Ισραήλ: Νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων εν μέσω δεύτερου lockdown

Μοιραστειτε το

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο έχει στόχο να περιορίσει τις διαδηλώσεις εναντίον του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία του κορωνοϊού και τις κατηγορίες για διαφθορά που τον βαρύνουν.

Το νομοσχέδιο, που υιοθετήθηκε έπειτα από ολονύκτια συζήτηση στην Κνεσέτ, απαγορεύει στους Ισραηλινούς να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου από το σπίτι τους, ένα μέτρο το οποίο, όπως ισχυρίστηκε η κυβέρνηση, έχει στόχο να περιορίσει την εξάπλωση της covid-19.

Από την πλευρά τους οι επικριτές του μέτρου, που περιλαμβάνεται σε αυτά που ελήφθησαν στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 18 Σεπτεμβρίου στο Ισραήλ, καταγγέλλουν ότι στην πραγματικότητα έχει στόχο να εμποδίσει την πραγματοποίηση διαδηλώσεων κοντά στην επίσημη κατοικία του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

«Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Να απαγορευθεί στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης να μιλά στο κοινοβούλιο;», διερωτήθηκε ο Γιάιρ Λάπιντ στο Twitter.

Επί εβδομάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους της Ιερουσαλήμ και άλλων ισραηλινών ζητώντας την παραίτηση του Νετανιάχου.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, μόνο το ένα τέταρτο της κοινής γνώμης έχει εμπιστοσύνη στον τρόπο που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαχειρίζεται την πανδημία, η οποία είχε υποχωρήσει σημαντικά μετά το lockdown της περιόδου Μαρτίου- Μαΐου.

Λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου εκατοντάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο, καταγγέλλοντας ότι η επιβολή περιορισμών στις διαδηλώσεις αποτελεί πλήγμα για τη δημοκρατία.

Το δεύτερο lockdown στο Ισραήλ επιβλήθηκε αφού ο αριθμός των ημερήσιων, νέων κρουσμάτων έφτασε περίπου τα 7.000, σε μια χώρα με περίπου 9 εκατομμύρια κατοίκους.

Ο Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι η κυβέρνησή του έχει διαχειριστεί σχετικά καλά την υγειονομική κρίση και τόνισε ότι δεν υπάρχει πολιτικό κίνητρο πίσω από την πρόθεσή της να περιορίσει τις διαδηλώσεις.

Στο Ισραήλ έχουν καταγραφεί συνολικά 234.060 κρούσματα και 1.515 θάνατοι από covid -19.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...