Ιταλικά ΜΜΕ: Ο Κόντε θα ανακοινώσει αύριο την παραίτησή του

Μοιραστειτε το

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ιταλία, όπου ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να κάνει γνωστή την απόφασή του να παραιτηθεί, αύριο νωρίς το πρωί, κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Στη συνέχεια, ο Κόντε, όπως διαρρέει, θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, για να ανακοινώσει επίσημα την απόφασή του στον πρόεδρο της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Αρχικά, τα ιταλικά τηλεοπτικά κανάλια και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων είχαν μεταδώσει οτι ο Κόντε θα αποφάσιζε να υποβάλει παραίτηση απόψε.

Στόχος του Ιταλού πρωθυπουργού είναι να λάβει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ματαρέλα, με πιθανή στήριξη και μέρους του κόμματος Ζωντανή Ιταλία, του Ματέο Ρέντσι, όπως και ορισμένων βουλευτών και γερουσιαστών που ανήκουν στο κόμμα Φόρτσα Ιτάλια, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου, όταν ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε ότι οι δυο υπουργοί και ο ένας υφυπουργός του κόμματός του, Ζωντανή Ιταλία, παραιτούνται από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η ιταλική κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την Γερουσία της Ρώμης. Η ιταλική κυβέρνηση κέρδισε την στήριξη 156 γερουσιαστών, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, η οποία απαιτεί 161 ψήφους.

Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για ενδεχόμενη αλλαγή πορείας πλεύσης. Διότι τυχόν πρόωρες βουλευτικές εκλογές μπορούν να προκηρυχθούν μόνον μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο: τον Ιούλιο αρχίζει το τελευταίο εξάμηνο της θητείας του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και, μέχρι την εκλογή του διαδόχου του, το Σύνταγμα της χώρας δεν επιτρέπει διάλυση του κοινοβουλίου.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...