξη, να πω ότι υπάρχει μια μικρή, αλλά ορατή ύφεση του αριθμού της προσέλευσης των ασθενών που είναι ύποπτοι ή πάσχουν από τον κορωνοϊό. Δεν φτάνει μια τέτοια μέρα βέβαια. Θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στατιστικά με τις εφημερίες και των άλλων νοσοκομείων τις επόμενες ημέρες. Είναι καλό όμως να μην ξεκινήσουμε με μία ολόμαυρη εικόνα αλλά με κάτι που έχει μέσα του και λίγο φως».

Ερωτηθείς ο κ.Κιουμής για τον λόγο που οδηγήθηκε η Θεσσαλονίκη στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, εκτίμησε πως ένας βασικός λόγος ήταν η άφιξη των φοιτητών στην πόλη. «Στα μέσα του Σεπτέμβρη η εικόνα της Θεσσαλονίκης ήταν σχεδόν ειδυλλιακή. Με έναν εκπληκτικό τρόπο τα κρούσματα ανέβηκαν ραγδαία. Οι καιρικές συνθήκες δεν μεταβλήθηκαν δραματικά. Ούτε οι συγκοινωνίες έγιναν χειρότερες. Από την άλλη, οι Θεσσαλονικείς δεν άλλαξαν συνήθειες. Αυτό που έγινε ήταν η μαζική επάνοδος των φοιτητών. Είμαστε μία φοιτητούπολη, άνθρωποι νέοι αναζήτησαν τις παρέες τους μετά το καλοκαίρι, θέλησαν να βγουν έξω. Υπήρξε μία χαλαρότητα γενικότερα».

Καθηγητής Μεταλλίδης: «Για τις επόμενες 10 ημέρες θα είμαστε σε μεγάλες ροές ασθενών»

Ο επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδης, έκανε λόγο για μία «δύσκολη κατάσταση, με υγειονομικούς που έχουν υπερβεί τον εαυτό τους, με γεμάτα κρεβάτια στις ΜΕΘ και λύσεις ανάγκης».

«Πήραμε κρεβάτια από άλλες κατηγορίες ασθενών και δανειστήκαμε κρεβάτια από τον ιδιωτικό τομέα, που φτάνει κι αυτός στα όρια του. Όλη η πόλη μάχεται μαζί. Θα βάλουμε πλάτη και θα πάμε να βγάλουμε την πόλη από αυτή την κρίση. Θα είναι δύσκολες ημέρες. Για τις επόμενες 10 ημέρες θα είμαστε σε μεγάλες ροές ασθενών μέχρι να τηρηθούν τα μέτρα. Η διασπορά συνεχίζεται γιατί κλείσαμε την εστίαση και καθημερινά κάποιοι μαζεύονται σε σπίτια. Άρα εκτίθενται στον κίνδυνο. Πλέον, δεν έχουμε τον χρόνο να μιλάμε, είναι πολύτιμος. Εμείς θα πρέπει να κλειστούμε στα νοσοκομεία, εσείς να ενημερώνετε», είπε ο κ.Μεταλλίδης.

Για το ΑΧΕΠΑ είπε πως το 1/3 του νοσοκομείου, δηλαδή 200 κλίνες, είναι κατειλημμένες αυτή τη στιγμή από ασθενείς με κορωνοϊό. «Στις ΜΕΘ μπορούσε να γίνει καλύτερος σχεδιασμός, όμως φτάσαμε σε σημείο να νοσηλεύουμε πολλούς ασθενείς. Δεν δημιουργούνται νοσοκομεία σε τρεις μήνες», τόνισε απαντώντας σε ερωτήσεις και απορίες δημοτικών συμβούλων.

Εξαδάκτυλος: «Τα εισιτήρια ξεπερνούν τα εξιτήρια»

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της πόλης. Όπως είπε «η άσκηση ιατρικής γίνεται υπό πολεμικές συνθήκες. Τα εισιτήρια ξεπερνούν τα εξιτήρια, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα καταληφθούν τα κρεβάτια. Άρα το κρίσιμο είναι να σταματήσει η ροή ασθενών».

Σε ότι αφορά τις προβλέψεις, είπε πως «εάν αφήναμε την πανδημία να εξελιχθεί από την εμπειρία μας από τις άλλες επιδημίες θα περιμέναμε να έχουμε ύφεση στα μέσα Δεκεμβρίου, αφού θα πληρώναμε βαρύτατο φόρο αίματος. Θα περιμέναμε να έχουμε μία επανάληψη κατά τα τέλη Ιανουαρίου και μία ύφεση στα τέλη Μαρτίου».

Ο κ.Εξαδάκτυλος τόνισε πως «τα Χριστούγεννα δεν είναι σαν Πάσχα του ’20, αλλά αυτό είναι η προσωπική μου εκτίμηση, γιατί δεν έχουμε δει ακόμα πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα μέτρα».

Τέλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας, ζήτησε από τους κατοίκους να προχωρήσουν σε ένα «προσωπικό, οικογενειακό lockdown, για να κλείσουμε την πόρτα στο ιό, γιατί οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες». Υποστήριξε πως μετά το άνοιγμα της οικονομίας θα πρέπει και πάλι να τηρούνται τα μέτρα «ειδάλλως θα ξαναγυρίσουμε εδώ που είμαστε».

Τι λένε τα λύματα

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου ανέφερε ότι το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου η αύξηση της παρουσίας του ιού στα λύματα ήταν 500% επάνω και το μεθεπόμενο 15νθήμερο καταγράφηκε επιπλέον 500% αύξηση, «στατιστικά που αντανακλούσαν την επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης», όπως είπε.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρακολούθησης των λυμάτων από το ΑΠΘ για το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου «υπάρχει αύξηση σαφέστατη στα λύματα», όχι όμως «η εκθετική που παρατηρούσαμε τα δύο 15νθήμερα του Οκτώβρη. Είναι περίπου 2-2,5 φορές πάνω κάτι που συνάδει απόλυτα» με την εκτίμηση ότι «μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση».

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα