Κάθειρξη 8 ετών για απιστία σε ακροδεξιό πρώην υπ. Οικονομικών της Αυστρίας

Μοιραστειτε το

Καρλ Χάιντς Γκράσερ

Hans Punz/pool photo via AP

Το Περιφερειακό Ποινικό Δικαστήριο της Βιέννης καταδίκασε σε οκτάχρονη κάθειρξη για απιστία και κατάχρηση εξουσίας τον 51 ετών πρώην υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας Καρλ-Χάιντς Γκράσερ, που υπήρξε στο παρελθόν και στενός συνεργάτης του ακροδεξιού ηγέτη Γεργκ Χάιντερ. 

Ο Καρλ-Χάιντς Γκράσερ είχε παραπεμφθεί σε δίκη με επτάχρονη καθυστέρηση, είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας την περίοδο 2000-2006, όταν συγκυβερnούσαν το Λαϊκό Κόμμα επί προεδρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ, με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ. 

Η δίκη του Γκράσερ και των 13 συγκατηγορουμένων του -πολλοί εξ αυτών ήταν συνεργάτες του- διήρκεσε τρία χρόνια. Είχαν παραπεμφθεί με την κατηγορία της απιστίας και της δωροδοκίας κατά την πώληση κατοικιών που βρίσκονταν στην ιδιοκτησία του αυστριακού Δημοσίου, και κατά την ενοικίαση το 2006 από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και των αυστριακών Τελωνείων του πύργου στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Λιντς.

Κατά την πώληση των κατοικιών του Δημοσίου επί υπουργίας του είχαν καταβληθεί «μίζες» ύψους 9,6 εκατομμυρίων ευρώ, και σύμφωνα με την απόφαση της δικαστή Μάριον Χόενκεκερ, ο Γκράσερ καταχράστηκε το πολιτικό του αξίωμα, παραβίασε τα περιουσιακά συμφέροντα του δημοσίου και δεν ανταποκρίθηκε στα καθήκοντά του.

Το Δικαστήριο καταδίκασε σε κάθειρξη επτά ετών τον πρώην γενικό γραμματέα του Κόμματος των Ελευθέρων Βάλτερ Μάισμπεργκερ, ο οποίος ενήργησε ως μεσάζων για τον Γκράσερ, όπως επίσης σε εξαετή κάθειρξη τον λομπίστα Πέτερ Χόχεγκερ για συνέργεια στην απιστία.

Πέρα από την κατηγορία για την καταβολή των 9,6 εκατομμυρίων ευρώ σε «μίζες», ποσό που αντιστοιχούσε στο 1% της αξίας των ακινήτων που πωλήθηκαν αφότου υποτιμήθηκε η αξία τους, είχε καταβληθεί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «προμήθεια» ύψους 200.000 ευρώ στον Γκράσερ και τους συνεργάτες του. Σημαντικό ρόλο στην υπόθεση αποτέλεσε το γεγονός ότι ο Γκράσερ ως υπουργός κατέθεσε σε ιδιωτική τράπεζα στη Βιέννη ποσό 500.000 ευρώ, τα οποία μεταφέρθηκαν σε λογαριασμό στην Ελβετία. Ο ίδιος είχε ισχυριστεί ότι τα έλαβε από την πεθερά του.

Ο Καρλ-Χάιντς Γκράσερ, επί χρόνια ήταν από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς της Αυστρίας, υπήρξε ηγετικό στέλεχος του Κόμματος των Ελευθέρων και ένας από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του Γεργκ Χάιντερ. Μετά τη διάσπαση των Ελευθέρων από τον Χάιντερ τον Απρίλιο του 2005, προσχώρησε στο Λαϊκό Κόμμα του τότε καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...