Ιστορίες κακοποίησης, αιμομιξίας και υποκρισίας στην τουρκική τηλεόραση

Μοιραστειτε το

«Και ο πατέρας είναι….»… Οταν η παρουσιάστρια Εσρά Ερόλ ανοίγει τον φάκελο με τα αποτελέσματα του τεστ πατρότητας, το κοινό ετοιμάζεται να δακρύσει και στη σκηνή, οι καλεσμένοι κρατάνε την ανάσα τους. Είναι η κορύφωση της καθημερινής εκπομπής που φέρει το όνομα της οικοδέσποινάς της στο φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση Ερντογάν κανάλι  ATV: «Και ο πατέρας είναι….»

Η κάμερα κάνει κοντινό πλάνο για μερικά λεπτά στα δακρυσμένα πρόσωπα, την ώρα που ο κόσμος τους γύρω τους καταρρέει… και μετά αναλαμβάνουν οι «αναλυτές» να πουν τη γνώμη τους για την ηθική πλευρά του ζητήματος

Στην οθόνη του ριάλιτι σόου βγαίνουν όλα τα άπλυτα των οικογενειών της Ανατολίας καθημερινά: ποιος απάτησε ποιον, ποια έμεινε έγκυος από ποιον… Και πολύ συχνά συγγενής εξ αίματος αποδεικνύεται ο βιολογικός πατέρας. Η αντιπολίτευση στην Τουρκία κατηγορεί το κανάλι ότι νομιμοποιεί με τέτοιου είδους εκπομπές την αιμομιξία και την κακοποίηση ανηλίκων κοριτσιών. Η παρουσιάστρια και το ATV από την άλλη υποστηρίζουν ότι η εκπομπή αποκαλύπτει όλα αυτά που η τουρκική κοινωνία κρύβει κάτω από το χαλί και κυρίως το τεράστιο πρόβλημα της κακοποίησης κοριτσιών και γυναικών.

Και οι αρχές; Οι αρχές παρενέβησαν, ναι. Οχι, όμως, για τις υποθέσεις κακοποίησης που «αποκαλύφθηκαν» όλον αυτόν τον καιρό σε ζωντανή μετάδοση, ώρα υψηλής τηλεθέασης. Οχι για τις υποθέσεις βιασμών ανηλίκων. Αλλά όταν μια από τις καλεσμένες της εκπομπής χάρηκε όταν έμαθε ότι το παιδί που κυοφορεί δεν είναι του εν διαστάσει συζύγου της, αλλά του νέου αγαπημένου της.

«Δόξα το Θεό» αναφώνησε στο τηλεοπτικό στούντιο η καλεσμένη… Και ο μεν σταθμός κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο διότι «προάγει την ανηθικότητα», ο νέος αγαπημένος της κοπέλας ξυλοκοπήθηκε από «αγανακτισμένο πλήθος» στο δρόμο και η νεαρή έγκυος κρύφτηκε σε καταφύγιο γυναικών, όπου εκτός των άλλων κόλλησε και κορονοϊό. Ο γενικός εισαγγελέας δε κίνησε τις διαδικασίες εναντίον της επειδή «έκρυψε την ταυτότητα του πατέρα» του εμβρύου.

Η τηλεφωνική γραμμή παραπόνων πήρε φωτιά

Ηταν πολλές και έντονες οι διαμαρτυρίες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην τηλεφωνική γραμμή παραπόνων του τουρκικού ΕΣΡ. Η Εσρά αμύνθηκε επιτιθέμενη: «Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν αποκαλύψαμε την φρικτή κακοποίηση ενός 15χρονου κοριτσιού την περασμένη εβδομάδα;» ρώτησε το τηλεοπτικό κοινό κοιτάζοντας «στα μάτια» την κάμερα. «Τα προβλήματα μπροστά στα οποία κλείνουμε τα μάτια, τα οποία δεν αποκαλύπτουμε, τα οποία κρύβουμε κάτω από το χαλί, εξακολουθούν να μας κατακλύζουν. Ας δούμε τα γεγονότα κατάματα και ας αναζητήσουμε πραγματικές λύσεις».

Οσα συχνά αποκαλύπτονται στην τηλεοπτική εκπομπή πράγματι είναι φρικιαστικά: όπως το τεστ πατρότητας ενός μικρού κοριτσιού που έδειξε ότι ο βιολογικός πατέρας της είναι ο θείος της. Η μητέρα είπε ότι είχε βιαστεί από τον αδελφό της όταν ήταν ανήλικη και πρόσθεσε ότι και η αδελφή της είχε αποκτήσει παιδί από τον αδελφό τους. «Δεν ξέραμε τί είναι βιασμός», είπε. «Μας νάρκωσε και μας κακοποίησε». Η αδελφή της πήγε στην αστυνομία και το κατήγγειλε, αλλά οι διωκτικές αρχές δεν το ερεύνησαν ποτέ.

Τέτοιες ιστορίες φρίκης τροφοδοτούν την εκπομπή ριάλιτι, και είναι πολλές καθώς φαίνεται ότι είναι αρκετά συνηθισμένες στην συντηρητική τουρκική κοινωνία. Ενας υιοθετημένος άνδρας, για παράδειγμα, που βρήκε τη βιολογική του μητέρα μέσω της εκπομπής της Εσρά το 2018, έμαθε ότι είχε βιαστεί από τον αδελφός της κι αυτή όταν ήταν ακόμα ανήλικη. «Ημουν 13 ετών και δεν μπορούσα να προστατεύσω τον εαυτό μου» είπε η ίδια ζωντανά στην τηλεόραση. Οι γονείς της, όπως αποδείχθηκε για να κρύψουν τον βιασμό, έδωσαν το παιδί, το εγγόνι τους, για υιοθεσία. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτές οι προσωπικές ιστορίες που έρχονται στο φως σε τηλεοπτικά ριάλιτι σόου είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η υποκρισία φαίνεται ότι υψώνει τείχος στη δικαίωση των θυμάτων και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κακοποίησης και από την κοινωνία και από τις αρχές. Υπήρξε για παράδειγμα δημόσια κατακραυγή όταν πριν μερικά χρόνια, μια γυναικεία οργάνωση δημοσιοποίησε έρευνα που έδειχνε ότι η αιμομιξία με θύματα κυρίως ανήλικα κορίτσια είναι ευρέως διαδεδομένη στην τουρκική κοινωνία, αναφέροντας μάλιστα ένα ποσοστό 40% των οικογενειών. Η κατακραυγή όμως δεν στρεφόταν κατά της κακοποίησης, αλλά κατά της δημοσιοποίησης του προβλήματος. 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...