Ιντριγκα στο Κογκρέσο, εφιάλτης στην κοινωνία

Μοιραστειτε το

ΕΦ.ΣΥΝ.

Δύο μεγάλες μάχες ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς αρχίζουν και προβλέπονται επεισοδιακές, καθώς η συντηρητική παράταξη τηρεί συμπαγή, σκληρή αντικοινωνική στάση. ● Πρόκειται φυσικά για τη δίκη του Τραμπ (τον οποίο καλύπτει το κόμμα του) και για τη συζήτηση επί του «πακέτου» οικονομικής στήριξης για την πανδημία, η οποία εν τω μεταξύ σαρώνει τις ΗΠΑ.

Mια καυτή εβδομάδα ξεκινά για το αμερικανικό Κογκρέσο. Αύριο αρχίζει η δεύτερη δίκη του τέως πλέον προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία με την κατηγορία της υποκίνησης σε εξέγερση.

Παράλληλα, θα διεξάγεται μια άλλη δύσκολη μάχη για το «πακέτο» ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων που έχει εξαγγείλει ο Τζο Μπάιντεν για την ανακούφιση από τις συνέπειες της πανδημίας. Καμία μάχη δεν θα είναι εύκολη και σε κάθε περίπτωση οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να αποφασίσουν σύντομα αν θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους προχωρώντας σε μονομερείς ενέργειες ή αν θα εμπλακούν σε έναν αργόσυρτο κύκλο διαπραγματεύσεων με ένα απρόθυμο Ρεπουμπλικανικό κόμμα ενώ η χώρα φλέγεται στην κυριολεξία.

Καθώς οι νεκροί στις ΗΠΑ ξεπερνούν τις 460.000 από την έναρξη της πανδημίας, το 2021 έκανε πολύ κακό ποδαρικό παρά την έναρξη των εμβολιασμών. Τα θύματα του κορονοϊού από την Πρωτοχρονιά μέχρι και χθες ξεπερνούσαν τις 100.000, σύμφωνα με τα δεδομένα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Αν και τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σημειώνουν πτωτική τάση μετά την έξαρση των τελευταίων μηνών, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη μπορεί να ακυρώσουν την όποια πρόοδο επιτυγχάνεται. Οπως έγραφε χθες η Washington Post, η βρετανική μετάλλαξη εξαπλώνεται ραγδαία σε ολόκληρη την επικράτεια, με τα περισσότερα κρούσματα να εντοπίζονται στη Φλόριντα.

Σύμφωνα με τα CDC, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αυτό το διάστημα καταγράφονται κατά μέσο όρο 124.000 κρούσματα και περίπου 3.200 θάνατοι ημερησίως, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα ο συνολικός αριθμός των θανάτων θα κυμανθεί από 496.000 έως 534.000.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει θέσει στόχο για εμβολιασμό 100 εκατομμυρίων Αμερικανών μέσα στις 100 πρώτες μέρες της θητείας του (από τα μέσα Δεκεμβρίου έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση πάνω από 27,5 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου τα έξι είναι πλήρως εμβολιασμένοι), ξεκίνησε τη διαδικασία για τη δημιουργία 100 κέντρων μαζικού εμβολιασμού ανά την επικράτεια. Αλλά για να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του θα πρέπει να πετύχει το κονδύλι του 1,9 τρισ. και όχι το σαφώς μικρότερο «πακέτο» των 600 δισ. που αντιπροτείνει ομάδα Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών.

Το «πακέτο» Μπάιντεν

Την Παρασκευή, και τα δύο σώματα του Κογκρέσου ενέκριναν απόφαση που θα λύνει τα χέρια των Δημοκρατικών να περάσουν το «πακέτο» Μπάιντεν μόνο με τις δικές τους ψήφους. Την ίδια μέρα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι προέτρεψε τους συναδέλφους της να εργαστούν εντατικά πάνω στις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου ώστε να μπορέσει να εγκριθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Ο δε Μπάιντεν αφήνει να εννοηθεί ότι ίσως αφήσει στην άκρη τη συναίνεση, εάν χρειαστεί.

«Εχω πει στους Ρεπουμπλικανούς και τους Δημοκρατικούς ότι προτιμώ τη συνεργασία. Αλλά, αν πρέπει να διαλέξω ανάμεσα στο να βοηθήσω εδώ και τώρα τους Αμερικανούς που υποφέρουν τα πάνδεινα και στο να βαλτώσω σε μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για να καταλήξουμε κάποτε σε ένα συμβιβαστικό “πακέτο” που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας, η επιλογή είναι εύκολη. Θα βοηθήσω τους Αμερικανούς που υποφέρουν τώρα», είπε την Παρασκευή.

Ακόμα όμως κι αν ο συντηρητικός, κεντρώος Μπάιντεν κάνει την έκπληξη και αποφασίσει να προχωρήσει στην ψήφιση του «πακέτου» ενίσχυσης χωρίς τους Ρεπουμπλικανούς, όλα δείχνουν πως οι Δημοκρατικοί δεν θα έχουν την ίδια τύχη με τη δίκη του Τραμπ που αρχίζει αύριο. Για να προκύψει καταδίκη, απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία.

Θα χρειαστούν δηλαδή 17 ρεπουμπλικανικές ψήφοι τη στιγμή που τουλάχιστον 40 εκ των 50 Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών έχουν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν, όσο κι αν πολλοί επικρίνουν τις ενέργειες του τέως προέδρου που κατέληξαν στην αιματηρή εισβολή φανατισμένων ακροδεξιών οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Οι Δημοκρατικοί θέλουν να υπάρξει καταδίκη ώστε να ακολουθήσει δεύτερη ψηφοφορία στην οποία θα απαγορεύεται μελλοντικά στον Ντόναλντ Τραμπ να διεκδικήσει οποιοδήποτε πολιτικό αξίωμα και, κυρίως, να ξαναβάλει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2024. Πολύ δύσκολο, καθώς πολλοί Ρεπουμπλικανοί που νοιάζονται για τη δική τους επανεκλογή δεν θέλουν να περάσουν στο απέναντι στρατόπεδο με δεδομένη την υποστήριξη που εξακολουθεί να απολαμβάνει ο τέως πρόεδρος από ιδιαίτερα μεγάλη μερίδα του κόμματος.

Η μόνη (σχεδόν) βέβαιη πρόβλεψη είναι ότι η δίκη θα δηλητηριάσει τόσο πολύ το κλίμα μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών ώστε να κάνει αδύνατη τη συναίνεση σε άλλα σημαντικά θέματα, όπως η οικονομική ενίσχυση ή αργότερα το μεταναστευτικό.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...