Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο ΟΤΕ το 2020 σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον

Μοιραστειτε το

Στα 3,25 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ΟΤΕ εν μέσω πανδημίας παραμένοντας σχεδόν στα επίπεδα του 2019. Τα προσαρμοσμένα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κέρδη ανήλθαν σε 1,22 δισ. ευρώ, ήτοι και αυτά διατηρήθηκαν στα επίπεδα του 2019.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη για τους μετόχους της εταιρείας ανήλθαν σε 411 εκατ. ευρώ, από 388 εκατ. ευρώ το 2019, σημειώνοντάς άνοδο 5,9%.

Ο Όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε πως θα καταβάλει μέρισμα 0,68 ευρώ ανά μετοχή (313 εκατ. ευρώ) και πως θα προχωρήσει σε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 167 εκατ. ευρώ περίπου.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου ΟΤΕ στο τέλος του 2020 ήταν στα 521 εκατ. ευρώ, ο δε δανεισμός του Ομίλου ήταν στο 1 δισ. ευρώ, οριακά μειωμένος σε σχέση με το 2019.

Δηλώσεις Τσαμάζ

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε:

«Κλείσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά καταγράφοντας ανθεκτικές επιδόσεις, παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης στους πελάτες μας, τον τουρισμό, και την ελληνική οικονομία γενικότερα. Πετύχαμε τους στόχους μας και ανταποκριθήκαμε στις δεσμεύσεις μας αναφορικά με την πολιτική αμοιβών προς τους μετόχους μας. Είμαι ευγνώμων σε όλους τους ανθρώπους του Ομίλου στην Ελλάδα και τη Ρουμανία που εργάστηκαν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες για να διασφαλίσουν την αδιάλειπτη λειτουργία μας και την παροχή υψηλού επιπέδου εξυπηρέτησης στους πελάτες μας.»

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Το 2020 ήταν μια χρονιά εντυπωσιακών επιτευγμάτων που θα επιτρέψουν στον ΟΤΕ να συνεχίσει να αποδίδει στο μέγιστο. Η μεταφορά των δραστηριοτήτων της πρώτης γραμμής σε θυγατρικές του Ομίλου και τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, τα οποία υιοθέτησαν περισσότεροι από 1.300 εργαζόμενοι, ενισχύουν την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα ολόκληρου του οργανισμού μας. Πετύχαμε τη σύναψη συμφωνίας για την πώληση των δραστηριοτήτων μας στη σταθερή της Ρουμανίας. H συνεχής ανάπτυξη υποδομών FTTH, η εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G αμέσως μετά τη δημοπρασία για το φάσμα 5G, καθώς και η ανανέωση για 3 χρόνια των δικαιωμάτων μετάδοσης των UEFA Champions League και Europa League, ισχυροποιούν τη θέση μας στη σταθερή, την κινητή και τη συνδρομητική τηλεόραση αντίστοιχα, βασικούς στρατηγικούς τομείς για τον ΟΤΕ. Παρότι η πανδημία συνεχίζει να δημιουργεί αβεβαιότητα, έχουμε τη δυναμική και την ευελιξία που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις του μέλλοντος, προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.»

Προοπτικές

Ενώ ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σταδιακά το 2021, καθώς ο ρυθμός υλοποίησης εμβολιασμών επιταχύνεται, θα αίρονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και θα επανέρχονται τα ταξίδια και ο τουρισμός, ο Όμιλος ΟΤΕ αναμένει μια προοδευτική αλλά μετρημένη επιστροφή σε καλύτερες λειτουργικές συνθήκες και αύξηση εσόδων, από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία παραμένει σε εγρήγορση και συνεχίζει να εφαρμόζει αυστηρά μέτρα εξορθολογισμού του κόστους σε όλους τους τομείς, για να στηρίξει την κερδοφορία και τις ταμειακές ροές της, ενώ συνεχίζει να επενδύει σε υποδομές σταθερής και κινητής, που διασφαλίζουν το συγκριτικό της πλεονέκτημα και τη μελλοντική της ανάπτυξη. O OTE είναι έτοιμος να συνεχίσει το ταξίδι της ψηφιοποίησης και του μετασχηματισμού, με στόχο να γίνει ακόμη πιο ευέλικτος, αποτελεσματικός και εστιασμένος στην ανάπτυξη και τον πελάτη.

Για το 2021, η διοίκηση αναμένει προσαρμοσμένες επενδύσεις ύψους περίπου 550 εκατ. ευρώ, και προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές 575 εκατ. ευρώ περίπου. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε 480 κατ. ευρώ περίπου, αποτελώντας και τη συνολική αμοιβή προς τους μετόχους για το 2021 (μη συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πώληση της Telekom Romania), μια αύξηση 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...