Ιταλία: Ψηφιακή έκθεση σκίτσων από τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη

Μοιραστειτε το

Το δάσος των αυτοκτονιών από τη «Θεία Κωμωδία», σκίτσο του Federico Zuccari

Roberto Palermo/AP

Διαδικτυακή έκθεση με 88 σπάνια σκίτσα πάνω στο θέμα της «Θείας Κωμωδίας» του Δάντη, πραγματοποιεί η Πινακοθήκη Ουφίτσι στη Φλωρεντία, με αφορμή τα 700 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου Ιταλού ποιητή.  

Η ψηφιακή έκθεση γίνεται στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων στην Ιταλία, που θα διαρκέσουν όλο το 2021. 

Τα σκίτσα, του αναγεννησιακού καλλιτέχνη του 16ου αιώνα, Federico Zuccari, εκτίθενται online και δωρεάν.

«Μέχρι τώρα αυτά τα όμορφα σχέδια έχουν δει μόνο μερικοί μελετητές και έχουν εμφανιστεί στο κοινό μόνο δύο φορές, και μόνο τμηματικά», δήλωσε ο Eike Schmidt, διευθυντής του Uffizi. «Τώρα δημοσιεύονται πλήρως, μαζί με ένα διδακτικό-επιστημονικό σχόλιο».

Ο Δάντης Αλιγκέρι, γνωστός ως πατέρας της ιταλικής γλώσσας, γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1265 και πέθανε το 1321 στη Ραβέννα, όπου και ετάφη. Το επικό του ποίημα, η «Θεία Κωμωδία», που αφηγείται το φανταστικό ταξί δι του Δάντη στον Άδη, με οδηγούς τον Βιργίλιο και τη Βεατρίκη, χωρίζεται σε τρία μέρη, «Κόλαση», «Καθαρτήριο» και «Παράδεισος».

Roberto Palermo/AP

Τα σκίτσα ολοκληρώθηκαν από τον Zuccari κατά τη διάρκεια της παραμονής στην Ισπανία, μεταξύ του 1586 και του 1588. Από τις 88 απεικονίσεις, 28 είναι της κόλασης, 49 των καθαρτηρίων και 11 του παραδείσου. Μετά τον θάνατο του Zuccari το 1609, τα σχέδια αποκτήθηκαν από την οικογένεια ευγενών Orsini, για την οποία είχε εργαστεί ο καλλιτέχνης και αργότερα από την οικογένεια Medici, πριν γίνει μέρος της συλλογής Uffizi (Ουφίτσι) το 1738.

Λόγω της ευθραυστότητάς τους, μόνο μια συλλογή από σχέδια με μολύβι και μελάνι έχουν παρουσιαστεί δημόσια στο παρελθόν. Η πρώτη φορά ήταν στη Φλωρεντία το 1865 για τον εορτασμό της 600ης επετείου από τη γέννηση του Δάντη, καθώς και την ενοποίηση της Ιταλίας και η δεύτερη φορά ήταν για έκθεση στο Abruzzo, το 1993.

Roberto Palermo/AP

«Η γκαλερί Ουφίτσι είναι πραγματικά περήφανη που ανοίγει την επέτειο του θανάτου του μεγάλου ποιητή, καθιστώντας αυτήν την εξαιρετική συλλογή σκίτσων διαθέσιμη σε όλους», δήλωσε ο Schmidt. Πρόσθεσε ότι τα έργα ήταν «πολύτιμο υλικό» όχι μόνο για τους ερευνητές, αλλά και για όσους αγαπούν τον Δάντη και ενδιαφέρονται για την αναζήτηση της «γνώσης και της αρετής».

Εκδηλώσεις για την επέτειο του θανάτου του Δάντη αναμένεται να πραγματοποιηθούν καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους στη Φλωρεντία, τη Ραβέννα και σε 70 άλλες πόλεις και χωριά που συνδέονται με τον μεγάλο ποιητή.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...