Ισόβια πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής;

Μοιραστειτε το

Κρίσιμα ερωτήματα για την επικεφαλής της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, Ευφροσύνη Κουσκουνά, ενόψει κατάθεσης του νέου ασφαλιστικού, καθώς τίθεται εν αμφιβόλω το σύνολο των πράξεων και αποφάσεων της Αρχής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της αναλογιστικής μελέτης που θα συνοδεύει και θα στηρίζει την προωθούμενη κεφαλαιοποίηση του συστήματος επικουρικών συντάξεων προκαλούνται από την παράταση θητείας της προέδρου της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, Ευφροσύνης Κουσκουνά, κατά παράβαση των όσων προβλέπει ο νόμος για τη θητεία των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών και ειδικότερα της ΕΑΑ.

Η πρόεδρος της Αναλογιστικής Αρχής κατέχει τη συγκεκριμένη θέση για τρίτη πενταετία, ενώ ο νόμος 3029/2002 το απαγορεύει ρητά. Οπως αναφέρεται στο άρθρο 9 παράγραφος 5 του νόμου, «η θητεία των μελών της ΕΑΑ είναι πενταετής και μπορεί να ανανεωθεί μία μόνο φορά». Ωστόσο η κ. Κουσκουνά, η οποία τοποθετήθηκε επικεφαλής της Αρχής τον Μάιο του 2009, παρέμεινε σε αυτήν την κρίσιμη θέση και με υπουργική απόφαση τρίτου διορισμού (18708/Δ1/6652/268) στις 14 Μαΐου 2019 επαναδιορίστηκε με νέα πενταετή θητεία στο τέλος της οποίας θα έχει κλείσει 15 έτη! Κάτι λιγότερο από ισόβια πρόεδρος!

Η παράβαση των όσων ορίζονται για τη διάρκεια θητείας της προέδρου μπορεί να θέσει εν αμφιβόλω όχι μόνο τη μελέτη ενός κρίσιμου νομοθετήματος όπως είναι η κεφαλαιοποίηση των επικουρικών αλλά και το σύνολο των πράξεων και αποφάσεων που έχει λάβει στο επίμαχο διάστημα η Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Αλλωστε ο νομοθέτης, όταν όρισε περιορισμό στη θητεία των προέδρων στις Ανεξάρτητες Αρχές, αποσκοπούσε στην εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής αμεροληψίας η οποία δεν επιτυγχάνεται όταν η θητεία και ο κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητος μισθός εξαρτώνται από τον εκάστοτε υπουργό που αναθέτει και τις σχετικές μελέτες και λογικό είναι να προσδοκά μέσω των πορισμάτων επιβεβαίωση των σχεδιαζόμενων πολιτικών.

Η ανανέωση των προσώπων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των φαινομένων χειραγώγησης και εξάρτησης. Πολύ περισσότερο όταν ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως οι μελέτες για το επικουρικό συνδέονται πλέον και με την προοπτική διαχειριστών από την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά.

Υπό αυτήν την έννοια η κατά παράβαση του νόμου 3029 παραμονή της κ. Κουσκουνά στο τιμόνι της ΕΑΑ ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στον αρμόδιο υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου, ο οποίος έχει προαναγγείλει την κατάθεση του νομοσχεδίου εντός διμήνου.

Πηγή
Author: Χριστίνα Κοψίνη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...