Κίνα: Με ρυθμό 4,9% αναπτύχθηκε το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο, χαμηλότερα από τις προβλέψεις

Μοιραστειτε το

Ανέβασε ταχύτητα το ΑΕΠ της Κίνας το γ΄ τρίμηνο του 2020, καθώς έτρεξε με ρυθμό 4,9% σε ετήσια βάση, από 3,2% το β΄ τρίμηνο, ωστόσο η επίδοση αυτή ήταν χαμηλότερη από το 5,2% των εκτιμήσεων των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα, το Εθνικό Στατιστικό Γραφείο της χώρας.

Βάσει των ίδιων στοιχείων η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναπτύχθηκε με ποσοστό 0,7% κατά τους πρώτους 9 μήνες, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παγκοσμίως ελπίζουν σε μία ισχυρή ανάκαμψη της Κίνας, η οποία θα στηρίξει την επανεκκίνηση της ζήτησης, καθώς οι οικονομίες βρίσκονται αντιμέτωπες με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.

Η Κίνα ανακάμπτει σταθερά μετά τη χαμηλότερη ανάπτυξη για 10ετίες που σημείωσε τους πρώτους μήνες του έτους από το σοκ της πανδημίας.

Ωστόσο, αρκετοί δείκτες έχουν δείξει πρόσφατα μια ευρύτερη αύξηση της κατανάλωσης και στο γ΄ τρίμηνο.

Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ έτρεξε με ρυθμό 2,7% το διάστημα Ιούλιος-Σεπτέμβριος, σε σύγκριση με τις προσδοκίες για άνοδο 3,2% και έναντι τριμηνιαίας αύξησης 11,5% το β΄ τρίμηνο.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,9% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, μετά από άνοδο 5,6% τον Αύγουστο, ενώ οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 3,3%, έναντι ρυθμού 0,5% τον Αύγουστο.

Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει μια σειρά μέτρων φέτος, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων δημοσιονομικών δαπανών, φορολογικών ελαφρύνσεων και μειώσεων στα επιτόκια δανεισμού και των αποθεματικών των τραπεζών, για την αναζωογόνηση της οικονομίας από τον κορωνοϊό και τη στήριξη της απασχόλησης.

Ενώ η κεντρική τράπεζα επέκτεινε την στήριξή της νωρίτερα αυτό το έτος μετά τους εκτεταμένους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έπνιξαν την οικονομική δραστηριότητα, πρόσφατα ανέστειλε την περαιτέρω χαλάρωση.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει το ΑΕΠ της Κίνας να ολοκληρώσει το 2020 ενισχυμένο κατά1,9%, η μόνη μεγάλη οικονομία που προβλέπεται να καταγράψει ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ επισήμανε νωρίτερα μέσα στον Οκτώβριο, ότι η Κίνα πρέπει να καταβάλει σκληρές προσπάθειες για να επιτύχει τους οικονομικούς της στόχους ολόκληρου του έτους, επικαλούμενος το περίπλοκο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον.

Πηγή: Reuters

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...